Тема 4 Технологія виготовлення візків вагонів. Виготовлення та ремонт ресорного підвішування

 

Неруйнівний контроль об’єктів з метою виявлення дефектів називають дефектоскопією.

Розповсюдженими дефектами у відливках бувають литтєві тріщини, газові та шлакові раковини, неметалеві включення, плени.

У поковках, штамповках, прокаті – розшарування металу, тріщини, закати, волосовини.

У зварювальних з'єднаннях – тріщини, непровари, раковини та пористості.

При термічній обробці деталей виникають гартовочні тріщини, при шліфуванні – шліфовочні.

У процесі експлуатації виникають утомлені тріщини які розвиваються непомітно та приводять до зламу деталей.

Методи неруйнівного контролю у залежності від фізичного явища, покладеного у їх основу, поділені на види: 1 – магнітний; 2 – акустичний; 3 – радіаційний; 4 – проникаючими речовинами; 5 – вихрострумовий.

Випробування деталей на розтягнення. Відповідальні деталі вагонів підлягають випробуванню на розтягнення та дефектоскопії. Випробуванню на розтягнення при планових видах ремонту підлягають: деталі центрального ресорного підвішування (ЦРП), підвіски в зібраному стані (тягла, серги, валики) візків пасажирських вагонів, гальмові траверси та тріангелі візків пасажирських та вантажних вагонів, гальмові тяги, стяжні болти поглинаючих апаратів.

Випробування на розтягнення виконують на спеціальних стендах, що обладнані гідравлічними та пневматичними пресами. Перед встановленням на стенд деталі ретельно очищують від бруду та іржі.

Випробування на розтягнення виконується навантаженням з розрахунку 157 МПа у найбільш слабкому перетині деталі. Допускається випробувати деталі в комплекті або декілька однойменних деталей сумісно. Деталь оставляють під навантаженням в потоці часу, що необхідний для огляду. При цьому обережно обстукують молотком місця біля зварювальних швів. На деталі, що витримали випробування наносять відповідні клейма.

Деталі, що випробувані на розтягнення (крім гальмових траверс і триангелей), хвостовиків корпусу автозчепу, тягові хомути, клини та валики тягових хомутів, маятникові підвіски, кінці валів підвісок й якорів електричних машин, стопорні планки роликових букс піддають дефектоскопії.

Крім того дефектоскопію застосовують при контролі: місця зварювання упорної штанги зливних приладів цистерн; підвісок і валиків гальмових башмаків; визначені зони бокової рами та надресорної балки візків вантажних вагонів; деталей редукторів карданних приводів підвагонних генераторів; колісні пари та деталі роликових підшипників.

 

Тема 4 Технологія виготовлення візків вагонів. Виготовлення та ремонт ресорного підвішування

 








Дата добавления: 2015-02-28; просмотров: 875;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.