Програмно-методологічне та організаційне забезпечення спостереження

При проведенні будь-якого статистичного спостереження необхідним є програмно-методичне та організаційне забезпечення. До програмно-методичних питань належать такі:

а) встановлення мети та завдань статистичного спостереження;

б) визначення об’єкта та одиниць сукупності і спостереження;

в) розробка програми статистичного спостереження;

г) підготовка інструментарію спостереження;

д) додержання найважливіших принципів і правил проведення статистичного спостереження.

Готуючись до статистичного спостереження найперше визначають його мету і завдання.

Мета спостереження – визначається конкретними потребами в статистичних даних. Так, метою обстеження сімейних бюджетів є дослідження складу доходів і витрат сімей працівників.

Завдання спостереження визначають виходячи з проблем виробництва, чи стану явища, що вивчається.

Відповідно до мети визначають об’єкт і одиницю спостереження.

Об’єкт спостереження – сукупність одиниць явища, про який збирається статистична інформація. Так, при обстеженні промисловості об’єктом спостереження є промислові підприємства, при перепису населення – населення.

Одиниця спостереження – це елемент об’єкта спостереження, що є джерелом інформації: підприємство, господарство, установа, сім’я.

Носіями ознак, що підлягають реєстрації є елементи сукупності, які становлять основу обліку і підлягають безпосередньому обстеженню. При перепису промислового обладнання одиниця спостереження – підприємство, а елемент сукупності – одиниця обладнання.

Програма статистичного спостереження підпорядковується меті та завданням дослідження і включає ті питання, що відображають суть явища.

Запитання програми спостереження містяться в статистичних формулярах, які мають форму: статистичного звіту, переписного або опитового листа, анкети, карти, картки або бланка.

Обов’язковим атрибутом формуляра є адресна частина, в якій відображається час і місце збору даних. У формах статистичної звітності вказується також адрес і термін подання.

Правильність відповідей на питання статистичного формуляра забезпечує інструкція – сукупність роз’яснень і вказівок щодо програми спостереження. В інструкції подаються питання і відповіді на них, визначаються об’єкт і одиниці спостереження, організація та термін його проведення.

Основу організаційного забезпечення статистичного спостереження складає організаційний план, в якому відображаються найважливіші питання організації та проведення таких заходів.

Організаційна частина плану спостереження вказує місце, час, органи спостереження, графік підготовки, інструктаж кадрів, матеріально-технічну базу спостереження.

Місцем спостереження є пункт, де безпосередньо реєструють ознаки окремих одиниць сукупності в статистичних формулярах. Це місце знаходження одиниці спостереження (підприємства, організації, установи).

Час спостереження поділяють на об’єктивний і суб’єктивний. Об’єктивний – це той час, до якого відносяться дані спостереження (за певний період часу виробляється якась кількість продукції; на певний момент (дату) встановлюється наявність чогось – житловий фонд, кількість населення).

Критичний момент – це момент часу станом на який проводиться реєстрація ознак елементів сукупності. Так, критичний момент по перепису населення 12 година ночі з ___ на_____.

Суб’єктивним часом є період, протягом якого проводиться реєстрація ознак об’єкту спостереження. При перепису населення він становить 8 днів, якщо строк подання місячного звіту 5 березня то і суб’єктивний час (час складання звіту) буде з 1 по 5 березня, а об’єктивний – 1 місяць.

Суб’єктивний час має бути максимально близьким до критичного.

Органи спостереження відповідно до плану спостереження організують:

– при загальнодержавних спостереженнях – Держкомстат України;

– в інших випадках це відповідні відділи відомств, інститути, різні суспільні організації.

План спостереження передбачає права і обов’язки кожного органу, взаємовідносини між ними.

Підготовчі заходи для статистичного спостереження передбачають наступне:

– розрахунок потреби в кадрах, їх підбір, підготовка;

– своєчасне друкування бланків, інструкцій, іншої документації;

– використання різних заходів інформації (радіо, телебачення, газети, журнали) для пропаганди мети спостереження.








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 714;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.