Тема 8. Індекси

Суть індексів

 

За своєю суттю індекс – відносна величина, що характеризує зміну соціально-економічних явищ і процесів в часі, просторі або, порівняно з планом, нормою, стандартом. В цих випадках зіставляються між собою числові значення однойменних показників, що мають однаковий економічний зміст - цін, собівартості, продуктивності праці, що відображається в назві індексів.

За допомогою індексів вирішують такі задачі:

– характеристика загальної зміни складного економічного явища в територіальному порівнянні, динаміці, у порівнянні з нормами, нормативами, планами (зміна продуктивності праці, собівартості, вартості продукції);

– оцінка впливу структурних зрушень на зміну середньої величини;

– виявлення в складному явищі впливу окремих факторів на результативну ознаку (вплив зміни цін, зміни кількості реалізованої продукції на вартість реалізації).

Індексам притаманні аналітичні та синтетичні властивості. З одного боку за допомогою індексів виявляється вплив факторів на зміну певного показника (аналітична властивість), з другого за допомогою індексів здійснюється з'єднання (агрегування) в ціле різнорідних одиниць статистичної сукупності (синтетичні властивості).

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 574;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.