Організація радіологічного контролю в умовах забруднених ландшафтів

 

Найбільш оперативним способом визначення масштабів і ступеня радіаційного забруднення агроландшафтів є g-зйомка на місцевості. Вона дає можливість швидко визначити межі сильно забрудненої території, звідки можливо очікувати постачання сільгосппродукції з підвищеним вмістом радіонуклідів. Обстеження проводяться за допомогою аерограмма – зйомки, або в наземних експедиціях з використанням радіометричних приладів (СРП-68-01, ДП-5В, ДРГ-01 Т та ін.). Результати обстежень наносять на карти у виді ізоліній, що обмежують території із заданими потужностями доз випромінювання.

Одночасно із g-зйомкою проводять вибірковий відбір зразків грунту з метою визначення фізико-хімічних властивостей випавших радіоактивних речовин і виявлення критичних радіонуклідів, які являють найбільшу небезпеку з точки зору їх переходу у сільськогосподарську продукцію. Проводять відбори та відповідні аналізи проб питної, зрошувальної, грунтової, дренажної води і рослин.

Радіологічний контроль продовольчої сировини і товарів здійснюється органами санітарно-епідеміологічної служби Мінохорони здоров’я України, державною ветеринарною і агрохімічною службами Міністерства аграрної політики України. При організації радіологічного контролю доцільно застосування ГІС-технолгій.

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 672;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.