Типи змін розумової працездатність студентів

Дослідження показують, що працездатність у студентів має різні рівні і типи змін, що впливає на якість і обсяг виконуваної роботи. У більшості випадків студенти, які мають стійкий і багатосторонній інтерес до навчання, володіють високим рівнем працездатності; особи з нестійким, епізодичним інтересом мають переважно знижений рівень працездатності.

За типом змін працездатності у навчальній праці виділяють сильний, нерівний, слабкий і рівний типи, які пов'язані з їх типологічними особливостями. Так, до сильного типу відносять переважно особи з сильним типом нервової системи, здатних тривалий час займатися розумовою працею. До нерівного і слабкого типів відносять осіб з переважно слабкою нервовою системою.

Сильний тип працездатності характеризується поступово зростаючими кількісними - і якісними показниками працездатності - від початку до кінця завдання. Рівному типу також властиві високі якісні та кількісні показники виконання роботи при невеликій їх коливанні в окремі проміжки часу. Нерівний тип володіє різкими коливаннями інтенсивності роботи та її якості з тенденцією до зниження обсягу до моменту завершення завдання. Для слабкого типу характерно постійне зниження інтенсивності роботи при супутньому наростанні помилок по мірі виконання роботи. Рівний типи змін розумової працездатності часто зустрічаються серед добре встигаючих студентів.

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 748;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.