Економіки.

 

На другому етапі статистичного дослідження відбувається розподіл сукупності на групи, однорідні в тому чи іншому розумінні.

Основою розмежування елементів в сукупності на групи може бути будь-яка ознака – атрибутивна (словесна) і кількісна, що має якісно відмінну характеристику. Така ознака зветься групувальною. Залежно від складності явища та мети дослідження групувальних ознак може бути декілька. Якщо розмежування елементів сукупності на групи здійснюється за атрибутивними ознаками, то такий вид групування зветься класифікацією або номенклатурою (товарні номенклатури). Вони розробляються міжнародними і національними статистичними органами.

Розрізняють такі види статистичних класифікацій: економічні, соціальні, екологічні, інші класифікації (вантажів, назв країн).

Класифікація – це поділ економічних явищ, процесів на певні групи відповідно до класифікаційної ознака ( атрибутивної) – вид економічної діяльності, вид продукції, послуг.

У класифікації кожній класифікаційній позиції надається стандартний код, зо замінює назву цієї позиції і служить засобом її ідентифікації і представляє собою сукупність знаків або символів. Коди об’єднуються в класифікатори (валют, країн світу)

Економічні класифікатори розробляються міжнародними та національними статистичними органами і рекомендується як статистичний стандарт. Існують стандарти світового рівня (стандарти ООН), європейського рівня (стандарти ЄС), національні стандарти.

Починаючи з 1994 р. в Україні розроблено близько 20 національних статистичних класифікацій на основі методології міжнародних статистичних класифікацій, в т.ч. три базові:

а) КВЕД – класифікація видів економічної діяльності;

б) ДКПП – державний класифікатор продукції та послуг;

в) УКТЗЕД – українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності.

КВЕД – визначає види економічної діяльності залежно від технологічного процесу, типу сировини, характеру продукції послуг, напрямків його використання.

Сукупність об’єктів господарювання, що здійснюють однаковий чи схожий вид діяльності,створює галузь економіки. Належність об’єкта до відповідної галузі визначається за основним видом діяльності.

КВЕД збудована за ієрархічною структурою і має 5 рівнів класифікації, які позначаються літерно-цифровим кодом. На першому рівні однорідні за видами економічної діяльності галузі економіки об’єднуються в 17 секцій від A до Q літер латинського алфавіту (сільське господарство, добувна промисловість, будівництво, транспорт, держуправління, освіта тощо). При цьому відокремлюють галузі, що виробляють продукти A…F (сільське господарство і мисливство – секція А, промисловість – секція CDE, будівництво – секція F), та галузі, що надають послуги (G…Q) – оптова і роздрібна торгівля – секція G, транспорт і зв'язок – секція I.

Добувні види економічної діяльності позначаються А, В, С, обробні – літерами D, E, промислові представляють секції C, D, E.

Інші рівні класифікації ( підсекції групи, класи видів економічної діяльності) мають цифрову систему кодування: у п’ятизначному коді ХХ.ХХ.Х.Перші чотири цифри збігаються з європейською класифікацією NACE, а п’ята відображає особливості національної економіки.

Наприклад: харчова промисловість та переробка сільськогосподарських продуктів – DA. Харчова промисловість – 15, тютюнова – 16. М’ясна промисловість 15.1 (виробництво м’яса, субпродуктів 15.11; переробка свійської птиці і кролів 15.12

15.2 Промислове виробництво рибної продукції

15.3 Промислова переробка овочів, фруктів

15.4 Виробництво жирів

15.5 Виробництво молочних продуктів (молочна промисловість)

15.6 Оброблення зерна, виробництво крохмалю

15.8 Виробництво інших харчових продуктів

15.81 Виробництво хліба та хлібобулочних виробів

15.83 Виробництво цукру

15.84 Виробництво какао, шоколаду

15.85 Виробництво макаронних виробів

15.86 Перероблення чаю та кави

15.87 Виробництво прянощів

15.88 Виробництво дієтичних продуктів та дієтичної їжі

15.9 Виробництво напоїв

15.91 Виробництво дистильованих алкогольних напоїв

15.92 Виробництво етилового спирту

15.93 Виробництво вин.

Державний класифікатор продукції та послуг (ДКПП) визначає результати економічної діяльності у вигляді виробництва продукції і надання послуг.

У дев’ятизначному коді XX. XX. XX. XX. X перші чотири цифри узгоджуються з КВЕД, шість цифр – з Європейською класифікацією видів продуктів та послуг (СРА), а окремі групи з Європейським класифікатором видів промислової продукції (PRODCOM).

Наприклад. Номенклатура продукції промисловості (молочна):

Продукти кисломолочні 15.51.52

– кефір, сметана 15.51.52.400

– кефір, сметана не ароматизовані 15.51.52.430

– ряжанка не ароматизована 15.51.52.434

Продукти дитячого харчування 15.88.10

– дитяче харчування на молочній основі 15.88.10.730

– дитяче харчування на молочній основі сухе 15.88.10.731

Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД) призначена для товарів, що мають обіг у зовнішній торгівлі.

Класифікація відповідає потребам митних служб (декларування, ліцензування та квотування) і на цій основі здійснюється регулювання експорту, імпорту товарів, визначається кон'юнктура ринку.

Названі національні статистичні класифікатори повністю узгоджено методологічно та за кодами з відповідними світовими та європейськими стандартами. З допомогою цих класифікаторів оцінюються структурні зрушення в економіці, збалансованість окремих складових в економіці країни, галузі, регіону.

Крім названих трьох базових діючих класифікацій використовуються також:

– класифікація форм власності (КФВ), де класифікація здійснюється по формах власності відповідно до законодавства України(державна, приватна, колективна та ін.)

– класифікатор організаційно-правових форм господарювання (ПФГ), де здійснюється класифікація суб’єктів підприємницької діяльності.

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 606;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.