СИСТЕМА ПОВІТРЯНОГО ЗАПУСКУ ДВИГУНА

Система повітряного запуску двигуна являється основною та призначена для запуску двигуна з допомогою стиснутого повітря.

Система повітряного запуску двигуна БМП-2 являється частиною загальної системи пневмообладнання машини.

Технічна характеристика:

тиск повітря у повітряному балоні – 150 +_ 15 кгс/см2;

необхідний тиск для запуску двигуна – 65 кгс/см2;

мінімальний тиск у повітряному балоні, при якому можна надійно запустити двигун в літніх умовах – не менше 45 кгс/см2, взимку - 80 кгс/см2.

Будова системи:

повітряний балон місткістю 5л з манометром;

розподільчі коробки; два редуктори тиску ІЛ 611-150-65К;

електропневмоклапан ЕК-48; масловідстійник;

зворотний клапан; повітророзподілювач;

пускові клапани; трубопроводи.

 

Повітряний балон 9 (рис. 114) місткістю 5 л є джерелом стиснутого повітря. Він розміщений зліва позаду сидіння механіка-водія вздовж лівого борту машини.

Розподільчі коробки 8 (рис. 114) служать для розподілу потоків повітря між різними робочими вузлами системи пневмообладнання машини.

Повітряні редуктори (2од.) 11 (рис. 114) марки ИЛ611- 150-65-К призначені для зниження тиску повітря, яке поступає від балона до повітророзподілювача двигуна зі 150 кгс/см2 до 65 кгс/см2. Розміщені на перегородці силового відділення за центральним щитком механіка-водія.

Електропневмоклапан 1 (рис. 114) марки ЕК-48 призначений для подачі стиснутого повітря у повітророзподілювач двигуна при його запускові.Він розміщений на лівому борту машини у відділенні управління.

Масловідстійник 3 зі зливною пробкою 4 (рис. 114) призначений для вловлювання конденсату вологи і крапель масла, що є в повітрі, яке поступає від компресора, видалення їх при обслуговуванні. Кріпиться до стійки перегородки силового відділення.

Зворотний клапан 5 (рис. 114) призначений для запобігання попадання відпрацьованих газів у трубопроводи та прилади пневмосистеми під час роботи двигуна у випадку зависання одного чи декількох пускових клапанів 7, а також попередження попадання масла в систему пневмообладнання з розподілювача двигуна.

Повітророзподілювач 6 служить для розподілу стисненого повітря по циліндрах двигуна згідно з порядком їх роботи. Встановлений на торцеві лівого блоку двигуна з боку маховика і представляє собою золотниковий пристрій, зв’язаний з колінчатим валом.

Пускові клапани 7 служать для впуску стисненого повітря в циліндри при запускові. Вони вкручуються у різьбові втулки головок циліндрів.

Порядок роботи системи:При відкриванні вентиля балона 9 стиснуте повітря поступає у розподільчу коробку 8 (рис. 114), проходить через войлочний повітряний фільтр 10 у редуктори 11, де тиск знижується до 65 кгс/см2 і дальше через розподільчу коробку 8 підходить до електропневмоклапана ЕК-48.

Запуск двигуна стиснутим повітрям здійснюється натисканням кнопки “Пуск возд”. При цьому відкривається електропневмоклапан і повітря з балона через редуктори поступає до повітророзподілювача. Так як при любому положенні колінчатого вала двигуна вікно розподільчого диска співпадає з одним чи двома отворами в корпусі повітророзподілювача, то стиснуте повітря відповідно з порядком роботи двигуна поступає до пускових клапанів і через них у- циліндри двигуна за 18 +20 після ВМТ у такті робочого ходу, розкручуючи його до обертів 100-150 об/хв для надійного запуску.

При відпусканні кнопки “Пуск возд” виключається електропневмоклапан і перекривається доступ повітря до повітророзподілювача. При поломці кнопки “Пуск возд”. запуск двигуна стиснутим повітрям виконується вручну натисканням на важіль електропневмоклапана ЕК-48.

Запуск двигуна електричним стартером застосовується при несправності системи запуску стиснутим повітрям.








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 4168;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.