Абсолютні величини. Абсолютні статистичні величини безпосередньо пов’язані з фізичною і соціально-економічною суттю явищ

 

Абсолютні статистичні величини безпосередньо пов’язані з фізичною і соціально-економічною суттю явищ, які вивчаються. Вони відображають розміри їх іменованими числами, що являють собою вимірники ознаки. Розрізняють три групи вимірників – натуральні, трудові і вартісні.

Натуральні вимірники відображають притаманні явищам фізичні властивості (міри ваги – кілограм, центнер, тонна; площі – квадратний метр, гектар; часу – година, зміна, доба, декада, місяць, квартал, рік). В разі потреби зводяться воєдино декілька різновидів однієї споживчої вартості при цьому використовуються умовно-натуральні вимірники, для чого вживаються спеціальні коефіцієнти сумірництва. Наприклад, перерахунок натурального палива в умовне здійснюється згідно з калорійним коефіцієнтом. В сільському господарстві різні види кормів перераховують в кормові одиниці.

Трудові вимірники (людино-день, людино-година) використовують при вимірюванні витрат праці на виробництво, для визначення продуктивності праці, трудових ресурсів і раціонального їх використання.

Вартісні вимірники узагальнюють і зіставляють різноманітні явища (грн., тис. грн., млн. грн., млрд. грн.). Їх використовують при обчисленні таких важливих народногосподарських показників як обсяг реалізації продукції, прибуток, інвестиції, активи, капітал тощо.

Абсолютні величини характеризують наявність ресурсів – матеріальних, трудових, фінансових, розміри виробництва, фонди споживання. Багато абсолютних величин представлені у формі балансу (матеріальні баланси), який передбачає розрахунок показника у двох розділах: за джерелами формування і напрямами використання. При цьому визначається як сумарний результат, так і його складові в обох розділах.

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 700;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.