Релігія в умовах секуляризованої державності й конституційного поля країн Європи і Америки

Відокремлення церкви й релігійного буття від держави може мати як антагоністичний (прикладом якого можна вважати Фран­цію), так і м'якіший, неантагоністичний характер (на кшталт амери­канської моделі).

Неантагоністична сепарація, притаманна американській мо­делі державно-церковних відносин, виросла не з просвітницької антицерковної доктрини Руссо, а з нагальної й практичної потреби об'єднати в одну державну систему штати з різною панівною релігі­єю. В умовах широкого розмаїття вірувань і з метою запобігання конфліктам між представниками різних деномінацій на рівні штатів третій і четвертий президенти США Томас Джеферсон і Джеймс Медісон запропонували розмежувати релігійну й політичну сфери буття, що було здійснено в 6-й статті Конституції Сполучених Шта­тів і згодом І Поправці до Конституції: «... ніколи не вимагатиметься приналежність до певної релігії як умови для зайняття будь-якої по­сади або виконання якого-будь громадського обов'язку у Сполучених Штатах». Конгрес США заздалегідь позбавлявся права ухвали «жод­ного закону, яким би вводилась будь-яка релігія або заборонялось її вільне сповідання». Згідно з коментарем Верховного Суду США, що державні органи не можуть також за допомогою законодавства сприяти розвитку однієї релігії чи деномінації й віддавати їй перева­гу перед іншою. Платники податків захищалися від зборів на під­тримку будь-яких різновидів релігійної діяльності чи релігійних ін­ституцій незалежно від своєї конфесійної приналежності. Отже, в американській моделі розмежування релігійної й політичної сфер носить суто раціональний, фінансово і юридично виважений харак­тер без будь-яких відвертих спроб побудувати на руїнах поваленої релігії церкву громадського суспільства, хоча й і з певними елемен­тами ідолатрії по відношенню до таких американських святинь, як, скажімо, свобода. Американській моделі наслідують такі держави, як Японія, Південна Корея, Португалія, Словенія, Угорщина й, урешті, Україна в законодавстві щодо свободи совісті.








Дата добавления: 2015-02-05; просмотров: 573;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.