Суть і значення статистичних показників

 

Третій етап статистичного дослідження полягає в подальшій обробці статистичних таблиць шляхом розрахунку статистичних показників.

Статистичний показник – узагальнююча характеристика явища або процесу, що характеризує всю сукупність одиниць обстеження. З допомогою показників визначається кількісна сторона явища чи процесу, зрозуміло, у поєднанні з якісною стороною.

Якісна сторона зумовлена суттю явищ і відображується назвою показника: врожайність соняшнику, продуктивність праці тощо. Кількісна сторона показника представляється числом з відповідною одиницею виміру для характеристики розміру явища (посівна площа, кількість працівників, капітал фірми).

Показники поділяються на види в залежності від ознак часу, способу їх обчислення, та виконання своїх функцій.

За ознакою часу показники бувають:

інтервальні, що характеризують явище за певний період часу (місяць, квартал, рік): наприклад, розмір експорту , імпорту.

моментні, що характеризують явище станом на певний період часу (дату): наприклад, залишок оборотних коштів на початок місяця.

За способом обчислення виділяють первинні та похідні показники. Первинні визначаються шляхом зведення та групування даних і подаються у формі абсолютних величин – обсяг реалізації продукції, валовий прибуток. Похідні показники обчислюються на базі первинних і являють собою середні та відносні показники – середні залишки оборотних коштів, рентабельність реалізованої продукції.

Характерною особливістю первинних показників є адитивність, тобто можливість підсумування. Похідні показники в більшості своїй неадитивні.

Серед похідних показників окрему групу становлять взаємообернені показники – пара характеристик, які існують паралельно і відповідають одному і тому ж явищу (процесу). Це прямий показник x, що змінюється у напрямі зміни явища (наприклад, фондовіддача, матеріаловіддача) та обернений – змінюється у протилежному напрямі (фондомісткість, матеріаломісткість ).

За способом виконання своїх функцій розглядають показники, що показують обсяг явища, його середній рівень, структуру, зміну в часі, у просторі.

В статистиці використовують декілька різновидів статистичних показників:

– абсолютні, відносні, середні величини;

– показники варіації.

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 640;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.