Об'єктиві і суб'єктивні фактори навчання і реакція на них організму студентів

Підведення підсумків проведення заняття

 

Існують об'єктивні і суб'єктивні фактори навчання, що відбиваються на психофізіологічному стані студентів. До об'єктивних чинників відносять середовище життєдіяльності та навчального праці студентів, вік, стать, стан здоров'я, загальне навчальне навантаження, відпочинок, в тому числі активний. До суб'єктивних факторів слід віднести: знання, професійні здібності, мотивацію навчання, працездатність, нервово-психічну стійкість, темп навчальної діяльності, стомлюваність, психофізичні можливості, особистісні якості (особливості характеру, темперамент, комунікабельність), здатність адаптуватися до соціальних умов навчання у вузі.

Навчальний час студентів в середньому становить 52-58 год. на тиждень (включаючи самопідготовку), тобто щоденна навчальне навантаження дорівнює 8-9 год., отже, їх робочий день один з найтриваліших. Значна частина студентів (близько 57 %), не вміючи планувати свій бюджет часу, займаються самопідготовкою і по вихідних днях. У віці 17-25 років відбувається становлення цілісного інтелекту і його окремих функцій (сенсорно-перцептивні, мімічні, мислення), в якому визначальну роль відіграє освіта і вчення, тобто діяльність по засвоєнню знань, умінь, навичок. Фактор вчення, постійної розумової роботи визначає високий тонус інтелекту студентів, дозволяє їм ефективно виконувати напружену навчальну діяльність..

Однак при цьому відновні процеси у багатьох студентів проходять неповноцінно з причини недостатнього сну, нерегулярного харчування, малого перебування на свіжому повітрі, обмеженого використання засобів фізичної культури і спорту та інших причин.

Студентам складно адаптуватися до навчання у вузі, адже вчорашні школярі потрапляють в нові умови навчальної діяльності, нові життєві ситуації, що супроводжується суттєвою перебудовою психічних і фізіологічних станів. При цьому адаптація протікає на декількох рівнях: дидактичному (пристосування до нової системи навчання), соціально-психологічному (входження в новий колектив - навчальний, гуртожитки) і професійному (прийняття цінностей майбутньої професійної діяльності, орієнтація на них). З цієї причини період адаптації, пов'язаний із зміною колишніх стереотипів, може на перших порах призвести до низької успішності, труднощів у спілкуванні. У одних студентів вироблення нового стереотипу відбувається стрибкоподібно, у інших - рівно. До 35 % студентів страждають дезадаптаційним синдромом.

Критичний і складний для студентів екзаменаційний період - один з варіантів стресовій ситуації, що протікає в більшості випадків в умовах дефіциту часу. У цей період інтелектуально-емоційної сфері студентів пред'являються підвищені вимоги. До психофізіологичного дискомфорту може призвести як навчальна перевантаження, так і погана організація навчального праці - неритмічність ' роботи, відсутність своєчасного і якісного відпочинку, харчування, оздоровчих заходів.

Сукупність об'єктивних і суб'єктивних факторів, що негативно впливають на організм студентів, за певних умов сприяє появі серцево-судинних, нервових, психічних захворювань. До факторів ризику слід віднести: 1) соціальні зміни, життєві труднощі, посилення значення суб'єктивного фактора в оцінці тих чи інших життєвих ситуацій, нерозуміння близькими людьми, але терпіння, постійне відчуття нестачі часу, 2) перенапруження, пов'язане з завантаженістю роботою, хронічне психоемоційне перенапруження, тривалий емоційну напругу, обумовлене відповідальністю за виконувану роботу, різке обмеження фізичного компонента в життєдіяльності, хронічна дратівливість, невпевненість у собі, хронічна тривожність і внутрішнє напруження, агресивність і невротизм (стан, що відрізняється емоційною нестійкістю, тривогою, низьким самоповагою, вегетативними розладами), хронічне безсоння; 3) нервове і розумова перевтома, хронічна втома, хронічний депресивний синдром (негативний емоційний фон, пасивну поведінку), хронічне порушення режиму праці та відпочинку, нерегулярне і незбалансоване харчування, систематичне вживання алкоголю, куріння, 4) артеріальна гіпертензії (стійке підвищення. кров'яного тиску) при діастоличному тиску понад 100 мм рт. ст.), підвищення вмісту цукру в крові, зменшення статевих гормонів, початкові порушення мозкового кровообігу.

Сумарний вплив на організм декількох факторів ризику вище, коли вони виступають одночасно і приймають хронічний характер. Саме завдяки хронічного характеру психоемоційний перенапруження і нервова перевтома є провідними факторами ризику, так як виникають в результаті впливу різних факторів ризику. При нервовому перенапруженні напруженість нервових і пристосувально-компенсаторних механізмів різко зростає, лабільність і гіперкомпенсація підвищуються, внаслідок чого збудливий процес приймає застійний характер. Розвиток нервової перевтоми пов'язано з падінням процесу збудження і лабільності, виникненням процесу виснаження. Кумуляція (нагромадження) стомлення відбувається в результаті невідповідності між втомою і відпочинком.

За даними, наведеними в табл. 4.1, можна орієнтуватися в ступені перевтоми, типового для студентів.

Таблиця 4.1.

Коротка характеристика ступеня перевтоми при розумовій праці

Симптоми Ступінь перевтоми
початок легка виражена важка
Зниження дієздатності Мало виражено Помітно виражено Виражено Різко виражено
Поява раніше відсутньої втоми при розумовій втомі При посиленому навантаженні При звичайному навантаженні При полегшеному навантаженні Без навантаження
Компенсація зниження дієздатності вольовим зусиллям Не потрібно Повністю Частково Незначно
Емоційні зміни Тимчасове зниження інтересу до роботи Часом нестійкий-настрій Роздратованість Пригнічення, різка роздратованість
Розлад сну Важче засипати або прокидатися Постійно важко засипати або прокидатися Сонливість вдень Безсоння
Зниження розумової працездатності Немає Важче зосередитись Часом забудькуватість Помітне ослаблення, уваги, пам’яті
Вегетативні порушення Часом відчуття тяжкості в голові Часто відчуття тяжкості в голові Часом головні болі, зниження апетиту Часті головні болі, втрата апетиту

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 872;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.