Форми, види та способи спостереження

 

Статистичну інформацію можна отримати з допомогою 3-х форм статистичного спостереження:

– звітність;

– спеціально організоване статистичне спостереження;

– реєстри.

Звітність підприємств та організацій – основне джерело статистичної інформації, в якій передбачається система чітко регламентованих показників, що характеризують діяльність цих підприємств. Зміст звітності, її форма і термін подання встановлюється вищим статистичним органом (Держкомстат). Поряд з загальнодержавною звітністю існує внутрішньовідомча, яка розробляється відповідними відомствами для своїх оперативних потреб. Слід відзначити, що останнім часом кількість форм значно скорочено.

Як форма статистичного спостереження звітність має свої переваги.

1. Звітність складається на основі первинного обліку, що забезпечує можливість зіставлення і контролю даних;

2. Достовірність гарантується юридичною відповідальністю керівників підзвітних підприємств, організацій.

В залежності від певних ознак виділяються окремі види статистичної звітності.

1. За порядком походження звітність поділяють на централізовану і децентралізовану. Централізована – звітність, яка проходить через систему державної статистики, де обробляється і передається відповідним органам управління. Децентралізована – звітність, яка опрацьовується у відповідних міністерствах і відомствах, а зведення подають статистичним органам.

2. За періодичністю подання звітність буває тижнева, двотижнева, місячна, квартальна та річна.

3. За способом подання відрізняють поштову, телеграфну та факс-модемну звітність.

Вид звітності впливає на техніку збору і зведення статистичної інформації. Процес удосконалення звітності в сучасний період відбувається в напрямку скасування термінової звітності та скорочення кількості поштових звітів.

4. За особливостями форми звітність буває типова і спеціалізована. Типова звітність має єдину форму і зміст для всіх підприємств галузі чи народного господарства. Спеціалізована звітність властива тим підприємствам, що мають свої специфічні особливості.

Інформація про сторони суспільного життя, які не відображаються у звітності отримується через спеціально організовані статистичні спостереження. До них відносяться: переписи, одноразові обліки, опитування, вибіркові, монографічні та інші обстеження.

Ще однією формою спостереження є реєстр:

– перелік одиниць об’єкта спостереження із зазначенням ознак. Наприклад, реєстром населення – це поіменний перелік мешканців регіону; реєстр підприємств;

– перелік суб’єктів усіх видів економічної діяльності із зазначенням їх реквізитів та основних показників.

В залежності від ознаки групування виділяються такі види спостережень:

1. За мірою охоплення одиниць сукупності спостереження поділяються на суцільні і несуцільні.

При суцільному спостереженні обстеженню та реєстрації підлягають усі елементи сукупності (статистична, фінансова звітність, перепис населення).

При несуцільному спостереженні обліку підлягають не всі елементи сукупності (обстеження бюджетів населення).

Несуцільні спостереження поділяються на такі способи: спостереження основного масиву, вибіркове, монографічне, анкетне.

Спостереження основного масиву охоплює переважну частину елементів сукупності (25 числа кожного місяця працівники статистичних органів реєструють рівень цін на ринках на основні сільськогосподарські продукти, частина яких в загальному обсязі становить близько 70%.

При вибірковому спостереженні також обстежуються не всі елементи сукупності, а випадково відібрана їх частина (якість продукції, тощо).

Монографічні спостереження – це детальне обстеження окремих типових елементів сукупності тих сторін суспільного життя, що не були розглянуті масовим обстеженням (опис нових технологій виробництва окремих видів продукції, передового досвіду).

Анкетні спостереження використовують в соціальних і демографічних дослідженнях, при вивченні громадської думки стосовно умов праці, відпочинку, житлових умов. Заповнення розісланих анкет добровільне.

2. За часом проведення статистичні спостереження бувають поточні, періодичні, одноразові.

Поточне спостереження – це безперервна реєстрація фактів по мірі їх виникнення. (облік витрат на виробництво, облік готової продукції, реєстрація шлюбів, розлучень).

Періодичне спостереження здійснюється регулярно, через рівні проміжки часу: перепис населення через 10 років.

Одноразове спостереження здійснюється епізодично для вирішення певних соціально-економічних задач.

Статистичне спостереження здійснюється в такі три способи: безпосередній облік фактів, документальний облік і опитування респондентів.

1. Безпосередній облік фактів заключається в безпосередньому огляді, переліку, зважуванні, вимірюванні (інвентаризація товаро-матеріальних цінностей).

2. Документальний облік базується на використанні матеріалів, документів первинного обліку. Саме так здійснюється складання статистичної звітності.

3. Опитування респондентів це спосіб при якому відповіді на питання формуляра записуються зі слів респондента.

Опитування буває: експедиційне, самореєстрація, кореспондентське і анкетне.

Експедиційне опитування здійснюють спеціально підготовлені реєстратори, які заповнюють формуляри спостереження і одночасно перевіряють правдивість відповідей.

При самореєстрації респонденти самі заповнюють формуляри, а працівники статистичних органів лише інструктують їх, перевіряють повноту і правильність відповідей.

Кореспондентське опитування здійснюють спеціальні дописувачі, які заповнюють формуляри відповідно до інструкції і передають матеріали статистичним органам.

При анкетному опитуванні анкети видають респондентам особисто або доставляють поштою.

Опитування може мати форму інтерв’ю, що допускає довільність відповідей респондентів на поставлені питання.

Різноманітність соціально-економічних явищ потребує поєднання розглянутих видів та способів спостереження.

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 654;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.