Д) позаду блоку

- 2 турбокомпресора

- датчик електричного тахометру

- паливний фільтр тонкої очистки

Загальна будова двигуна:

- кривошипно-шатунний механізм

- механізм газорозподілення

- механізм передач.

Кривошипно-шатунний механізм призначений для сприйняття тиску газів і перетворення зворотнього поступального руху поршнів в круговий рух колінчатого валу.

КШМ складається:

а) нерухомі деталі:

- блок циліндрів

- гільзи циліндрів

- головки циліндрів

б) рухомі деталі:

- колінчатий вал

- маховик

- поршні

- шатуни

- вкладиші

Блок циліндрів - чавунний, відлитий разом з верхньою частиною картера.

Гільзи циліндрів - чавунний, мокрого типу, легкоз’ємні, з’єднані в „гільзоблок циліндрів”. Водяна порожнина ущільнюється резиновими кільцями. Ущільнення газового стику „гільза-головка” виконано індивідуальними кільцями.

Головки циліндрів - відлиті з алюмінієвого сплаву, мають порожнини для охолодження рідини. Кожна головка закріплюється на блоці за допомогою 4-х болтів.

Колінчатий вал - виготовлений з сталі, має 5 корінних та 4 шатунних шийки, на носку встановлена шестерня приводу масляного насосу, на хвостовику встановлена ведуча шестерня механізму передач. З обох сторін КВ встановленні противажелі.

Маховик - чавунний, кріпиться на торці колінчатого валу і зафіксований штифтами та уставною втулкою. На зовнішній поверхні маховика знаходиться паз під фіксатор, для регулювання системи живлення паливом.

Шатуни - стальні двотаврового перетину, нижня головка виповнена з прямим плоским роз’ємним. Кришки шатунів не замінюються і мають мітки спареності. Крім того, на кришці встановлюються вибитий порядковий номер циліндра .

Поршень - алюмінієвий, з чавунною вставкою під верхнє компресійне кільце. На поршні встановлюються два компресійних та одне маслозємне кільце.

Вкладиші - змінні, трьохшарові, з робочим шаром з свинцовистої бронзи. Верхній та нижній вкладиші корінного підшипника не взаємозамінні. Вкладиші нижньої головки шатуна взаємозаміняємі.

Механізм газорозподілення - призначений для впуску в циліндри, повітря та випуску відпрацьованих газів. Відкриття та закриття клапанів в чітко відповідних положеннях поршня по відношенню до ВМТ та НМТ, які відповідають куту повороту шийки колінчатого валу, вказаних в діаграмі фаз газорозподілення.

Механізм газорозподілення верхньоклапанний складається:

- розподільний вал;

- штовхачі клапанів;

- направляючі штовхачів;

- штанг;

- коромисел;

- пружин.

Розподільний вал - з сталі, встановлений в розвалі блока на 5 підшипниках ковзання.

Штовхачі - пустотілі, з циліндричною направляючою, виготовлені з сталі з наплавкою тарелі відбіленим чавуном.

Клапани - виготовлені з жаростійких сталей. Діаметр головки випускного клапана менше діаметра головки впускного клапана. Стержні клапанів покриті графітом для кращого припрацювання.

Коромисло клапана - стальне, з броньовою втулкою, в вигляді двохплечого важеля. В плечі коромисла закручений регулюючий гвинт контргайкою. Кулачки розподільчого вала в відповідній послідовності приводять в рух штовхачі, які давлять на штанги. Штанги дають кочаючий рух коромислам, які відкривають клапана. Крутячий момент на розподільчий вал передається через шестерні механізму передач.

Механізм передач - призначений для передачі крутячого моменту від колінчатого вала на привід вузлів та механізмів, забезпечуючих роботу самого двигуна та іншого навісного обладнання. Механізм передач –змішаного типу. Він виготовлений в вигляді - шестерневого механізму та клиноремінної передачі.

Шестеренчастий механізм забезпечує привід до:

- розподільчого вала;

- ПНВТ;

- Компресора;

- насоса гідросистеми машини;

- масляного насоса.

Складається:

- шестерні колінчатого вала, проміжної блок-шестерні, шестерні розподільчатого вала ;

- шестерні приводу ПНВТ; - шестерні насоса гідросистеми;

- шестерні приводу компресора;

- шестерні приводу масляного насосу.

Клиноремінна передача забезпечує привід:

- водяного насоса, 2-х генераторів; ведучого колеса гідромуфти вентилятора.

Складається :

- шків колінчатого валу; - шківи генератора;

- шківа гідромуфти; - шківа водяного насосу

- 2-х натяжних роликів.








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 1430;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.