Б) активізує уяву слухача, який самостійно створює у своїй свідо­ мостіобрази, то супроводжують звукове повідомлення. 4 страница

10-1


У сучасному сві п виробилися і.ікі t ас а; ці иосральної ісоріі сво­боди преси:

1. Люди прагнуть інати істину, щоб керуватися нею.

2 Єдиним методом досягнення істини є вільна конкуренція по­глядів па вільному ринку ідей.

3. Кожній людині Mat бути надане право висловлювати свою точ­
ку зор\ за умов, якщо вона визнає таке ж право за іншими людьми.

4. У наслідку зіткнення протилежних поглядів буде утверджува­
тися й набувати загального визнання те. що буде найбільш раціональ­
ним і доцільним.

На базі цих засад один $ провідних дослідників преси на Заході професор Вальтер Гаґеманн сформулював такі умови здійснення свобо­ди преси:

І Безпристрасна, всебічна інформація.

2. Коментування, незалежне від напрямків громадської думки та
партійних поглядів.

3. Видання масової преси (та функціонування електронних ОМІ)
і! живій, близькій народу формі, але з повним дотриманням відповідаль­
ності.

4. Духовна незалежність талановитих журналістів, які мають
сміливість і мужність відстоювати істину.

5. Вивільнення преси під необхідності враховувати урядові інте­
реси, але при суворій самовідповідальності.

6. Високий діловий рівень видавців, їх повага до духовної свобо­
ди журналістів50.

Окрім свободи преси, надзвичайно істотне значення для жур­налістики мас свобода творчості, оскільки діяльність представників мас-медіа має безсумнівний творчий характер.

Свобода творчості — цс визнання за автором права вільно, відповідно лише до своїх поглядів і уподобань, відтворювати н витлу­мачувати об'єктивну дійсність. Свободу творчості слід розглядати в двох аспектах: гносеологічно-естетичному та соціологічному.

У гносеологічно-естетичному аспекп свобода творчості залежить від широти й глибини світогляду автора, його вміння проникати в сутність речей, розуміти явища та їх взаємозв'язок, від його таланту й майстерності та від його володіння мовою обраного типу журналісти­ки. Творча уява й фантазія, здатність бачити найбільш істотне й цікаве,

50 Див.про це у праці: Москаленко А.З Теорія журналістики Підручник.К...1998. С. 83.


ші іюиати свої думки і ка] тпнн цйсиосіі в слові, - усі ці якостл ( обов'язковими \ В''ми тво] мої о процесу журналіста.

Соціологічний аспек ■■ свободі, творчості поляї at в залежності ав­тора від поглядів, прагнень і ці.теіі оціальних груп (класів, верств насе­лення) та органів їх осмислення п віц аження — партій чи іромадських організацій. Історія знає численії спроби поставити пі,> контроль пмртііі чи держав вільну творчість. 'Рукописи не юрять' говорить приказка, але "і орять їх автори,, мш ід, журналісти, з яким і леїко мо­жуть розправитися шипі пі в іадп помшаючись за неслухняність.

З розвитком суспільства, усктадненням ного політичної структл-ри, з усвідомленням цінності демокр гіичноі о шляху історичного рух} проблема свободи слова висунулася в числі першорядних проблем. Це сталося у XVIII столітті. Найбільш чітко сформулював загальні ідеї що­до цього теоретик і практик американської революції XVI11 ст. Томас Джефферсон (1743 1826). Наша своіода залежить від свобода пре си, - твердив він, — а цю останню не можна обмежувати, не загубив­ши її цілком. Свобода не така небеїпечна, як її придушення' .

