Облік власного капіталу на малих підприємствах

Для обліку власного капіталу спрощеним Планом рахунків передбачено використання рахунку 40 „Власний капітал”, до якого рекомендуємо відкрити наступні субрахунки:

401 „Статутний (пайовий) капітал”

402 „Додатковий капітал”

403 „Резервний капітал”

404 „Неоплачений капітал”

405 „Вилучений капітал”.

Для обліку нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) спрощеним Планом рахунків призначений рахунок 44 „Нерозподілені прибутки (непокриті збитки”.

Основним джерелом формування засобів малого підприємства є його статутний капітал. Статутний капітал малого підприємства - це вартість основних і оборотних засобів, якими володіє мале підприємство.

Статутний капітал малого підприємства, відображається у статуті, який реєструється в органах державної влади (районних чи міських державних адміністраціях), про що мале підприємство отримує свідоцтво. Наступні зміни статутного капіталу малого підприємства можуть відбуватись лише при умові зміни статуту і повідомлення про це органу, який його зареєстрував.

Власний капітал на малих підприємствах обліковують у „Відомості 5-м обліку... власного капіталу” (розділ ІV). Початкова величина статутного капіталу, яка дорівнює вартості майна (основних засобів, матеріалів, сировини, товарів, нематеріальних активів) та коштів, які повинні внести засновники малого підприємства, відображається як зобов'язання учасників. Тому на основі протоколу зборів учасників, де зафіксована сума статутного капіталу та частки кожного з учасників, що підлягають до внесення, складають кореспонденцію рахунків дебет 404 "Неоплачений капітал", окремо за кожним з них на визначену йому суму, і кредит 401 "Статутний капітал" - на загальну суму. Саме ця загальна сума за кредитом рахунка 401 "Статутний капітал" є його початковою величиною, яка відображається у "Відомості 5-м обліку... власного капіталу” (розділ ІV) як сальдо за згаданим рахунком. Протягом року після реєстрації малого підприємства його засновники повинні внести належні кошти чи передати майно, яке має бути зараховане у статутний капітал малого підприємства. Навіть якщо створюється приватне мале підприємство і засновником є одна особа, ця вимога щодо формування статутного капіталу повинна бути виконана. Фактичне внесення коштів засновниками відображається у кореспонденції рахунків дебет 30 або 31, і кредит 68 – у залежності від того, надійшли кошти готівкою чи у безготівковому порядку, та дебет 10 або 20, і кредит 68 – при надходженні від засновників основних засобів чи товарно-матеріальних цінностей. При цьому важливою є реальна оцінка вкладу учасників при внесенні ними основних засобів чи товарно-матеріальних цінностей, оскільки нерідко трапляються випадки завищення їхньої вартості. Доказами реальної вартості майна, що вноситься засновниками малого підприємства, можуть бути чеки, накладні, які засвідчують придбання. Якщо ж вносяться раніше придбані матеріали чи основні засоби, а сучасна їх вартість неспівставна внаслідок впливу інфляції за останні роки, доказом можуть бути довідки постачальників про ціни на аналогічні види майна, або ж його експертна оцінка.

Одним з важливих питань обліку формування статутного капіталу малих підприємств є дотримання засновниками строків внесення коштів чи майна у статутний капітал, оскільки за несвоєчасне внесення законодавством передбачені фінансові санкції у розмірі 10 відсотків із розрахунку на рік. Фактичну дату внесення коштів у погашення заборгованості учасників за внесками до статутного капіталу визначають за виписками банку, касовою книгою чи актом приймання-передачі. Якщо ж виявиться, що окремі засновники не дотримали встановленого терміну внесення коштів чи майна у статутний капітал, необхідно відобразити у кореспонденції рахунків дебет 30 кредит 70 суми сплачених ними санкцій. Період, за який застосовуються санкції, визначається з дня державної реєстрації малого підприємства по дату повного погашення заборгованості із внесків у статутний капітал.

Хоч величина статутного капіталу малого підприємства зафіксована в установчих документах і вона має дорівнювати сальдо за кредитом субрахунка 401, на практиці виникають ситуації, коли його необхідно змінити. Такі зміни відображаються як збільшення чи зменшення статутного капіталу. Так, при розширенні матеріально-технічної бази малого підприємства (його розбудові, придбанні основних засобів), якщо це відбувалось за рахунок прибутку підприємства, необхідно адекватно збільшити статутний капітал. Так само він збільшується внаслідок приймання внесків нових засновників.

Зменшення статутного капіталу малих підприємств відбувається, як правило, при виході окремих засновників із своїми частками. Інколи зменшення статутного капіталу може бути внаслідок знищення майна малого підприємства, особливо, основних засобів через стихійне лихо.

У таких випадках повинен бути оформлений протокол зборів засновників малого підприємства і внесенні зміни до його статуту. Збільшення статутного капіталу малого підприємства за рахунок прибутку відображається у кореспонденції рахунків дебет 44, кредит 401. За внесками нових учасників кореспонденція рахунків така ж, як і при створенні малого підприємства: дебет 68, кредит 401, а потім дебет 30, 31, 20,10, кредит 68.

При виході засновників складають кореспонденцію рахунків дебет 401, кредит 68 – на частку кожного з тих засновників, які виходять з малого підприємства. Виплату належних їм часток відображають у кореспонденції рахунків дебет 68, кредит 10 – при поверненні основних засобів; 20 - при видачі матеріалів, сировини; 26 - при видачі готової продукції, товарів; 30, 31 – при видачі грошей. Всі операції щодо збільшення чи зменшення статутного капіталу відображають у "Журналі обліку господарських операцій" за наведеною вище кореспонденцією рахунків. На її основі проводять записи у "Відомості 5-м обліку... власного капіталу" (розділ ІV), у якій аналітичний облік за рахунком 40 "Власний капітал" ведуть у розрізі субрахунків та окремих часток кожного учасника.

Типові проведення з обліку власного капіталу на малих підприємствах, що застосовують спрощений План рахунків наведені в таблиці 6.2.

Таблиця 6.2








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 2366;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.