Організація національної та міжнародної статистики

Організація статистичної роботи в Україні здійснюється Державним комітетом статистики України (Держкомстатом), що очолюється головою, діяльність якого підпорядкована Кабінету Міністрів України. Основним документом, що регламентує повноваження та функції органів державної статистики є Закон України « Про державну статистику» (1992р).

Центральному статистичному органу держави підпорядковуються головні обласні управління статистики, а також районні і міські відділи статистики.

Методичну роботу по розробці необхідної документації на державному рівні, по організації статистичних служб на місцях, статистичної звітності, переписів населення здійснює Методична комісія.

При Держкомстаті функціонує науково-дослідний інститут статистики, який узагальнює наукові дослідження з теорії та методології статистики. Держкомстат керує також статистичною роботою регіональних органів статистики обласними управліннями статистики.

Впровадження ринкових умов господарювання вимагає використання в статистиці та бухгалтерському обліку системи національних рахунків (СНР), що уже давно широко використовується в світовій практиці. Тому важливим є розвиток професійних контактів вітчизняних статистиків, статистичних органів з міжнародними службами ООН та її Статистичною комісією.

Статична комісія ООН здійснює розробки з методології статистичних робіт, координує статистичну роботу спеціалізованих органів ООН.

До міжнародних організацій статистики відносяться також Статистичне управління ЄС (Євростат), Швейцарське відділення Статистичної комісії ООН, а також ЮНЕСКО, МОП, МВФ, Всесвітній банк.

З метою впровадження міжнародних статистичних стандартів в національні стандарти та трансформації їх в порівнювані статистичні показники утворена міжнародна статистична структура – Міжнародна (глобальна) статистична система (ГСС).

В цю систему увійшли вказані міжнародні статистичні організації та статистичні органи країн, які прийняли участь у створенні ГСС. Координуюча роль в діяльності ГСС належить Статистичній комісії ООН.

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 554;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.