На його ідеях будувалося законодавство США щодо преси Сво­бода преси забезпечена т\ і першою поправкою (1791) до конституції США. яка містить таку категоричну внмоіу: "Конгрес США не має права приймати ніяких законів, що обмежують свободу слова и преси

Цю норму прийняли бі іьшість країн, що розвивалися по шлях\ демократії. Свобода преси, однак, не означає уседозволеність і безвідповідальність. Навіть у цивілізованих країнах заборонені руйнівні дії преси, що мож>ть привести до соціального вибуху, пращо юті. на дестабілізацію країни. Показове з цього run ляду законодавство Великої Британії. Тут у розділі 1053 глави 2 законів про злочини про пі уряду й суспільства заборонені усні іі друковані виступи, що мають на меті викликати "дискредитацію чи обурення про їй суверена, уряду конституції З'єднаної о королівства, будь-якої і паїат парламент чи судової системи, (...) збудження невдоволення чи обурення серед підда них його величності, розвиток почуття злоби ,і ворожості між рннимп класами ціг: підданих"

Основні засади єною їй преси сформулі >вані іі у міжнародних правових документах У "Декларації прав людніш ', що була пригінній на Генеральній Асамблеї ООН 10 грудня 194Н року н виконання якої не ребуває під міжнародним контролем,} статті 19 зазначено: "Кожн; по­дана має право па свободу переконані, і на цільне висловлювання їх це право включає свободу безперешкодно дотримувашея своїх переко­нань і свободу шукати, одержувати іі поширювати інформацію та ідеї


будь-якими засобами й незалежно від державних кордонів1'.

А стаття 29 "Декларації" стосується можливих обмежень прав і свобод, у тому числі й права на свободу слова. "При здійсненні своїх прав і свобод, — записано в ній, людина повинна підлягатитільки таким обмеженням, які встановлені законом винятково зметою забез­печення безпеки, належного визнання й поваги прав ісвобод інших лю­дей і задоволення вимог моралі, громадського порядку іі загального до­бробуту в демократичному суспільстві".

Право кожної людини на свободу слова Гарантується і Європейсь­кою конвенцією про права людини(повна назва: "Конвенція про захист прав людніш і основних свобод"), що була підписанадержавами — чле­нами Ради Європи 4 листопада1950 року, а вступила в силу 3 вересня 1953 року. Стаття 10 цього Конвенції проголошує: "1. Кожна людина мас право на свободу вираження своєї думки. Це право включає свобо­ду дотримуватися своєї думки, отримувати і поширювати інформаціюта ідеї без втручання з боку державних органів і незалежно від кордонів.. 2. Здійснення цих свобод накладає обов'язки і відповідальність, може бу­ти пов'язане з формальностями, умовами, обмеженнями і штрафними санкціями, які передбачені законом і необхідні у демократичному суспільстві в інтересах державної безпеки, територіальної цілісності чи громадського спокою, з метою запобігання безпорядків і злочинності, захисту здоров'я і моральності,захисту репутації та прав інших осіб, за­побігання розголошенню інформації, яка отримана конфіденційно, чи забезпечення авторитету танеупередженості правосуддя".

Стаття 17 Конвенції захищає викладе!іі в ній самій права та свобо­ди людини. "Ніщо у цій Конвенції не може бути тлумачене як таке, за­значено тут, — що означає, що будь-яка держава, група осіб чи людина мають право займатися будь-якою діяльнісіто чи здійснювати будь-які дії, спрямовані на знищенняправ і свобод, викладених у ціпКонвенції, чи на їх обмеження у більшій мірі, ніж це передбачено Конвенцією"5'

Загальновизнані міжнародні норми щодо свободи слова, преси і творчості увійшли в нову Конституцію України Стаття 15 містить ка-'сгоричне положення: "Цензура заборонена1'. Стаття 34 гарантує сво­боду слова. "Кожному гарантується право на свободл думки і слова, па вільне вираження своїх поглядів і переконань, читаємо в ній. Кожен мас право цільно збирати, зберігати, використовувати і поши­рювати інформацію усно, письмово або і! інший спосіб на свій вибір.

м Ціп. міжнародних документів за нр.: Основи мисово-інформацінної діяль­ності: Підручник. -- К... 1999. - С. 295-246.


Г


Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальноїцілісності або громадського по­рядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення,для захисту репутації або прав інших людей, для за­побігання розголошенню інформації,одержаної конфіденційно, або для підтриманняавторитету і неупередженості правосуддя".

