Зовнішня середу та її вплив на організм і життєдіяльність людини

 

Зовнішнє середовище. Ha людину впливають різні фактори навколишнього середовища. При вивченні різноманітних видів його діяльності не обійтися без врахування впливу природних факторів (барометричного тиску, газового складу і вологості повітря, температура навколишнього середовища, сонячної радіації - фізичне довкілля), біологічних факторів рослинного і тваринного оточення, а також факторів соціального середовища з результатами побутової, господарської, виробничої та творчої діяльності людини.

З довкілля в організм надходять речовини, необхідні для його життєдіяльності та розвитку, а також подразники (корисні та шкідливі), які порушують сталість внутрішнього середовища. Організм шляхом взаємодії функціональних систем всіляко прагне зберегти необхідний постійний стан свого внутрішнього середовища.

Діяльність усіх органів та їх систем в цілісному організмі характеризується певними показниками, що мають ті чи інші діапазони коливань. Одні константи стабільні і досить жорсткі (наприклад, рН крові 7,36-7,40, температура тіла - в межах 35 - 42 ° С), інші і в нормі зустрічаються значними коливаннями (наприклад, ударний об'єм серця - кількість крові, що викидається за одне скорочення - 50-200 см3). Нижчі хребетні, у яких регуляція показників, що характеризують стан внутрішнього середовища, недосконала, залежить від факторів навколишнього середовища. Наприклад, жаба, не володіючи механізмом, регулюючим постійність температури тіла, дублює температуру зовнішнього середовища настільки, що взимку всі життєві процеси у неї загальмовуються, а влітку, знаходячись далеко від води, вона висихає і гине. У процесі філогенетичного розвитку вищі тварини, в тому числі і людина, як би самі себе помістили в теплицю, створивши свою стабільне внутрішнє середовище і забезпечивши тим самим відносну незалежність від зовнішнього середовища.

Природні соціально-екологічні фактори та їх вплив на організмах. Природні та соціально-біологічні чинники, що впливають на організм людини, нерозривно пов'язані з питаннями екологічного характеру. Екологія (греч. oikos - будинок, житло, батьківщина + logos - поняття, вчення) - це і область знання, частина біології, навчальна дисципліна, і комплексна наука. Екологія розглядає взаємини організмів один з одним і з неживими компонентами природи Землі (її біосфери). Екологія людини вивчає закономірності взаємодії людини з природою, проблеми зі зберіганням і зміцненням здоров'я. Людина залежить від умов середовища проживання точно так само, як природа залежить від людини. Тим часом вплив виробничій діяльності на навколишнє природу (забруднення атмосфери, грунту, водойм відходами виробництва, вирубування лісів, підвищена радіація в результаті аварій та порушень технологій) ставить під загрозу існування самої людини. Наприклад, у великих містах значно погіршується природне середовище проживання, порушуються ритм життя, психоемоційна ситуація праці, побуту, відпочинку, змінюється клімат. У містах інтенсивність сонячної радіації на 15-20% нижче, ніж у прилеглій місцевості, зате середньорічна температура вище на 1-2о С, менш значні добові та сезонні коливання, низький атмосферний тиск, забруднене повітря. Всі ці зміни викликають вкрай несприятливий вплив на фізичне і психічне здоров’я людини. Близько 80 % хвороб сучасної людини - результат погіршення екологічної ситуації на планеті. Екологічні проблеми на пряму пов'язані з процесом організації та проведення систематичних заня-ть фізичними вправами і спортом, а також з умовами, в яких вони відбуваються.

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 897;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.