МЕХАНІЗМ ЗАХИСТУ ДВИГУНА ВІД ПОПАДАННЯ ВОДИ

Механізм служить для автоматичного запобігання попадання в двигун води через випускні та впускні колектори при подоланні водних перешкод вплав під час зупинки двигуна.

Технічна характеристика:

Тип – клапанний, з механічним приводом.

Кількість клапанів ……………………..3 од.

Механізм включає :

дві клапанні коробки 8 (рис.111)з тарільчатими клапанами;

клапан ежектора відсосу газів з силового відділення 10 (рис. 113);

привод керування клапанами; вимикач “ПЛАВ” 3 (рис. 113) на щитку механіка-водія; реле РКД в релейній коробці 20 (рис. 113) захисту КР – 40-1с;

сигнальна лампа “КЛАПАН” 2 (рис. 113) на центральному щитку.

 

Принцип роботи механізму заключається в тому, що дві клапанні коробки запобігають попаданню води в двигун з короба ежектору через випускні колектори, а клапан захисту ежектора відсосу газів з силового відділення – попаданню води у силове відділення.

Клапанна коробка включає :

корпус;

клапан;

зливний клапан;

важільний механізм;

стопор.

Клапан ежектору відсосу газів з силового відділення захищає силове відділення від проникнення води через ежектор відсосу газів. Він відкривається та закривається одночасно з захисними клапанами.

Захисні клапани при працюючому двигуні повинні бути завжди відкритими. У випадку зупинки двигуна машини на плаву вони автоматично закриваються і розділяють випускні колектори двигуна від випускних колекторів ежектора, тим самим запобігаючи можливості попадання води в циліндри двигуна через випускний тракт.

Для запобігання попадання води в двигун через ежектор відсосу пилу повітроочисника і впускні колектори встановлений клапан, який закривається одночасно з підняттям хвилевідбивного щитка і повітрозабірної труби.

Привід механізму захисту електричний, автоматичної дії та дублюється ручним взводом.

Електричний привод включає:

замок;

шток, пов’язаний тросами з клапанами;

електромагніт;

кінцевий вимикач;

реле РКД.

Ручний привід включає:

рукоятку з ексцентриком;

шток з пружиною;

тросики;

ролик.

Принцип роботи механізму:Під час руху на суші рукоятка ручного приводу взводу клапанів повинна бути у нижньому положенні і закріплена у кліпсах.

Вимикач “ПЛАВ” на центральному щітку приладів механіка-водія вимкнений. Сигнальна лампочка “КЛАПАН” не горить. Всі захисні клапани відкриті, а зливні- закриті.

Перед подоланням водної перешкоди система захисту двигуна приводиться в готовність, для чого рукоятка приводу переводиться у верхнє положення і закріплюється в кліпсах, при працюючому двигуні вмикається тумблер “ПЛАВ” на центральному щитку приладів механіка-водія.

Реле РКД (реле клапанів двигуна) при працюючому двигуні весь час знаходиться під напругою працюючого генератора і своїми контактами розмикає ланцюг живлення тягового електромагніта. При включенні тумблера "ПЛАВ" підготовлюється до спрацювання ланцюг живлення тягового електромагніта.

При зупинці двигуна реле РКД лишається живлення і замикає ланцюг тягового електромагніту. Електромагніт втягує серцевину зі штоком, звільняючи кульки, яки звільняють поворотний важіль, що утримував захисні клапани у відкритому положенні і під дією пружини захисні клапани закриваються, а зливні- відкриваються. Поворотний важіль, захоплений тросами, діє на кінцевий вимикач, який розмикає ланцюг живлення тягового електромагніта і замикає ланцюг живлення сигнальної лампочки “КЛАПАН”.

Відкривають захисні клапани при вимкненому вимикачі “ПЛАВ” поворотом рукоятки взводу захисних клапанів в нижнє положення. При цьому натягнуться троси, поворотний важіль повертається в початкове положення, кульки заходять в пази і утримуються штоком. Стопор фіксує троси у взведеному положенні, при якому захисні клапани відкриті, а зливні- закриті. Поворотний важіль діє на кінцевий вимикач, розмикає ланцюг живлення сигнальної лампочки “КЛАПАН” і замикає ланцюг живлення тягового реле.








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 1907;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.