УТД-20С1.

Силова установка є джерелом механічної енергії, яка приводить машину в рух. До неї входять двигун УТД-20С1 з обслуговуючими його системами: живлення паливом, повітрям, мащення, охолодження, підігріву і запуску.

 

Система живлення двигуна паливом призначена для збереження, очищення і подачі палива в двигун. Вона складається з паливних баків 8, 11, 16, 17, 21 (мал. 90), паливоміра 23, паливопідкачуючого насосу 10 БЦН, паливних кранів 25 і 26, фільтра 7 грубої очистки, дренажної системи з клапаном 12 і паливної системи двигуна (паливопідкачуючого насоса, фільтра тонкої очистки, насоса високого тиску, всережимного регулятора, автоматичної муфти випередження кута подачі палива, форсунок і системи об'єднаного зливу палива з форсунок). Трубопроводи системи живлення і дренажної системи пофарбовані у жовтий колір.

1.1. Паливні баки служать для збереження і транспортування палива в ма-шині. Основний бак 11 на 225 літрів і додаткові баки 8 і 21 розміщені в десантному відділенні. Основний паливний бак поділяє десантне відділення на дві частини. Додаткові баки-сидіння 8 і 21 розташовані по обидва боки основного паливного бака. Порожнини кормових дверей є також додатковими баками 16 і 17. Основний паливний бак і дверні баки мають заправні горловини. Додаткові паливні баки з'єднані трубопроводами між собою і з основним баком. Паливні баки через дренажні труби 9, 15, 22 і дренажний клапан 12 повідомляються з атмосферою. Загальна місткість паливних баків 462 л.

 

 

Основний і додатковий баки 8 і 21 зварені з алюмінієвих листів. Паливні баки 8, 11 і 21 кріпляться болтами до балок днища корпуса машини через гумові прокладки.

Забирається паливо в двигун з основного паливного бака 11, а так як баки з'єднані між собою, паливо виробляється з усіх баків одночасно (рівномірно).

Зливається паливо через клапан 28 основного паливного баку.

1.2 Паливомір 23 служить для визначення кількості палива у паливних баках. Він являє собою трубку з органічного скла, вставлену в металевий кожух з поділками. Ціна кожної поділки 50 л. Паливомір знаходиться з лівої сторони передньої частини основного бака і з'єднаний з ним трубопроводами.

1.3. Паливопідкачуючий насос БЦН - відцентрового типу, служить для заповнення паливом напірної магістралі перед запуском двигуна, а також для видалення повітря з цієї магістралі через дренажну систему.

Насос БЦН кріпиться на правій стороні паливного бака і складається з електродвигуна Д-100 і відцентрового насоса.

Відцентровий насос складається з корпуса 10 (мал. 91), крильчатки 5, ущільнень, кришки 4 насоса і пропелера 2. Корпус 10 насоса — алюмінієвий. Він призначений для розміщення в ньому виступаючої з електродвигуна частини вала якоря, шарикопідшипника, деталей ущільнення і крильчатки 5, а також для кріплення БЦН на паливному баці.

Для запобігання електродвигуна від попадання палива на валу установлені манжета 8 і лабіринтне ущільнення.

Крильчатка 5 установлена на валу двигуна на шпонці.

Пропелер 2 установлений на хвостовику вала двигуна і разом з крильчаткою закріплений гайкою. Він призначений для створення підпору палива на вході в крильчатку, а також для часткового відділення повітряних пухирців.

Паливо, що знаходиться в баці, самопливом надходить до насоса і при працюючому насосі крильчаткою подається в паливну магістраль. Надлишок палива разом з пухирцями повітря повертається назад у бак.

1.4. Паливні крани

На перегородці силового відділення праворуч від сидіння механіка-водія встановлені два паливних крани: кран 25 (мал. 90) для включення подачі палива до двигуна з паливних баків, кран 26 - для подачі палива до форсунки підігрівача.

Кран 25 складається з корпуса 37, клапана 45, штока 43, пружин 38 і 41, ексцентрика 40, рукоятки 42, ущільнювальних кілець 39 і 44, При передньому положенні рукоятки 42 (положення ”3”) клапан 45 притискається до торця штуцера циліндра крана пружиною 38, при цьому перекривається вихідний отвір крана і переривається подача палива до двигуна. При задньому положенні рукоятки (положення „ПРО”) ексцентрик 40 піднімає шток 43 з клапаном, відкриває вихідний отвір крана і паливо надходить до паливопідкачуючого насосу двигуна. Пристрій і робота паливного крана підігрівника приведені в п. 6.6 ("Система підігріву").

