Визначення кількості логістичних центрів в зоні обслуговування

 

Одним з основних моментів оптимізації розподільчої системи є визначення необхідної кількості розподільчих центрів. В першу чергу тут потрібно враховувати кількість споживачів, їх розташування, а також обсяг споживаного ними матеріального потоку. Пріоритетним чинником при цьому, як і при будь-якому процесі оптимізації, є мінімізація сумарних витрат.

Кількість, потужності, розташування і функції розподільчих центрів залежать від:

- розмірів матеріальних потоків;

- стратегії і фінансового стану підприємства, яке проектує мережу розподільчих центрів;

- вартості транспортування та складської переробки вантажів;

- вартості складування вантажів;

- вартості оформлення замовлень;

- системи управління;

- рівня обслуговування клієнтів.

Найкращою товаропровідною мережею з розподільчими центрами є та, що забезпечує найвищий рівень обслуговування споживачів за мінімальних загальних витрат.

Відповідно до обраної стратегії розташування розподільча мережа може бути організована як:

- централізована структура (з єдиним великим розподільчим центром);

- децентралізована структура (з декількома дрібними розподільчими центрами).

Переваги централізованої розподільчої мережі:

- зниження запасів зберігання на складі готової продукції підприємства-виробника за рахунок відправки відразу всієї виготовленої продукції в розподільчі центри;

- низька собівартість обробки вантажів.

Недоліки централізованої розподільчої мережі:

- великі транспортні витрати на доставку товарів численним споживачам – замовникам товарів;

- більші витрати на оформлення замовлень.

Переваги децентралізованої розподільчої мережі:

- менша вартість доставки товарів споживачам через те, що розподільчі центри знаходяться поблизу споживачів ;

- локальним розподільчим центрам легше вивчати свої регіональні ринки, і вони можуть гнучко реагувати на ситуацію на цих ринках;

- зв'язки зі споживачами більш оперативні і дешеві.

Недоліки децентралізованої розподільчої мережі:

- більші загальні запаси продукції;

- більша вартість утримання декількох розподільчих центрів.

 

Якщо зробити число складів невеликим (1-2) (рис. 1 а, b), то в цьому випадку транспортні витрати по доставці будуть найбільшими. Варіант з великою кількістю розподільчих центрів припускає наявність 5-6 розподільчих центрів, максимально наближених до місць зосередження споживачів матеріального потоку (рис. 1 c). В цьому випадку транспортні витрати по товаропостачанню будуть мінімальними. Проте поява в системі розподілу такої кількості додаткових складів збільшує експлуатаційні витрати, витрати на доставку товарів на склади, на управління всією розподільчою системою. Не виключено, що додаткові витрати в цьому випадку можуть значно перевищити економічний виграш, одержаний від скорочення пробігу транспорту, що доставляє товари споживачам.

 

Рис. 1. Організація розподілу матеріальних потоків з різною кількістю розподільчих центрів

 

Відзначимо, що при зміні кількості складів в системі розподілу частина витрат, пов'язаних з процесом доведення матеріального потоку до споживача, зростає, а частина знижується. Як змінні виступають наступні витрати:

1. транспортні витрати;

2. витрати на утримання запасів;

3. витрати, пов'язані з експлуатацією складського господарства;

4. витрати, пов'язані з управлінням складською системою.

Розглянемо залежність величини витрат на транспортування від кількості складів в системі розподілу. Весь обсяг транспортної роботи по доставці товарів споживачам можна розділити на дві групи:

- витрати, пов'язані з доставкою товарів на склади системи розподілу (назвемо цю категорію транспортних робіт дальніми перевезеннями);

- витрати по доставці товарів зі складів споживачам (ближні перевезення).

При збільшенні кількості складів в системі розподілу вартість доставки товарів на склади, тобто вартість дальніх перевезень, зростає, оскільки збільшується кількість перевезень, а також сукупна величина пробігу транспорту. Характер залежності не прямолінійний, витрати по доставці ростуть повільніше, ніж відстань.

Інша частина транспортних витрат – вартість доставки товарів з складів споживачам, із збільшенням кількості складів знижується. Це відбувається в результаті різкого скорочення пробігу транспорту.

Сумарні транспортні витрати при збільшенні кількості складів в системі розподілу, як правило, знижуються. Проте це зниження не носить такий виражений характер, як зниження витрат на ближні перевезення, оскільки на форму залежності впливає збільшення витрат на завезення товарів на склади (при збільшенні кількості складів). Загальний графік залежності транспортних витрат від кількості використовуваних складів приведений на рис. 2.

 

Рис. 2. Залежність транспортних витрат від кількості складів

Друга складова – це залежність витрат на утримання запасів від кількості складів в системі розподілу. При збільшенні числа складів скорочується зона обслуговування кожного з них. Скорочення зони обслуговування спричиняє скорочення запасів на складі. Проте запас скорочується, як правило, не так швидко, як зона обслуговування. Причин тому може бути декілька. Наприклад, необхідність утримання страхового запасу. У моделі з одним складом страховий запас необхідно мати в одному місці. Збільшення складської мережі призводить до збільшення страхового запасу, тобто створюючи декілька складів, необхідно в кожному з них створити страховий запас. В результаті сумарний запас на всіх складах зросте (рис. 3).

 

 

Рис. 3. Залежність витрат на утримання запасів від кількості складів в системі розподілу

Третя складова пов'язана з витратами на експлуатацією складського господарства від кількості складів в системі розподілу. При збільшенні кількості складів в системі розподілу витрати, пов'язані з експлуатацією одного складу, знижуються. Проте сукупні витрати розподільчої системи на утримання всього складського господарства, зростають. Відбувається це у зв'язку з тим, що при зменшенні площі складу експлуатаційні витрати на один квадратний метр збільшуються (ефект масштабу).

Графічна залежність між кількістю складів в системі розподілу і розміром експлуатаційних витрат зображена на рис. 4:

 

 

Рис. 4. Залежність витрат, пов'язаних з експлуатацією складського господарства, від кількості складів

 

Четвертою складовою є витрати, пов'язані з управлінням розподільчою системою в залежності від кількості складів. Характер даної залежності представлений на рис. 5. Тут також діє ефект масштабу, тобто при збільшенні кількості складів крива витрат на системи управління робиться більш пологою.

 

 

Рис. 5. Залежність витрат, пов'язаних з управлінням розподільчою системою, від кількості складів

 

Впровадження комп’ютерної техніки в управління розподільчою системою, що має декілька складів, є обов’язковою умовою можливості ефективного функціонування розподільчої системи. Без використання комп’ютерної техніки втирати на систему управління складом різко підвищуються.

Якщо ми складемо графіки всіх чотирьох розглянутих складових витрат, то одержимо залежність сукупних витрат на функціонування системи розподілу від кількості складів. Ця сумарна залежність приведена на рис. 6. Абсциса мінімуму кривої сукупних витрат дасть нам оптимальне значення кількості складів в системі розподілу Nопт.

 

Рис. 6. Залежність сукупних витрат на функціонування системи розподілу від кількості складів, що в неї входять








Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 1098;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.