Завдання на самостійну роботу студентів

На самостійне вивчення виносяться такі питання з програми курсу "Ландшафтні меліорації":

 

Еколого-меліоративний моніторинг як метод вивчення стану агроландшафту та його управління. Організаційно-правові положення моніторингу. Складові еколого-меліоративного моніторингу. Основні показники стану ландшафтно-меліоративних систем, зокрема гідрогеолого-меліоративного стану земель, критерії їх оцінки. Методи прогнозування впливу сільськогосподарських гідротехнічних меліорацій на агроландшафт.

Геоінформаційні комп'ютерні системи і технології в еколого-меліоративному моніторингу. Методи визначення ефективності ландшафтних меліорацій. Економічний ефект результатів досліджень [148]. Методи оцінки економічної і екологічної ефективності інноваційних проектів меліорацій ландшафту. Управління проектами гідромеліоративних і водогосподарських систем.

Геоінформаційні системи і технології (ГІС-технології). Структура інформаційних систем. Системний підхід до створення інформаційної системи. Сутність баз даних і джерела їх формування. Проектування ГІС для гідромеліорації.

Особливості організації системи інформаційного забезпечення еколого-меліоративного моніторингу. Моделювання в системному аналізі. Використання моделей для вирішення задач управління при меліорації ландшафту. Ефективність інформаційних систем та основні напрями вдосконалення форм і методів управління в ландшафтних меліораціях [51].

Основні принципи і методи оптимізації меліоративного режиму зрошуваних і осушуваних земель, а також удосконалення ландшафтно-меліоративних систем. Адаптивний меліоративний режим і адаптивне зрошення. Планування адаптивного екологічно-безпечного зрошення. Водозберігаюче превентивне управління водокористуванням на зрошуваних системах. База даних для оптимізації меліоративного режиму. Екологічна експертиза меліоративних проектів і реакції агроландшафту на меліоративні заходи. Охорона вод і грунтів від забруднення. Боротьба з водною та вітровою ерозією грунтів [151, 152]. Протиерозійні споруди. Рекультивація земель.

Основи проектування ландшафтного дизайну і ландшафтної архітектури на меліорованих землях [116,135,136].









Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 596;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.002 сек.