1.5. Паливні фільтри

Фільтр грубої очистки - щілинного типу, призначений для попереднього очищення палива від механічних домішок перед надходженням його в паливопідкачуючий насос. Він складається з фільтруючого елемента 6 (мал. 92), склянки 7, корпуса 8, кришки 3 із вхідним 9 і вихідним 2 штуцерами. Фільтр грубої очистки встановлений у силовому відділенні.

Паливо через вхідний штуцер 9 надходить у порожнину між фільтруючим елементом і корпусом фільтра, звідки через зазори фільтруючого елемента, очищаючись від механічних часток, надходить у вихідний штуцер.

Паливний фільтр тонкої очистки служить для очищення палива від механічних домішок і відводу повітря, яке потрапило в паливну систему. Фільтр розміщений між блоками циліндрів двигуна. Основними частинами фільтра є корпус 7, набір картонних фільтруючих пластин 25, розділених капроновими (чи картонними) вхідними 19 і вихідними 20 проставками, пружина 15, шовковий чохол 24, натягнутий на металеву сітку 23, зворотний клапан 18, кришка 12, що стяжним стрижнем 21 і гайкою 13 кріпиться до корпуса 17 фільтра. Порожнини фільтрованого і нефільтрованого палива роз'єднані сальником 16 і ущільнювальним кільцем 22.

Паливо надходить через вхідний штуцер у порожнину між фільтруючим елементом і корпусом фільтра. Наявне у паливі повітря піднімається у верхню частину порожнини фільтра і через зворотний клапан 18, що відкривається під дією тиску, створюваного БЦН чи паливопідкачуючим насосом при працюючому двигуні, разом з частиною палива подається через дренажний трубопровід у паливний бак. Проходячи через проставки, картонні пластини, чохол 24 і сітку 23, паливо очищається і по каналах у стяжному стержневі 21 і в корпусі фільтра надходить до вихідного штуцера.

З 1.4.85 р. введений новий двохсекційний паливний фільтр (див. додаток 21.6), одна секція якого картонна (паперова), а інша – тканинна (фетрова).

1.6. Привід керування подачею палива служить для зміни кількості палива, подаваного в циліндри двигуна, в залежності від дорожніх умов і швидкості руху машини, для швидкого припинення подачі палива при спрацюванні систем колективного захисту і ППО, а також для установки постійної подачі палива. Керувати подачею палива можна ручним або ножним приводами.

Ножний привід складається з педалі 3 (мал. 93), тяг 4, 72, 5 і 20, містка з важелями 21 і 24, механізму 19 останову двигуна, вертикального валика 10 з важелями і стійки 13 з двоплечим важелем.

Ручний привід складається з рукоятки 9, тяги 28, корпуса 34, кульки 29, пружин 26 і 30, гайки 32. Для обмеження обертання рукоятки і виключення заклинювання при зменшенні частоти обертання встановлений штифт 27. Тяга 28 утримується від мимовільного провертання за рахунок зубчатого торцевого зачеплення рукоятки з корпусом.

При натисканні на педаль 3 через систему тяг і важелів приводу зусилля передається на важіль 16 регулятора паливного насоса. Важіль 16 повертається і паливний насос збільшує подачу палива. При цьому ручний привід залишається нерухомим, тому що палець двохплечого важеля 24 вільно рухається по подовженому пазу вушка тяги 5.Положення педалі 3, вижатої до упора в регулювальний болт 2, відповідає максимальній подачі палива. При цьому між важелем 16 і упором-обмежувачем 17 максимальної подачі палива повинний зберігатися зазор 0,15-0,3 мм. При відпусканні педалі 3 важіль 16 повертається, і подача палива зменшується.

При цілком відпущеній педалі 3 і відсутності зазору між важелем 16 і упором-обмежувачем 18 подача палива припиняється (двигун не працює), при цьому між пальцем важеля 24 і вушком тяги 5 повинний бути зазор 0,5-1,0 мм.