Свобода творчості також гарантується Конституцією України. У статті 54 зазначено: "Громадянам Гарантується свобода літературної, художньої, наукової і технічної творчості, захист інтелектуальноївлас­ності, їхніх авторських прав, моральних і матеріальних інтересів, що ви­никають у зв'язку зрізними видами інтелектуальної діяльності. Кожний громадянин має право на результати своєї інтелектуальної творчої діяльності; ніхто не може використовувати або поширювати їх без його згоди, за винятками, встановленими законами".

Для діяльності журнашета важливими є ще дві статті Конституції України, знання яких для нього обов'язкові. Стаття 32 захищає приват­не життя громадянина. "Ніхто не може зазнавати втручання в його осо­бисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених КонституцієюУк­раїни, — стверджується тут. — Не допускається збирання,зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національ­ноїбезпеки, економічного добробуту та прав людини".

Оскільки партійна преса є і буде об'єктивною реальністю ук­раїнського політичного життя, то журналістові необхідно знати й стат­тю 37, яка сформульована так: "Утворення і діяльність політичнихпартій та громадських організацій, програмні цілі або дії яких спрямо­вані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захопленнядержавної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, ра­сової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здо­ров'я населення, забороняються".

Законодавство України забезпечує широкі можливості для твор­чої реалізації журналіста, гарантує йому право на свободу слова, преси та творчості, визнаніміжнародними нормами й закріплені в міжнарод­них правових документах.

Однак немає нічого складнішого, ніж забезпечення на практиці задекларованої в законодавстві свободи. Від редакторів газет і рядових журналістів часто можна почути скарги на втручання у їхні творчі спра­ви органів влади, конкретнихурядовців, депутатів Рад різного рівня, за-


сновників та ін. зацікавлених осіб. Вони твердять, що, замість розбитих політичних кайданів, українська журналістика опинилася в лещатах еко­номічної кризи, а фінансовий тиск виявляється не менш дошкульним, ніж тиск політичний, і служать вони одній меті — примусити жур­налістів відмовитися від правдивої об 'єктивної і всебічної інформаційної діяльності, і вдатися до тенденційного висвітлення подій в інтересах пев­них осіб чи партій. У декого виразно простежується ностальгійна нотка за "старими добрими часами", коли редакції не турбувалися ні про папір, ні про поліграфічну базу, ні про заробітну плату, а отримували все це як винагороду за сумлінне служіння комуністичній партії.

Заперечити, що таке становище має місце в нашому інфор­маційному просторі неможливо. Разом з тим слід добре розуміти різни­цю між тоталітарною і соціально відповідальної моделями існування журналістики. Тоталітаризм вдається до репресій, фізичного винищен­ня непокірних, а то й просто незручних, яскравих в силу природної та­лановитості осіб. У Радянському Союзі такі репресії набули масового характеру і призвели до загибелі мільйонів найбільш талановитих гро­мадян.

На тлі цих історичних подій сучасна економічна залежність пре­си від засновників виглядає цілком іншого рівня проблемою, не пов'яза­ною із загрозою для життя цілого журналістського корпусу країни. Проблемою, яка підлягає розв'язанню і швидше чи пізніше буде розв'язана в нашому суспільстві.

Україна, у силу специфічних внутрішніх умов, лише зараз опано­вує модель соціально відповідальної журналістики. Вихід суспільства з економічної кризи, який уже розпочався, стимулюватиме появу купівельноспроможного читача, а відтак і зростання накладів газет і журналів, що уможливить їх незалежне існування і опанування тим рівнем свободи, яким володіють журналісти розвинених держав світу.


СЛОВНИК МОЛОДОГО ЖУРНАЛІСТА

ГАЗЕТА (іпигл. gazzetta) періодичне, що виходить від кількох разів на день до кількох разів на тиждень, друковане видання з систематичними ма­теріалами про події і явища суспільно-політичного, економічного і культурно­го життя. Спочатку газети виконували лише інформативну функцію, але в процесі розвитку стали вміщувати аналітичні матеріали, перетворилися на спосіб формування громадської думки, урізноманітнилися за тематикою й на­прямками.

