Агроекосистеми

 

Сучасні агроекосистеми - це комплекс двох біотичних спільнот, одна з яких створена впродовж віків природою, а друга - людиною (наприклад, - степ і плантації цукрових буряків, кукурудзи чи картоплі; ліс з дикими грушевими і яблуневими деревами і фруктовий сад з сортовими деревами або ягідними чагарниками, виведеними людиною шляхом багаторічної вегетаційної роботи). Біотична спільнота, створена людиною, регулярно нею підтримувана з метою одержання сільськогосподарської продукції, яка має малу екологічну стійкість, але високу врожайність (продуктивність) одного чи кількох видів (сортів, порід) рослин або тварин, називається агроценозом.

Екосистема тим стійкіша, чим вона багатша на види. У світі відомо 1,5 тис. рослин, але масово вирощується лише 90 видів, з яких 14 належать до злакових і бобових. Вся історія землеробства - це спроба досягти компроміс між прагненням одержати високий врожай і збереженням родючості на майбутнє. Стійкість агроценозів забезпечується лише надходженням ззовні енергії у вигляді добрив, поливної води, засобів боротьби з бур’янами, шкідниками, захворюваннями. До того ж разом з врожаєм з агроекосистеми виноситься величезна кількість поживних речовин і навіть родючого ґрунту (так, в Україні гостро стоїть проблема зниження втрат ґрунту разом із зібраними цукровими буряками).

Агроценози зернових і овочевих культур стійкі лише впродовж 1 року, багаторічних трав і ягідних - 3-4 роки, плодових культур - 30-40 років. Поява агроценозів спричинює надмірне зростання чисельності певних видів шкідників, бур’янів чи захворювань: колорадського жука, який з пасльону в Колорадо перебрався на картопляні поля; філоксера, що змушує знищувати з такою любов’ю вирощені виноградники. Постійна турбота, важка людська праця, витрати пального та різних засобів підвищення врожайності підтримують продуктивність агроценозів на більш високому рівні, ніж природних екосистем, але при цьому сучасні агроекосистеми є збитковими, а сільське господарство - найбільшим споживачем енергії.

Основним компонентом агроекосистеми є ґрунт. Розглянемо найважливіші властивості грунтів.

Ґрунти

 

Ґрунт - самостійне тіло, яке утворилося з поверхневих шарів гірських порід під сукупним впливом тварин, рослин, мікроорганізмів, клімату, води, рельєфу місцевості, часу, діяльності людини. Товщина ґрунтового покриву становить від 15-20 см до 2-3 м. В.І.Вернадський називає ґрунт “біокосним тілом” і “благородною іржею”, оскільки він є результатом дії живої і неживої природи, а безліч видів частину або все своє життя проводять у ґрунті, розпушуючи та удобрюючи його. Найважливіша якість ґрунту - родючість, тобто забезпечення рослин усім необхідним для їх росту та розвитку.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 2040;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.