Ручним приводом користуються для установки мінімально стійкої частоти обертання колінчатого вала двигуна, а також при необхідності тривалого підтримання постійної частоти обертання на будь-якому режимі. Для зміни частоти обертання колінчатого вала двигуна ручним приводом необхідно рукоятку 9, потягнувши нагору, вивести з зачеплення з зубами корпуса 34 і обертати по ходу чи проти ходу годинної стрілки, при цьому тяга 5 переміщається нагору (униз) і повертає двохплечий важіль 24. Важіль 24, повертаючи, впливає через іншу систему тяг і важелів приводу на педаль 3 і на важіль 16 регулятора паливного насоса - подача палива зменшується (збільшується). При досягненні необхідної частоти обертання колінчатого вала двигуна рукоятку необхідно відпустити.

Натискуючи ногою на педаль 3, подачу палива можна збільшити до ма-ксимальної, а потім зменшити її можна тільки до встановленої ручним приводом.

Механізм 19 останову двигуна (МОД) є виконавчим механізмом при спра-цюванні систем ППО і колективного захисту і призначений для зупинки двигуна. МОД складається з кронштейна 12 (мал. 94), на якому змонтовані всі деталі механізму, електромагніта 1 ЭЛС-3, втулки 11, важелів 9 і 10, двох кульок 7, штока 6, пружини 5, серги 2, стопорних кілець 3, 8 і шайби 4. Шток б з'єднаний з якорем електромагніта сергою 2. Важіль 10 приварений до втулки 11, а. важіль 9 має вільну посадку на втулку і від осьового переміщення утримується стопорним кільцем 8. У важелі 9 маються два пази, у яких входять кульки 7.

При відключеному електромагніті під зусиллям пружини 5 шток б утримує кульки 7 у пазах своєю циліндричною частиною великого діаметра. Важелі 9 і 10 разом із втулкою 11 обертаються як одне ціле, забезпечуючи передачу зусиль від педалі ножного і рукоятки ручного приводу до важеля паливного насоса.

При включеному електромагніті якір за сергу 2 переміщає шток 6, що звільняє кульки 7. Під дією скосів пазів важеля 9 кульки переміщаються по отворах усередину втулки 11, важіль 9 виходить із зачеплення з втулкою 11, і під дією пружини регулятора важіль паливного насоса установлюється на нульову подачу незалежно від положення чи педалі рукоятки ручного приводу.

Для відновлення дії приводу керування подачею палива необхідно виключити вимикач ПАЗ на центральному щитку, а привід установити на нульову подачу палива. Під дією пружини 5 шток 6 переміщає кульки 7 у пази важеля 9 і утримує їх у цьому положенні. Важіль 9 буде обертатися як одне ціле з втулкою важелем 10, передаючи зусилля від педалі рукоятки ручного приводу до важеля регулятора паливного насоса.

1.7. Робота системи живлення паливом

Перед запуском двигуна механік-водій відкриває паливний кран 25 (мал. 90), включає паливопідкачуючий насос БЦН (вимикач БЦН на центральному щитку), при цьому паливо заповнює напорну магістраль двигуна (трубопроводи, фільтр 7 грубого очищення, насос 3, фільтр тонкого очищення, паливний насос), витісняє з неї повітря і по дренажних трубках повертається в бак.

Під час роботи двигуна паливо з бака 11 по трубопроводу через кран 25, фільтр 7 грубої очистки надходить в паливопідкачуючий насос 3, який подає паливо через фільтр тонкої очистки до паливного насоса, відкіля по трубках надходить до форсунок, а надлишки палива по дренажних трубках через штуцер на фільтрі тонкої очистки повертається в бак.

1.8. Заправка і злив палива

Інструмент, приналежності і експлуатаційні матеріали: подовжувач, вороток, змінна голівка 27, ключ 27x30, плоскогубці (у ящику механіка-водія), дріт КО 1,4 (у шухляді для запчастин і інструмента), відро (під лівим сидінням у десантному відділенні), лійка, фільтр, полотнина (у відрі), ключ 765-93-сб159, шланг (у сумці з ЗІП двигуна), ганчір’я, дизельне паливо.

Для заправки системи паливом необхідно:

очистити від пилу і бруду пробки 8 і 11 (мал. 95) заправочних горловин;

викрутити пробки;

заправити паливом основний паливний бак, інші паливні баки і двері, завернути пробки на свої місця.

При заправці основного бака вжити заходів, що виключають попадання палива на сітку повітрозабірної труби. Після заправки бризки палива витерти ганчір’ям. Заливати паливо в баки до рівня заправочних горловин. Фільтри з заправочних горловин знімати лише в тих випадках, коли механізовані засоби заправки мають свої фільтри.