Знаменитий німецький журналістиколог Отто Ґрот, автор семитом­ного дослідження "Непізнана культурна сила. Основи газетної науки (періо­дики)" (Берлін [Західний], mm. 1—7, 1960-1972) виділив такі чотири консти­тутивні ознаки газети: 1)періодичність виходу в світ, 2)універсальність зміс­ту, 3)актуальність інформаційних повідомлень, 4)гласність у подачі новин.

Головна функція газети подавати через певні невеликі проміжки ча­су оперативну, актуальну, різноманітну, загальноцікаву інформацію. У дослід­женні німецького науковця Еміля Довіфата "Учення про газету" (1955) міс­титься така кваліфікація: "Газета повідомляє широку громадськість через найкоротші відрізки часу про новітні події сучасності у відповідності із зло­бою дня, але з усвідомленням відповідальності і громадського обов'язку"12.

Відомий чеський письменник і журналіст Карел Чапек у жартівливій праці "Якробиться газета " так описував процес її народження: "Газети, як і деякі інші великі підприємства, цікаві не стільки тим, як вони робляться, скіль­ки тим, що вони взагалі існують і виходять регулярно щодня. Ще не було випад­ку, щоб газета друкувала лише коротке повідомлення про те, що за минулу до­бу нічого вартого уваги не сталося і тому нічого писати. Читач кожного дня одержує і політичну статтю, і події, і спорт, і відділ культури, і економічний огляд. Якщо навіть всю редакцію звалить грип, то газета все ж вийде, ів нійбудуть всі звичайні рубрики, так що читач ні про що не здогадається "".

Сучасна газета може нараховувати від 2 до 100 сторінок, мати вишу­кане оформлення, кольорові фотографії, що робить проблематичним вста­новлення чіткої межі між: газетою і журналом. Дослідник Вальтер Гатеманн у залежності від мети видання виділяє в сучасній журналістиці такі три го­ловні типи газет: 1) газета думок, 2) інформаційна газета, 3) газета як засіб здобування максимальних прибутків".

За даними Всесвітньої газетної асоціації (ВГА) у 1998 році в багатьох країнах збільшився продаж: газет з одночасним зростанням рекламних надхо-

52 Dovifat Emil. Zeitungslehere. — Berlin, 1955. — S. 50.

53 Чапек Карел.-Як робиться газета// Чапек Карел. Вибрані твори. —Ужгород,
1950. — С. 94.

54 Hagemann Walter. Die Zeitung als Organismus. — Heidelberg, 1950. — 260 s.


джень. Наслідки досліджень, щобули подані більш ніж 1100видавцями й ре­дакторами з 88 країн світу на52-му Всесвітньому конгресі газеті Шостому всесвітньому форумі редакторів (1999) у Цюріху(Швейцарія) засвідчили, що

- після тривалого періоду занепаду в багатьох країнах тиражі південних га­
зет знову зростають;

-у всіх країнах, де здійснювались дослідженняВІЛ, спостерігається помітне, а вдеяких випадках навіть вражаюче зростання річного прибутку від рекла­ми в газетах;

- загальні надходження від газетної реклами відновилися після кількох літ
падіння і зараз перевищують найбільш високі показники80-х років у Європі,
Північній Америці п азійсько-тихоокеанському реґіоні;

- частка газет у рекламному ринкові Західної Європи в 199Н році зросла;

- дослідження читацької аудиторії свідчать, що молоді люди багато чита­
ють газети,і вдеяких країнах вони читають більше, ніж:їхні батьки.

За словамигенерального директора ВГА Тімоті Болдінга, що представ­ляв щорічний огляд газетної продукції, упродовж: минулого десятиліття газе­ти страждали від економічного спаду, кризи з цінами на газетний папір, зрос­таючої конкуренції, подальшого роздрібнення ринку ЗМІ і відтоку рекламних коштів в Інтернет. У цілому газетна індустрія пережчівача кризу. "Однак, відзначив він, зараз видно, що газети в багатьох країнах впорались з цими проблемами, скористалися новими можливостями і зараз відроджуються. У кінцевому рахунку, незалежно від сьогоднішніх тенденцій слід підкреслити, що газети запишаються надзвичайно могутнім засобам масової інформації з не­звично широким охопленнямаудиторії і ступенемвігчиву на неї"15.

