Адміністративно-правовий cпociб захисту прав.

Адміністративний cпociб полягає в розгляді та вирішенні спору органом державного управління. Процедура розгляду є набагато простішою, ніж у цивільному судочинстві. Правовою основою є Кодекс України про адміністративні правопорушення, а також закони України: «Про захист від недобросовісної конкуренції», «Про авторське право i суміжні права», «Про охорону прав на винаходи i корисні моделі», «Про охорону прав на промислові зразки», «Про охорону прав на знаки для товарів i послуг», «Про охорону прав на сорти рослин» тощо.

У галузі авторського права i суміжних прав адміністративний cпociб захисту прав передбачено тільки за публічний показ, порушення умов публічного демонстрування i тиражування кіно- i відеофільмів без прокатного посвідчення. Стосовно об'єктів промислової власності цей cпociб захисту прав передбачає накладення штрафів за неправомірне викорис­тання фірмових найменувань, торговельних марок тощо. Засобом захисту в цьому випадку є скарга, яку у визначеному адміністративним законодавством порядку подають до відповідного органу державного управління.

Дії, обумовлені законодавством України як недобросовісна конкуренція, спричиняють накладення Антимонопольним комітетом Ук­раїни штрафів. а також адміністративну i цивільно-правову відповідальність. До таких дій належать:

— неправомірне використання чужого iмeнi, фірмового найменування, торговельної марки;

— введення в оборот під своїм позначенням товару іншого виробника;

— відтворення зовнішнього вигляду виробу іншого суб'єкта господарської діяльності i введення його в господарський оборот;

— неправомірний збір, розголошення i ви­користання комерційної таємниці, а також інші протиправні дії.

Тобто Антимонопольний комітет України розглядає скарги щодо дій, які сталися після введення об'єктів права інтелектуальної власнocтi до господарського обороту.

Типовими видами адміністративних стягнень можуть бути: попередження, штраф, виправні роботи, адміністративний арешт тощо.

Так, незаконне використання об'єкта пра­ва інтелектуальної власності, привласнення ав­торства на такий об'єкт або інше навмисне порушення права інтелектуальної власності тягне за собою накладення штрафу від 10 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно виготовленої продукції, а також обладнання i матеріалів, призначених для їx виготовлення.








Дата добавления: 2015-05-26; просмотров: 812;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.