Релігійна держава й релігійна політика

Наприклад, Бразилія, як і біль­шість латиноамериканських країн, колись була офіційно католиць­кою державою з релігійною політичною системою, що передбачала придушення й знищення місцевих релігійних вірувань як альтерна­тиви християнству. З формальної точки зору в обох країнах ці утис­ки припинилися наприкінці XIX ст., але вони продовжують даватися взнаки в різноманітних формах.

В Ізраїлі велика кількість ізраїльтян не погодиться з оцінкою їх країни як релігійної політичної системи, стверджуючи, що сам по собі сіонізм може роз­глядатися як секулярний рух, а уряд створює достатні умови як для світського життя, так і для сповідання різноманітних вірувань, що не пов'язані з іудаїзмом, насамперед ісламу й християнства, оскіль­ки Єрусалим є центром цих двох світових релігій і іудаїзму. Але в той самий час як євреї, так і представники інших культур не підляга­ють сумніву тезу про саме єврейську природу держави Ізраїль як відновленого Сіону, а громадянство цієї держави передбачає обов'яз­кове обрізання, тобто виконання завіту між Авраамом і богом іудеїв. Найяскравішим прикладом можна вважати Північну Ірландію, де держава відверто асоціюється з протестантизмом при тому, що ця частина Великобританії знаходиться в стані розколу й конфронтації між протестантською й католицькою общинами.








Дата добавления: 2015-02-05; просмотров: 714;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.