Основні засоби соціалізації дошкільнят.

Основними засобами соціалізації дітей у дошкільному закладі є: гра, іграшка, казка, мультфільм.

Гра – вид діяльності дітей, який передбачає відтворення дій дорослих та відносин між ними, спрямований на пізнання предметної й соціальної дійсності. Серед різновидів ігор саме творчі є засобом соціального розвитку дошкільнят: режисерські (індивідуальні й спільні), сюжетно-рольові, театралізовані (ігри-драматизації та ігри на теми літературних творів), будівельно-конструкційні, оскільки характеризуються цілеспрямованістю, активністю, емоційною насиченістю, наявністю ролей, довільністю дій, соціальними відносинами, реальністю стосунків. У дошкільних закладах проводяться такі ігри, що сприяють налагодженню прийнятних соціальних стосунків: «Учимося кооперуватися» (розподіляти ролі, ділитися, працювати разом, об’єднувати зусилля для виконання спільного завдання), «Удосконалюємо вміння спілкуватися» (підтримувати розмову, вислуховувати іншого, культурно звертатися), «Розв’язуємо конфлікти» (визнавати свої помилки, домовлятися, поважати себе та один одного).

Іграшка – річ, призначена дітям для гри. Виокремлюють такі види іграшок: моторно-спортивні і тренувальні (м’яч, обруч, кеглі, мозаїка); сюжетні, іграшки-образи (люди, тварини, транспорт, меблі); творчо-трудові (будівельні матеріали, конструктори); технічні (транспорт, калейдоскопи, фотоапарати); настільні (лото, шашки, шахи, ігри-подорожі); веселі (зайчик, що стрибає, соловейко, що співає); музичні; театральні (персонажі лялькового театру, іграшкові прикраси). Ці іграшки є засобами соціалізації дошкільнят, оскільки, використовуючи їх в іграх, діти відображають життя, діяльність, стосунки людей; розвивають художнє сприймання тощо. Іграшка повинна бути системною (серії, набори, комплекти іграшок для дітей різного віку), всебічною (усіх необхідних для всебічного розвитку видів), функціональною (враховувати вікові зміни у діяльності дитини), динамічною (рухливість частин, дієвість механізмів).

Казка – це вид художньої прози, що походить від народних переказів, порівняно коротка розповідь про фантастичні події та персонажі, такі, як феї, гноми, велетні тощо. За змістом казки поділяються на кілька різновидів. Казки про тварин генетично найдавніші, пов’язані з тотемічними уявленнями. Головними їх героями виступають звірі. З часом казки втрачають міфологічний і магічний сенс і набувають повчально-виховного характеру. Один із різновидів казок про тварин – кумулятивні казки (твори для дітей, що розвивають логічне мислення, пам'ять, виховують моральні почуття тощо). У фантастичних казках поєднується міфічне, фантастичне і героїчне начала (змієборство, добування і використання чудодійних предметів (цілюща вода, жар-птиця, меч-кладенець, шапка-невидимка, чоботи-самоходи). Герої фантастичних казок, як правило, наділені надзвичайною силою, здібностями, винахідливістю, які допомагають їм подолати усі випробування на шляху до мети. У побутових казках переважають мотиви з повсякденного життя. Героями їх виступають бідний селянин, кмітливий наймит чи солдат, бурлака, вередлива жінка тощо. Часто у цих казках зустрічаються персоніфіковані образи – Доля, Щастя, Горе, Правда, Кривда. Таким чином, казка є засобом формування уявлень дитини про категорії добра і зла, любові й ненависті. Важливою є бесіда соціального педагога з дітьми, яку варто проводити після читання казок.

Мультфільм у житті дитини дошкільного віку має визначальне значення, оскільки формує в дитячій свідомості модель навколишнього світу, образи друга й ворога, стереотипи майбутньої поведінки як юнака чи дівчини, ідеал, до якого вони будуть прагнути при виборі майбутньої дружини, чоловіка, батька, матері своїх дітей. Наразі з’явилося багато мультфільмів, де зовні гарний, позитивний головний герой, якому дошкільня співчуває й наслідує, наділений рисами гніву, злоби, жорстокості. Тому дорослим (спеціалістам дошкільного закладу, батькам) необхідно аналізувати вплив різноманітних мультфільмів (радянських, сучасних вітчизняних та зарубіжних) на психологічний і соціальний розвиток дитини та підбирати корисні для перегляду дітьми (наприклад, мультфільми, які прищеплюють любов до навколишнього світу: «Про левеня і черепаху», «Просто так», «По дорозі з хмарами», «Бембі», «Король Лев» та інші).

Отже, основними засобами соціалізації дітей у дошкільному закладі є гра, іграшка, казка, мультфільм. Однак спеціалістам необхідно бути вимогливими до форми, змісту цих засобів, тобто відбирати такі, які скеровують розвиток дошкільнят у просоціальне русло, сприяють розвиткові творчих здібностей, позитивного мислення.

 








Дата добавления: 2015-03-03; просмотров: 1640;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.