Біологічні ритми і працездатність

Біологічні ритми - регулярне, періодичне повторення в часі характеру та інтенсивності життєвих процесів, окремих станів або подій. В тій чи іншій мірі біоритми притаманні всім живим організмам. Вони характеризуються періодом, амплітудою, фазою, середнім рівнем, профілем і діляться на екзогенні (викликані впливом навколишнього середовища) та ендогенні (обумовлені процесами в самій живій системі). Існують біоритми клітин, органу, організму, співтовариства. За виконуваної функції біологічні ритми ділять на фізіологічно-робочі цикли, пов'язані з діяльністю окремих систем (дихання, серцебиття) і екологічні, або адаптивні, службовці для пристосування організму до періодичності навколишнього середовища (наприклад, зима - літо). Період (частота) фізіологічного ритму може змінюватися в широких межах залежно від ступеня функціонального навантаження (від 60 удар/хв серця в спокої до 180-200 удар/хв при виконанні роботи); період екологічних ритмів порівняльно-постійний, закріплений генетично (т. е. пов'язаний зі спадковістю), в природних умовах захоплений циклами навколишнього середовища, виконує функцію «біологічних годин».

Відомим прикладом дії біологічних годин служать «сови» і «жайворонки». Помічено, що протягом дня працездатність змінюється, ніч же нам природа надала для відпочинку. Встановлено, що період активності, коли рівень фізіологічних функцій високий, це час з 10 до 12 та з 16 до 18 годин. До 14 години і у вечірній час працездатність знижується. Тим часом не всі люди підпорядковуються такої закономірності: одні успішніше справляються з роботою з ранку і в першій половині дня (їх називають жайворонками), інші - ввечері і навіть вночі (їх називають совами).

У сучасних умовах набули значущість соціальні ритми, в полоні яких ми знаходимося постійно: початок і кінець робочого дня, закінчення відпочинку і сну, несвоєчасний прийом їжі. Соціальні ритми роблять все зростаючий тиск на ритми біологічні, ставлять їх у залежність, не рахуючись з природними потребами організму. Студенти відрізняються більшою соціальною активністю і високим емоційним тонусом, і, мабуть, не випадково їм притаманна гіпертонічна більш корисно, ніж їх одноліткам з інших соціальних груп.

Отже, ритми життя обумовлені фізіологічними процесами в організмі, природними та соціальними факторами: зміною пір року, доби, стану сонячної активності і космічного випромінювання, обертанням Місяця навколо Землі (і розташуванням і впливом планет один на одного), зміною сну і неспання, трудових процесів і відпочинку, рухової активності і пасивного відпочинку. Всі органи і функціональні системи організму мають власні ритми, вимірювані в секундах, годинах, тижнях, місяцях і роках. Взаємодіючи один з одним, біоритми окремих органів і систем створюють впорядковану систему ритмічних процесів, яка і організовує діяльність цілісного організму в часі.

Знання і раціональне використання біологічних ритмів може допомогти в процесі підготовки й у виступах на змаганнях. Якщо ви звернете увагу на календар змагань, то побачите, що найбільш інтенсивна частина програми припадає на ранкові (з 10 до 12) і вечірні (з 15 до 19) години, тобто на той час доби, яке найближче до природних підйомів працездатності. Багато дослідників вважають, що основне навантаження спортсмени повинні отримувати у другій половині дня. Враховуючи біоритми, можна домагатися більш високих результатів меншою фізіологічних ціною. Професійні спортсмени тренуються по кілька разів на день, особливо в перед змагальному періоді, і багато з них показують хороші результати завдяки тому, що вони підготовлені до любого часу змагань.

Наука про біологічних ритмах має величезне практичне значення і для медицини. З'явилися нові поняття: хрономедицина, хронодіагностика, хронотерапія, хронопрофілактіка, хронопатологія, хронофармакологии та ін. Ці поняття пов'язані з використанням фактора часу, біоритмів у практиці лікування хворих. Адже фізіологічні показники однієї і тієї людини, отримані вранці, опівдні або пізно вночі, істотно відрізняються, їх можна трактувати з різних позицій. Стоматологи, наприклад, знають, що чутливість зубів до больових подразників максимальна до 18 годинах і мінімальна після півночі, тому всі найбільш хворобливі процедури вони прагнуть виконати вранці.

Використовувати фактор часу доцільно в багатьох областях діяльності людини. Якщо режим робочого дня, навчальних занять, харчування, відпочинку, занять фізичними вправами складений без урахування біологічних ритмів, то це може призвести не тільки до зниження розумової чи фізичної працездатності, але і до розвитку якого-небудь захворювання.

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 1352;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.