Помилки спостереження та методи їх контролю

 

Однією з важливих вимог статистики є точність і вірогідність статистичних даних, значення яких в сучасних умовах значно зростає.

Помилками спостереження є розбіжність між дійсними значенням показника та даними спостереження. Слід розрізняти помилки реєстрації і репрезентативності.

Помилки реєстрації – що виникли внаслідок невірного встановлення фактів, неправильного їх запису. Вони можуть бути випадковими і систематичними.

Випадкові помилки – що виникають як результат випадкових причин, коли дані змінюються в ту чи іншу сторону з вини респондентів чи реєстраторів. В цьому випадку узагальнюючі показники можуть урівноважуватися.

Систематичні помилки призводять до значних змін у підсумках статистичних спостережень. Вони бувають навмисні (свідоме викривлення фактів для прикрашення дійсності) і ненавмисні.

Помилки репрезентативності виникають тільки в несуцільному спостереженні, так як вибрана, обстежена частина сукупності не відображає сукупність в цілому.

Помилки спостереження виявляються внаслідок ретельної перевірки та контролю відповідності даних.

Зовнішній контроль формулярів спостереження – перевіряється правильність оформлення, наявність і повнота записів, відповіді на питання, точність оформлення.

Логічний контроль – зіставляються відповіді на взаємозв’язані питання, що дозволяє встановити несумісність результатів (зіставлення даних за звітний період з планом, попередніми результатами).

Арифметичний контроль заключається в перевірці всіх узагальнюючих показників у формах звітності або формулярах спостереження. Завданням цього контролю є виправлення підсумків і окремих кількісних показників. На якість контролю впливає рівень підготовки перевіряю чого, знання фактів, що перевіряються.








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 844;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.