Дослідження пріонів дріжджів та інших міксоміцетів

 

Пріоно-подібні білки, поведінка яких схожа на поведінку PrP, знайдені в природних популяціях дріжджів та інших мікроміцетів. Дослідження пріонів дріжджів підтвердили гіпотезу про те, що перетворення білків у пріонний стан залежить тільки від білків. Було показано, що пріони, екстраговані з клітин, можуть виступати «зерном» утворення пріонів у пробірці. Один із найбільш добре вивчених білків, схильних до утворення пріонів у дріжджів - фактор термінації трансляції (eRFС), який утворює так названі PSI + клітини. Такі клітини мають змінений фізіологічний стан і змінений рівень експресії деяких генів, що дозволило висунути гіпотезу про те, що у дріжджів утворення пріонів може грати адаптативну роль [2].

 

Віруси

 

Існують віруси людей і тварин, рослин, бактерій, найпростіших і грибів. Практично не відомо жодної групи організмів, серед яких не було б виявлено вірусів. Багато вірусів є причиною захворювань людини, тварин та інших організмів. Відносна роль вірусів в патології людини зростає при зниженні частоти захворювань бактеріальними, грибковими та протозойними інфекціями. При цьому практично повністю відсутні засоби специфічної хіміотерапії. Серед людської популяції віруси є причиною більш ніж 90% всіх інфекційних захворювань і найбільш поширеними причинами респіраторних інфекцій (респіраторних - що передаються повітряно-краплинним шляхом) та масових інфекцій шлунково-кишкового тракту. До масових інфекцій, що супроводжують людину від народження і до смерті, відносять також кір і герпетичну інфекцію.

Роль вірусів в канцерогенезі полягає в перетворенні нормального клітинного гена, протоонкогена, в онкоген внаслідок неконтрольованого переміщення гена в інші ділянки хромосоми і його посиленої експресії.

Цитомегаловіруси, віруси Коксакі та інші, потрапляючи від матері до плоду трансплацентарно, можуть бути причиною викиднів, мертвонароджень і природженого каліцтва.

Віруси можуть викликати ураження різних органів і систем: міокардити, панкреатити, гепатити та інше. Віруси паротита і Коксаки можуть бути причиною розвитку цукрового діабету.

Інтерес до вірусології обумовлен також і тим, що на моделях вірусів (як найбільш просто організованих форм життя) вивчають багато фундаментальних питань біології (наприклад, про інтрони, сплайсінг або онкогени). Одним з найважливіших вкладів вірусології в сучасну науку вважають відкриття зворотної транскриптази, використання якої лежить в фундаменті генної інженерії.








Дата добавления: 2015-03-19; просмотров: 683;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.