СИСТЕМА ЖИВЛЕННЯ ДВИГУНА ПОВІТРЯМ

Система живлення двигуна повітрям забезпечує очищення від пилу повітря, що надходить в циліндри двигуна. Система містить у собі повітрозабірну трубу (мал. 97), кільцевий повітровід 5 з кишенею 6, повітроочисник 11 з ежектором 12 відсосу пилу.

У літній період і при подоланні водяних перешкод повітря у повітроочисник надходить тільки через повітрозабірну трубу, а в зимовий період і через лючок 9 з короба ежектора.

1. Повітрозабірна труба - висувна, телескопічна, знаходиться на даху машини між башнею і люками десантного відділення. Всередині труби встановлений пневмоциліндр 16 (мал. 98), за допомогою якого труба висувається нагору для захисту від заливання водою при подоланні водяних перешкод. Над трубою передбачена кришка 3 для захисту від атмосферних опадів. Для зливу води, що потрапила в піддон 14 повітрозабірної труби, передбачений клапан 13.

2. Кільцевий повітровід з кишенею розташований навколо погонного пристрою башти. Кишеня кільцевого повітроводу знаходиться в перегородці силового відділення. Всередині кишені встановлена сітка, що охороняє від попадання посторонніх предметів. Доступ до сітки здійснюється через лючок, закритий кришкою 16 (мал. 96). У нижній частині кишені розташовані три клапани 7 (мал. 97), два з яких призначені для зливу води, третій (середній) - для збору твердих часток.

3. Повітроочисник - безкасетний з автоматичним ежекційним видаленням пилу з пилезбірника. Він кріпиться до днища короба ежектора 1 (мал. 99). Основними частинами повітроочисника є циклонний апарат, пилезбірник 6 і збірник 24 очищеного повітря. До корпуса повітроочисника приварені патрубки, що шлангами і хомутами з'єднані з повітроводом, впускними колекторами двигуна і патрубком обдуву генератора. У корпусі повітроочисника маються два отвори 19 для зливу води.

 

 

Очищення повітря, що надходить у циліндри двигуна, здійснюється циклонним апаратом, що складається з 39 однакових за будовою циклонів 8. Циклон складається з конусоподібного корпуса з повітроприточним вікном 7, що представляє собою трубку, спрямовану тангенціально до корпуса циклона, і центральної трубки 23, ввареної в кришку циклона. Корпус циклонного апарата з однієї сторони з’єднується з пилезбірником 6, а з іншого боку - зі збірником 24 очищеного повітря. На виході з пилезбірника в клапанній коробці встановлений клапан 28 відсосу пилу, що у закритому положенні запобігає попаданню води у повітроочисник при русі машини на плаву.

Для сигналізації положення клапана відсосу пилу на повітроочисник встановлений кінцевий вимикач 27 з важелем 26. Керування клапаном здійснюється тим же приводом, що і керування повітрозабірною трубою, яка закриває люк, що з'єднує підрадіаторний простір ежектора з порожниною. Заслінка керується приводом. Переклад заслінки складається з маховичка 13, каретки 15 з кульками, гвинта 14, важелів И и 16, валика 17 і пружини 18.

В літній період і при подоланні водних перешкод заслінка повинна бути закрита, тобто маховичок 13 обертають у напрямку стрілки ЗАКРИТО, у зимовий період заслінка повинна бути відкрита, тобто маховичок вивернутий до упору в напрямку стрілки ВІДКРИТО.

4. Робота системи живлення двигуна повітрям у літній період експлуатації при закритій заслінці 12 атмосферне повітря через повітрозабірну трубу (мал. 97) і кільцевий повітровід 5 поступає в кишеню 6 кільцевого повітровода , де розгалужується на два потоки: один - по патрубку 32 (мал. 99) на охолодження компресора, інший - через сітку і патрубок 9 у повітроочисник.

У повітроочиснику частина повітря проходить через ґрати 20, де під дією інерційних сил очищається від пилу і направляється через патрубок 33 на охолодження генератора, інша частина через повітроприточні вікна 7 - у циклони 8. Проходячи через тангенціально спрямовані вікна, повітря одержує обертальний рух. Частки пилу під дією відцентрових сил відкидаються до стінок циклонів і попадають у пилозбірник 6, звідки пил по трубопроводу відсмоктується ежектором 2 відсосу пилу і разом з відпрацьованими газами викидається в атмосферу. Очищене повітря з циклонів надходить у збірник 24 чистого повітря і далі через впускні колектори до циліндрів двигуна.

У зимовий час при відкритій заслінці 12 повітря проходить через радіатори, розташовані в коробі ежектора, підігрівається і через люк зимового забору повітря надходить в корпус повітроочисника, де змішується з повітрям, що надходить з кільцевого повітроводу, а потім – у циліндри двигуна.








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 1612;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.