Основні забруднювачі Світового океану

 

Нафта і нафтопродукти потрапляють у воду природним і штучним шляхами. Щороку у світі добувають понад 4 млрд. сирої нафти, з якої ~ 50 млн. т втрачається під час добування, транспортування та переробки. У води Світового океану за рік надходить 12-15 млн. т нафти, кожна тонна якої вкриває плівкою 12 км2 поверхні океану. За підрахунками вчених, нині 20% поверхні Світового океану вкриті плівкою нафти чи нафтопродуктів, з яких 2/3 надходять із суші. Нафтове забруднення призводить до зміни газо- і водообміну між атмосферою і поверхнею Світового океану; зміни температури вод; загибелі планктону, риби, водоплавних птахів, тварин. Нафтові плями виявляють із суден, літаків, штучних супутників Землі, а ліквідують багатьма методами, серед яких: збирання нафти механічним шляхом, розпилення емульгаторів нафти та ін. З частиною забруднювачів море бореться самостійно: бензин повністю випаровується з поверхні впродовж 6 год.; половина сирої нафти - впродовж трьох тижнів; нафта емульгується, розчиняється і осаджується, а також руйнується під впливом зовнішніх чинників тощо.

Важкі метали потрапляють у Світовий океан зі стоком річок, вимиваються з поверхні, випадають з атмосфери. Найбільше їх джерело - стічні води металургійних та металообробних підприємств.

Забруднення сміттям і продуктами спалювання в морі. Сміття потрапляє в океан з кораблів, що по ньому курсують, надходить з водами річок, його часто скидають у води чи спалюють у віддалених районах. Особливо забруднені води поблизу портів.

Захоронення токсичних і радіоактивних відходів на океанічному дні внаслідок пошкодження контейнерів спричиняє забруднення вод шкідливими речовинами і радіонуклідами. Після Другої світової війни зброя разом з кораблями Німеччини була затоплена в Балтійському морі. Відпрацьовані реактори підводних човнів, перші радіоактивні відходи військово-промислового комплексу і АЕС теж заховували в такому корозійно агресивному середовищі, як морська вода (Карське море, глибинні зони Атлантики).

 








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 1052;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.