Вплив на працездатність періодичності ритмічних процесів в організмі

Висока працездатність забезпечується тільки в тому випадку, якщо життєвий ритм правильно узгоджується з властивими організму природними біологічними ритмами його психофізіологічних функцій. Чим точніше збігається початок навчально-трудової діяльності з підйомом життєво важливих функцій організму, тим продуктивніше буде навчальний працю. Зміна працездатності протягом 24 год. представлено на рис. 4.2.

Розрізняють студентів із стійкою стереотипністю зміни працездатності (рис. 4.3).

12 14 16-18 20 22 24 2 4 6 10

Рис.4.2. Фізіологічне зміна працездатності по годинах доби (по Леману)

 

 

 

Р

 

Рис. 4.3. Зміна працездатності протягом доби»жайворонків»(а) і»сов»(б)

Студенти, віднесені до»ранкового типу», так звані жайворонки. Для них характерно те, що вони встають рано, з ранку бадьорі, життєрадісні, піднесений настрій зберігають в ранкові і денні години. Найбільш працездатні з 9 до 14 год. Увечері їх працездатність помітно знижується. Це - тип найбільш адаптованих до існуючого режиму навчання студентів, оскільки їх біологічний ритм збігається з соціальним ритмом денного вузу. Студенти»вечірнього типу»-»сови»- найбільш працездатні з 18 до 24 год. Вони пізно лягають спати, часто не висипаються, нерідко запізнюються на заняття; в першій половині дня загальмовані, тому знаходяться в найменш сприятливих умовах, навчаючись на денному відділенні вузу. Очевидно, період зниження працездатності студентів обох типів доцільно використовувати для відпочинку, обіду, якщо ж необхідно займатися, то найменш важкими дисциплінами. Для»сов»доцільно з 18 год влаштовувати консультації та заняття з найбільш складних розділів програми.

Спостереження показали, що у студентів, які за оптимуму працездатності відносяться до групи ранкових, в 1,5 рази частіше виникає гіпертонія, ніж у групі вечірніх. Пояснюється це тим, що у»жайворонків»вранці організм швидше й активніше перебудовується з відпочинку на роботу - вже в 6 год. у цих студентів більше викидається в кров адреналіну, норадреналіну, які піднімають артеріальний тиск. У студентів вечірньої групи внутрішні механізми, що впливають на підвищення тиску, працюють повільніше.

Є ще й третя група студентів - аритміки, вони займають проміжне положення між»жайворонками»«совами», але все ж вони ближче до»жайворонків».








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 743;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.