Лідерство в аїрові споживання газет стійко утримують норвежці і японці. На одну тисячу мешканців тут припадає відповідно 588 і 577 щоден­ного продажу газет. Третє місце займає Фінляндія(455). Дані йдуть Швеція (430), Коста-Ріка (412), Швейцарія (377).

Праобразами газет були інформаційні бюлетені, що випускалисяв Римі в 1 cm. до р. Хр. 4 cm. після р. Хр. Перші газети з 'явилися в Китаї у 8 cm. У Європі — с 17 сіп.: у Німеччині в 1609, у Голландії в 1616, у Англії в 1622 ро­ках. Єлово "газета" пішловід назви рукописного аркуша новин у Венеції,який купували за монету такої ж назви. Термін увійшов до широкого вжитку з по­явою v Франції видання Теофраста Ренодо"Ля газет' (1631). Першою що­денною газетою була "Ляипціґерцаишуні" ("Ляйпцігськагазета"), що вида­валася в Німеччині в 1661-1663 роках. Однією з найстаріших газет світу, що видається й сьогодні є газета "Тайме , заснована у Лондоні (Велика Бри­танія) за одними даними в 1785, а за іншими -у 1786 році.


Перші газети в Україні з 'явилися польською мовою ("Кур 'єр Львівсь­кі", 1749), французькою ("Газетт де Леополь", 1776) та російською ("Харь-ковский еженедельник", 1812; "Харьковские известия", 1817—1823) мовами. Перша газета українською мовою "Зоря Галицька " видавалася у Львові в 1848-1857 роках.


 


55 Газети возвращаютеяс трнумфом// Журналів (Харків). -- 2000. № 12. — С. 19.



ВИКЛАД ДЕВ'ЯТИЙ

Загальні та спеціальні функції журналістики

Тлумачення проблеми в сучасній теорії журналістики. Загальні та спеціальні функції. Загальні: інформаційна функція та функція формування громадської думки. Спеціальні функції: ор­ганізаційна функція, функція "сторожового собаки" (соціальноїкрити­ки), ідеологічна функція журналістики, культурна функція, розважаль­на функція журналістики, рекламна функція

Лише на перший погляд бездіяльному розумові може здатися на­думаним і штучним питання про функції журналістики. Насправді ж во­но є архіважливим і давно увійшло в предмет теорії журналістики як на­уки про її найзагальніші властивості й найголовніші закономірності розвитку. І це зрозуміло: адже функції журналістики — це сукупність її обов'язків перед суспільством і характер їх виконання, це та роль, яку відіграє журналістика як соціальний інститут щодо соціуму як цілого. У відповідності з функціями журналістики стають зрозумілими місце й призначення органів масової інформації в суспільстві, а відтак, — і ха­рактер діяльності фахівців мас-медіа.

У радянській теорії журналістики дане питання розглядалося спрощено. Найважливішим методологічним орієнтиром тут оголошу­валося ленінське визначення газети як колективного пропагандиста, ко­лективного агітатора й колективного організатора, а, отже, й функції журналістики зводилися до трьох: пропагандистської, агітаційної та ор­ганізаторської. Сьогодні ж цілком очевидно, що такий підхід не тільки не вичерпує всього розмаїття даної проблеми, але більше того — обме­жує її лише політичною сферою.

У новітній українській теорії журналістики це питання жваво об­говорюється. Висловлюються різні точки зору, як це й належить у порівняно молодій науковій галузі. Обмін думками, з одного боку, по­винен привести до більш-менш усталених уявлень з цієї проблеми, а, з другого боку, сприяти народженню обгрунтованих якісних авторських концепцій, адже ми давно розпрощалися з радянськими часами, коли гуманітарна наука могла мати тільки колективний характер, і знову по­вернулися до пошанівку персональних надбань. Оглянемо стисло на­явні теоретичні погляди.

