Виготовлення литих бокових рам та надресорних балок

На залізницях колії 1520 мм України застосовуються візки чотиривісних та восьмивісних вантажних вагонів моделей 18-100 і 18-101.

Складовими частинами візків вантажних вагонів є: рама з двох бокових рам та надресорної балки, колісні пари з буксами, на які опираються бокові рами, ресорне підвішування (пружини, фрикційні клини та планки ), деталі гальмівної важільної передачі (важелі, тріангелі з гальмівними башмаками та їхніми підвісками), валики, шайби, шплінти, що з’єднують бокові рами на надресорну балку з деталями гальмівної важільної передачі. Візок моделі 18-101 має сполучену балку.

Сталеві бокові рами та надресорні балки виготовляють з низьколегованої марганцовисто-ванадієвої сталі марки 20ГФЛ (на боковині відливається літери “НЛ”), яка містить С=0,12 % та 2-3 % легованих елементів.

Технологічний процес виготовлення:

1 Приготування формовочних та стержневих сумішів;

1Відливка рідкого металу;

2Формовка;

3Розлив металу по формам;

4Охолодження відливок;

5Вибивка опок;

6Обрубка та зачищення відливок;

7Термічна обробка;

8Механічна обробка;

9Контроль якості;

При остаточному прийманні бокових рам (БР) їх сортують по базовому розміру між зовнішніми напрямними буксового прорізу (2185+7-5 мм) на шість груп з інтервалом 2 мм.

Для зручності підбирання користуються литтевими приливами на нахиленнім поясі рами з її внутрішнього боку, зрубуючи відповідне число шишочок:

Число шишочок 0 1 2 3 4 5

Базовий розмір, мм 2181 2183 2185 2187 2189 2191

Межа витривалості відливок у найбільш пошкоджуємих зонах підвищують шляхом створення у цих зонах залишкових напружень, достатніх за величиною та не викликаючих утомлених руйнувань. Це досягається додатковим охолодженням тріщино-безпечних зон під час нормалізації. “БР” зміцнюють також пружно-пластичним деформуванням. Раму навантажують вертикальним навантаженням до межі текучості по зоні буксового прорізу і витримують 5 хв., після чого навантаження знімають. В цій зоні створюються напруження протилежні по знаку робочим напруженням.








Дата добавления: 2015-02-28; просмотров: 887;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.