Біополімери – збудники захворювань еукаріотичних організмів

 

Віроїд- екзогенна молекула РНК, інформація про синтез, якої не кодується геномом клітини-хазяїна. Перший віроїд - веретеновидності бульб картоплі, або PSTV (рис. 6) - був ідентифікований в 1971 р.

Рис. 6. Картопля, уражена віроїдом PSTV

 

РНК PSTV складається з 359 нуклеотидів і має або форму замкнутого кільця, або структуру типу шпильки. У обох випадках пари комплементарних нуклеотидів зв'язуються водневими зв'язками, утворюючи двониткову РНК, подібну молекулі клітинної -ДНК.

 

 

 

Рис. 7. Пістряволепесність тюльпанів

 

 

Віроїди виявлені тільки в ядрах інфікованих клітин. Оскільки віроїди локалізовані в ядрі і, ймовірно, не можуть працювати, як мРНК, припускають, що вони викликають захворювання, втручаючись в процеси регуляції роботи генів клітини-хазяїна. Деякі білки в інфікованих клітинах рослин присутні у більших кількостях, ніж у здорових.

Пістрявопелюстність тюльпанів – захворювання, теж викликане віроїдами (Рис. 7.).

 

У живих організмах зустрічаються молекулярні патогени, такі, що не відносяться до віроїдів. Існування структур, подібних віроїдам, але які представлені ДНК, передбачається і у тварин. Вони називаються "субвірусними частками" (рис. 8).

 

Віроїди схожі з вірусами за способом передачі і по симптомах, що викликаються ними при захворюванні. У більшості випадків викликають ураження у рослин (наприклад, пістрявопелюстність тюльпанів).

 

Рис. 8. Віроіди – кільцеві і лінійні форми РНК

 

Від типових вірусів відрізняються наступними ознаками:

1. Не мають білкової оболонки і не мають антигенних властивостей;

2. РНК відрізняється малими розмірами (завдовжки біля 1х10- 6 мм), складається з 300-400 нуклеотидів;

3. Геном представлений кільцевою одноланцюговою РНК. Серед вірусів хребетних подібну структуру має тільки геном вірусу гепатиту Дельта (гепатиту D).

 








Дата добавления: 2015-03-19; просмотров: 925;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.