Методи зведення експериментальних досліджень.

Зведення дослідних даних -- систематизація та встановлення якісних і кількісних залежностей між факторами, що досліджуватись,

Щоб кількісні показники результатів дослідження дали можливість виявити наявність деяких залежностей між досліджуваними факторами, їх потрібно певним чином упорядкувати.


Придатними для цього можуть стати статистичні методи ранжування та групування.

Ранжуванняполягає в розподілі кількісних показників за певним порядком (наприклад, за ступенем їх важливості чи значущості, або за послідовністю зростання, чи навпаки зменшення). На основі ранжування виключають всі другорядні та випадкові дані, що суттєво не впливають на результати проведеного дослідження.

Групуванняпередбачає поділ послідовних даних на основі певних показників на групи з однотипних або близьких за значеннями елементів. Показники групування можуть бути кількісними та якісними.

При групуванні за кількісними ознаками (кількісне групування) за основу беруть ознаки, які можна охарактеризувати кількісно (наприклад, результати тестування чи опитування, швидкість певних дій, операцій тощо). Кількісні ознаки завжди можна виміряти якимись одиницями вимірювання (наприклад, у відсотках, одиницях ваги, довжини тощо), а результати вимірювання упорядковувати за певною послідовністю (зростання, зменшення, періодична повторюваність тощо).

При групуванні за якісними ознаками за основу беруть ознаки, які неможливо охарактеризувати кількісно, але вони можуть так повторюватись, що стає можливим визначити якусь певну особливість (наприклад, національність батьків учня, їх соціальний статус тощо). З якісних ознак неможливо скласти якусь послідовність.

Статистично упорядковані дослідні дані для зручності подальшого використання заносять до таблиць. Таблиціє способом подання інформації, при якому цифровий або текстовий матеріал групується в колонки, відокремлені одна від одної вертикальними та горизонтальними лініями. Таблиці дають можливість відображати кількісні ознаки досліджуваного об'єкта у стислому вигляді, систематизовано й наочно. Наведені у таблиці дані зручно порівнювати та аналізувати. Таблиця може бути не тільки засобом відображення здобутих під час експерименту даних, а й засобом їх інтерпретації. Тому важливо знати, як правильно скласти таблицю, який її вигляд доцільно обрати.

Кожна таблиця складається з двох частин: текстової та цифрової. До текстової частини належать заголовок таблиці (назва) та обов'язкові словесні пояснення. Числову частину складають статистичні числові дані, номер таблиці. Інформативність таблиці залежить від вдалої її побудови. Правильний вибір структури таблиці


допомагає краще розкрити сутність занесених до неї даних І зв язки між ними.

Головні елементи таблиці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           
Головка Заголовки граф  
                       
Підзаголовки граф  
           
ж Г; К Вч  
           
           
           
           
           
   
           







Дата добавления: 2014-12-01; просмотров: 1099;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.