Анатомо-морфологічні особливості і основні фізіологічні функції організму

Поняття про клітину, тканинні органи і систем організму. Будова тіла людини подібно будовою наземних хребетних. Особливо багато загального у людини і вищих ссавців. Подібність проявляється в будові скелета, внутрішніх органів, нервової системи і підтверджується спільністю ембріонального розвитку. За зоологічної класифікації людина відноситься до числа хордових, підтипу хребетних, класу ссавців, підкласу приматів, сімейству людей, увазі «людина розумна», підвиду «сучасний». Організм - єдина, цілісна, складно влаштована саморегулююча жива система, що складається з органів і тканин. Органи побудовані з тканин, тканини складаються з клітин і міжклітинної речовини. Клітина - елементарна, універсальна одиниця живої матерії - має впорядковану будову, володіє збудливістю і подразливістю, бере участь в обміні речовин і енергії, здатного до зростання, регенерації (відновленню), розмноження, передачі генетичної інформації та пристосуванню до умов середовища. Клітини різноманітні за формою, різні за розміром, але всі мають загальні біологічні при - знаки будови - ядро і цитоплазму, які укладені в клітинну оболонку. Міжклітинна речовина - це продукт життєдіяльності клітин, воно з-варто з основної речовини і розташованих в ньому волокон сполучної тканини. В організмі людини більше 100 трильйонів клітин.

Сукупність клітин і міжклітинної речовини, що мають загальне походження, однакову будову і функції, називається тканиною. За морфологічними і фізіологічним ознаками розрізняють чотири види тканини: епітеліальну (виконує покривну, захисну, видільну і секреторну функції); сполучну (пухка, щільна, хрящова, кісткова і кров); м'язову (поперечно - смугаста, гладка і серцева); нервову (з нервових клітин, або нейронів, найважливішою функцією яких є генерування і проведення нервових імпульсів).

Орган - це частина цілісного організму, обумовлений комплексом тканин, що склався в процесі еволюційного розвитку і виконує певні специфічні функції; У створенні кожного органу беруть участь всі чотири види тканин, але лише одна з них є робочим. Так, для м'яза основна робоча тканина - м'язова, для печінки - епітеліальна, для нервових утворень - нервова. Сукупність органів, що виконують спільну для них функцію, називають системою органів (травна, дихальна, серцево-судинна, статева, сечова тощо) і апаратом органів (опорно-руховий, ендокринний, вестибулярний та ін.).

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 1882;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.