При відсутності механізованих засобів заправляти паливо відром, але обов'язково через лійку з фільтром і шовкову полотнину.

Для зливу палива з паливної системи необхідно:

очистити від пилу і бруду пробку 21 у днищі машини і вивернути її;

очистити від пилу і бруду пробку 29 (мал. 90) у днищі паливного бака, розконтрити і вивернути; підготувати тару;

ввернути ключ 765-93-сб159 в отвір паливного бака, попередньо при-з'єднавши шланг до ключа 7б5-93-сб159;

злити паливо в тару та вивернути ключ 765-93-сб159;

ввернути пробку в отвір днища паливного бака, законтрувати її дротом та вкрутити пробку в отвір днища машини.

1.9 Промивка фільтра грубої очистки палива

Інструмент і експлуатаційні матеріали: ключ 19X22 (в ящику механіка-водія), дизельне паливо, ганчір’я.

Для промивки фільтра грубої очистки палива необхідно:

закрити паливний кран 25 (мал. 90), зняти кришку 6 (мал. 96) люка;

дотримуючи рукою фільтр, відвернути стяжну гайку (мал. 92) і зняти фільтр з фільтруючим елементом;

витягти з корпуса фільтра фільтруючий елемент 6;

промити в чистому дизельному паливі фільтруючий елемент і корпус фільтра;

вставити фільтруючий елемент у корпус фільтра, звернувши при цьому особливу увагу на цілісність ущільнення 4, наявність шайб і пружини, а також на наявність прокладки в кришці 3 фільтра;

прикрутити корпус фільтра до кришки, навернути і надійно затягти стяжну гайку;

відкрити паливний кран 25 (мал. 90);

включити БЦН і переконатися у відсутності підтікання палива;

встановити кришку 6 (мал. 96) люка на місце і закріпити.

1.10 Заміна фільтруючого елемента фільтра тонкої очистки палива

Інструмент, приналежності й експлуатаційні матеріали: ключ 14X17, вороток, подовжувач, змінна голівка 22 (у шухляді механіка-водія), шприц (на днище середнього відділення, праворуч), дріт ДО1 (у шухляді для ЗИП), цебро (під лівим сидінням у десантному відділенні), серветка, чи розчинник дизельне паливо, дрантя.

Для заміни фільтруючого елемента фільтра тонкої очистки палива:

закрити паливний кран 25 (мал. 90);

викрутити болти кріплення кришки люка 2 (мал. 95) над двигуном і відкрити кришку;

відвернути гайку 13 (мал. 92);

зняти кришку 12 фільтра, кільце 14, пружину 15, тарілку сальника із сальником 16. Зняті деталі промити в чистому гасі чи дизельному паливі;

вийняти фільтруючий елемент із корпуса фільтра;

видалити паливо з корпуса фільтра і чистою серветкою протерти його.

Зборку фільтра робити в наступному порядку:

перевірити наявність і придатність ущільнювального кільця 22 на дні корпуса фільтра, вставити в корпус 17 новий фільтруючий елемент (гайкою убік кришки);

на стяжний стрижень 21 надягти тарілку із сальником 16, пружину 15 (опукла частина тарілки із сальником розміщається усередині пружини); установити прокладку 11, кришку фільтра, кільце 14 під гайку 13 і загорнути гайку; відкрити паливний кран; уключити вимикач БЦН на центральному щитку (на 50- 60 с) і переконатися у відсутності підтікання палива; закрити кришку люка над двигуном і закріпити її.

При зборці фільтра звернути особливу увагу на правильність установки деталей паливного фільтра. Необхідно пам'ятати, що неправильне збирання приводить до порушення ущільнення фільтруючого елемента в корпусі і попадання неочищеного палива у систему живлення.

1.11 Перевірка і регулювання приводу керування подачею палива

Інструмент і приналежності: ключі 14X17, 10x12, щуп (у шухляді механіка-водія).

Виконувати у наступній послідовності:

викрутити болти кріплення кришки люка 2 (мал. 95) і відкрити її;

натиснути на педаль 3 (мал. 93) до упора її в голівку болта 2 і перевірити щупом величину зазору Е, що повинний бути 0,15-0,3 мм, при необхідності відрегулювати зазор, відвернувши контргайку 1 і вкручуючи (вивертаючи) болт 2. Після регулювання завернути контргайку . Закрити кришку люка і закріпити її.








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 4233;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.019 сек.