Агрегатна форма загальних індексів кількісних показників

 

Соціально-економічні явища і показники, що їх характеризують, можуть бути порівняними, якщо вони мають якусь спільну міру. Обсяги різних видів товарів не порівняні і безпосередньо підсумувати їх не можна. Тому перш ніж будувати той чи інший зведений індекс, слід привести різні види продукції до порівнюваного виду. Це можна здійснити за допомогою таких сумірників як ціна, собівартість, трудомісткість. В такому випадку чисельник і знаменник складного індексу представляють у вигляді агрегатів, тобто поєднання різних елементів.

Для загального індексу фізичного обсягу продукції в якості сумірника виступають порівнювальні фіксовані ціни за товари на рівні базисного періоду, Ро.

Це дозволяє усунути вплив цін на зміну обсягу продукції.

Загальний індекс для порівняння складного явища у поточному періоді у порівнянні з базисним за рахунок введення сумірників (ваг) зветься агрегатним, а спосіб складання загального індексу має назву агрегатного способу.

Загальний (зведений) індекс фізичного обсягу продукції в агрегатній формі тобто агрегатний індекс фізичного обсягу продукції має вигляд

Де –умовний показник, що характеризує вартість продукції в поточному році за цінами базисного періоду;

вартість товарів в базисному періоді.

Індекс фізичного обсягу продукції показує як змінився фізичний обсяг продукції у поточному році у порівнянні з базовим періодом.

Різниця чисельника і знаменника індексу свідчить про абсолютне відхилення вартості товарів у поточному періоді в порівнянні з ба­зисним за рахунок зміни фізичного обсягу продукції.

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 928;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.