Проблеми відходів людської діяльності

 

Відходи виробництва - це залишки сировини, матеріалів і напівфабрикатів, що утворюються в процесі виробництва, частково або повністю втратили свою якість і не відповідають стандартам виробництва. Причиною утворення відходів є переважно господарська діяльність людини.

Судячи з наведених нижче цифр, зрозуміло, чому В.Вернадський назвав людську діяльність геологічною силою. Нині людина

* використовує 13% річкових вод, повертаючи їх у довкілля у вигляді стічних вод;

* вирубує щороку 20 млн. га лісів;

* видобуває з надр і піднімає на поверхню ~100 млрд. т мінеральних руд;

* виплавляє понад 800 млн. т різних металів;

* спалює понад 7 млрд. т умовного палива;

* вносить на поля понад 500 млн. т добрив і 4 млн. т пестицидів, значна частина яких розсіюється у довкіллі і через високу стійкість накопичується по ланцюгах живлення.

Найбільшим постачальником відходів є гірничодобувний і гірничозбагачувальний комплекси, металургійна, хімічна та енергетична галузі промисловості.

Відходи класифікують за кількома принципами, але найчастіше - на основі джерела утворення та з урахуванням їх особливостей: побутові; промислові; сільськогосподарські; будівельні; каналізаційні; відходи споживання - вироби й машини, які втратили свої споживчі властивості внаслідок фізичного і морального спрацювання; радіоактивні; токсичні.

Токсичність - це міра несумісності речовин з життям; вона обернено пропорційна смертельній (летальній) дозі чи смертельній концентрації. З метою оцінки небезпечності відходів використовують 5 класів небезпечності: від вибухової речовини (тринітротолуол та ін.), рідини (бензин, бензол, діетиловий ефір), вогненебезпечної твердої речовини, що має здатність до самозаймання (вугільний пил, тирса, магній тощо) до отруйних та інфікуючих речовин (сполуки арсену, меркурію) і речовин, що здатні при контакті з повітрям чи водою виділяти токсичні речовини і викликати гострі чи хронічні захворювання в разі потрапляння в організм людини (прикладом є така реакція: NaCN+H2OÛNaOH+HCN).








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 2385;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.