У світовій журналістикології питання про функції журналістики традиційно входить до числа найважливіших наукових проблем. Валь-тер Гагеманн у праці "Газета як організм" (1950) описав п'ять функцій преси: 1) інформувати, 2) впливати на публіку, 3) рекламувати товари,


4) розважати читача, 5) повчати його56.

Автори знаменитого дослідження "Чотири теорії преси" (1956) американські дослідники Фред Сіберт, Теодор Петерсон та Уїлбур Шрамм вважають, що у сучасному світі преса виконує сім функцій. Во­на мусить 1) служити політичній системі, забезпечуючи її інформацією, 2) обговорювати громадські справи, 3) просвіщати публіку, аби зроби­ти її здатною до самоуправління, 4) захищати права особи перед уря­дом, 5) служити економічній системі, з'єднуючи покупця й продавця то­варів за допомогою реклами, 6) забезпечувати розваги читачів, 7) підтримувати свою власну фінансову незалежність, щоб уникнути тис­ку на інформаційну діяльність будь-яких приватних інтересів57.

Автор дослідження "Вступ до журналістики. Дослідження "чет­вертого стану" в усіх його проявах" (1961) Фразер Бонд нараховує чо­тири функції журналістики: 1) інформувати, 2) пояснювати й витлума­чувати події, 3) керувати читачем, 4) розважати публіку. Додатковою функцією цей науковець вважає рекламу58.

А.З. Москаленко в підручнику "Теорія журналістики" (К., 1998) виділяє п'ять функцій преси: організаторську, виховну, пропагандистсь­ку, контрпропаґандистську і соціологічну59. Звернімо увагу на те, що дві з п'яти функцій журналістики видатний науковець пов'язував із здійсненням нею пропагандистської діяльності.

Внутрішньо полемізує з А.З. Москаленком автор навчального посібника "Основи журналістики в поняттях і коментарях" (рос. мо­вою; Луганськ, 1998) В.М. Владимиров. Він категорично відкидає з те­оретичного набутку функції пропаганди і агітації, відзначаючи при цьо­му: "У світовій громадській думці, як і в наукових колах, слово "про­паганда" давно вже протилежне слову "об'єктивність" і означає не що інше, як приховування від масової аудиторії неприємних, незручних для кого-небудь фактів"60. Так само кваліфікується й агітація: "Що стосу­ється функції агітації, то на неї також поширюється правило напівправ­ди, з якої, як відомо, виготовляють найвищі гатунки брехні"61.

56 Hagemann Walter. Die Zeitung als Organismus. — Heidelberg, 1950. — 260 s.

57 Siebert R, Peterson T., Schramm W. Four Theories of the Press. — Urbana, 1956. — 153 s.

58 Bond F. Fraser. An introduction to jornalism. A survey of the Fourth Estate inall its
forms. 2nd ed. The Macmillan company. — New York, 1961. — 359 s.

59 Москаленко A. 3. Теорія журналістики: Підручник — K.: Експрес-об'ява,
1998. — С. 172-173.

60 Владимнров В. М. Основи журналистики в понятиях и комментариях: Учеб-
ное пособие. — Луганск: Изд-во ВУГУ, 1998. — С. 30.

61 Там само.


Власну ж концепцію функцій преси В.М. Владимиров виклав так. Він об'єднує їх у певні рубрики, аби упорядкувати їх множинність. До загальних (основних) соціальних функцій преси він відносить пізна­вальну, комунікативну і конструктивну, розуміючи під ними здійснення журналістикою всієї своєї масово-інформаційної діяльності, тобто виго­товлення інформації (пізнавальна функція), її поширення (комунікатив­на) і запровадження в суспільну свідомість (конструктивна функція).

На другому рівні розташовані спеціальні (більш конкретні, особ­ливі) функції. Серед них виділяються групи об'єктних і суб'єктних фун­кцій. До складу першої групи увіходять функції артикуляції, соціалізації та кореляції. У другій групі виділено функції соціально-педагогочна, соціального контролю і корекції, а також просування ("promotion").

