Призначення державного земельного кадастру

 

Однією з основних задач ландшафтних меліорацій є раціональне використання та охорона землі або ландшафту. Призначенням державного земельного кадастру, згідно статті 194 Земельного Кодексу України, є забезпечення необхідною інформацією органів державної влади таорганів місцевого самоврядування, заінтересованих підприємств, установ і організацій, а також громадян з метою регулювання земельних відносин, раціонального використання та охорони земель, визначення розміру плати за землю і цінності земель у складі природних ресурсів, контролю за використанням і охороною земель, економічного та екологічного обґрунтування бізнес-планів та проектів землеустрою[103], в тому числі меліоративному та гідротехнічному проектуванні.

Державний земельний кадастр є ефективним засобом державного управління землею ландшафтом. Він забезпечує прийняття науково обґрунтованих рішень в галузі організації раціонального використання і охорони ландшафтів. Роль земельного кадастру як інструмента державного управління особливо зросла в умовах проведення земельної реформи, введення плати за землю і включення земельних ресурсів в систему ринкових відносин[114].

Значення державного земельного кадастру для ландшафтних меліорацій полягає в тому, що його відомості є державним інформаційним ресурсом. Земельний кадастр — джерело інформаційного обміну відомостями при державній реєстрації не­рухомості, природних ресурсів інших об'єктів, що підлягають реєстрації або обліку відповідно до законодавства України.

Відомості державного земельного кадастру підлягають обов'язковому застосуванню при плануванні використання і охорони земель, при підборі оптимальних варіантів ділянок для їх надання і вилучення, при здійсненні операцій із землею, визначенні розмірів платежів за землю, проведенні землеустрою, оцінці господарської діяльності і здійсненні заходів щодо використання меліорації і охорони земель.

Матеріали земельного кадастру застосовуються при розв'язанні багатьох питань, пов'язаних з використанням земельних ресурсів: За допомогою земельно-кадастрових даних можна визначити місце земельних ресурсів у складі національного багатства країни, здійснювати заходи щодо підвищення продуктивності використання земель і здійснення контролю за їх ви­конанням, обґрунтовувати доцільність зміни характеру використання земельних ресурсів шляхом переводу земель із однієї категорії в іншу, трансформації і поліпшення угідь, меліорації земель, боротьби з ерозією ґрунтів, кислотністю, вторинним засоленням, осолонцюванням, заболочуванням ґрунтів, давати оцінку економічної ефективності запла­нованих заходів[114].

Земельний кадастр використовують для відшкодування збитків, завданих землі, при припиненні права на земельну ділянку у випадку її нера­ціонального або неефективного використання, при виплаті вартості витрат на покращення земель у зв'язку з припиненням діяльності по рішенню державних органів та в інших випадках.

Найважливіше значення земельного кадастру полягає в тому, що він необхідний для організації найбільш повного, раціонального і ефективного використання земель та їх охорони, розміщення і спеціалізації сіль­ськогосподарського виробництва, меліорації земель і хімізації сільського господарства, а також проведення інших заходів, пов'язаних з використанням земель[114].








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 746;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.