Після цього виділяється ршень індивідуальних функцій, до числа яких належать функції виховна, популяризаторська, рекреативно-ге-доністична та масово-емоційна.

У концепції В.М. Владимирова спостерігаємо тенденцію до мно­ження функцій і спробу усунути їх дублювання (наприклад, соціально-педагогічна і виховна) за рахунок утворення для них окремих рубрик. Питання заплутується через спробу кілька разів повернутися до загаль­них функцій, назвавши спочатку їх пізнавальною, комунікативною і конструктивною, а потім, ніби згадавши, що ніде не вжите слово "інформація", заговорити про загальну функцію преси — інфор­маційну. Виникає також запитання: як функції соціально-педагогічна, виховна, артикуляції, соціалізації і кореляції можуть здійснюватися по­за пропагандою певних ідей і життєвих прикладів. У навчальному посібнику В.М. Владимирова маємо продуктивну, хоч і не в усьому до­сконалу, спробу розв'язання проблеми функцій журналістики.

Цікавий досвід застосування теорії до практики знаходимо в праці СІ. Горевалова "Військова журналістика України: історія та су­часність" (Львів, 1998). Це праця переважно з історії журналістики. Але цілком слушно автор досліджує в ній і функції української військової журналістики в Галичині міжвоєнного періоду. Він також іде по шляху множинності, намагаючись вичерпно врахувати все, що було сказане з цієї теми різними науковцями.

Умовно він об'єднує увесь наявний матеріал у чотири рубрики, виділяючи соціальну, економічну, соціально-психологічну та психо­логічну групи функцій.

До соціальної групи він відносить комунікативну, інформаційну, консервативну, деструктивно-інтегративну, сбціально-регулятивну, контролюючу, управління, реалізації соціальної активності, розповсю-


дження культури, рекреативну, ідеологічну, політичну і науково-пізна-вальну функції.

До економічної групи зараховуються регулятивно-економічна, економічно-контролююча, знову інформаційна, економічно-консерва­тивна, економічно-управлінська, рекламна функції.

До соціально-психологічної групи увійшли такі функції: соціаль­ного орієнтування, участі у формуванні громадської думки, афіліації, контакту, самозатвердження, парасоціальна.

Група загальнопсихологічних функцій складається з функцій емоційної розрядки (релаксації), утилітарної, самоізоляції, стимуляції62. У концепції СІ. Горевалова переважає прагнення до вичерп­ності, що призводить до перерахування великого числа функцій, їх ча­сткового дублювання в різних рубриках (наприклад, виділення інфор­маційної функції в групі соціальній та економічній) та відсутності їхньої ієрархії (наприклад, розташування ідеологічної й політичної функцій після рекреативної).

Очевидно, українській теорії журналістики ще доведеться докла­сти немало зусиль для розв'язання наукової проблеми функцій жур­налістики.

На підставі використання позитивного досвіду праць вітчизня­них та зарубіжних теоретиків спробуємо побудувати свою концепцію.

Передусім відзначимо очевидну доцільність виділяти загальні й спеціальні функції.

Загальні функції належать до числа основних, пов'язані з атрибу­тивними ознаками журналістики, виконуються кожним виданням чи ТРК без виключення, незалежно від його розміру, накладу чи адресної спрямованості.

Спеціальні функції мають локальний характер, характеризують журналістику з того чи іншого конкретного боку, їх виконання не є кон­че обов'язковим для кожного видання. Так, розважальна газета може не містити ідеологічних матеріалів і аж ніяк не здійснювати функції соціа­льної критики ("сторожового собаки"), так само як партійна газета не займатися розважанням та відпочинком своїх читачів. Але в цілому спеціальні функції у своїй сукупності є важливим чинником діяльності преси та характеристики журналістики в цілому, а відтак мусять бути осмислені теоретико-журналістською наукою.








Дата добавления: 2015-01-15; просмотров: 959;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.038 сек.