V. ОСОБЛИВОСТІ І МЕТОДИКА ХІРУРГІЧНОЇ ОБРОБКИ РАН М'ЯКИХ ТКАНИН ОБЛИЧЧЯ І ПОРОЖНИНИ РОТА

В .післявоєнні роки під впливом широкого використання різних лікарських препаратів змінився перебіг раневого процесу і як наслідок було внесено ряд змін та доповнень у визначення видів хірургічної обробки.

На сучасному рівні медичної науки слід розрізняти три види первинної хірургічної обробки ран і один вид вторинної обробки:

1. Рання первинна хірургічна обробка ран - перше втручання б рані, яке проводиться до появи в ній виражених ознак запалення. Здійснюється в період до 24 годин після поранення, закінчується накладенням так званих первинних глухих швів. На цей час під впливом профілактичного використання антибіотиків, термін проведення ранньої хірургічної обробки може бути продовжений до 36 годин і більше.

2. Відкладена первинна хірургічна обробка - перше втручання в рані, яке проводиться до появи в ній ознак запалення, але відкладене на термін від 24 до 48-72 годин з моменту поранення. Проводиться на фоні неодмінного використання антибіотиків.

3. Пізня первинна хірургічна обробка - перше втручання в рані при розвинутому в ній запаленні (після 72 годин з моменту поранення),

4. Вторинна або повторна хірургічна обробка - повторне втручання в і рані після вже проведеної хірургічної обробки. Проводиться для I1 виправлений дефектів, зумовлених невірною проведеною первинною хірургічною обробкою, а також при виникненні нових показань (нориці, секвестри, осколки та ін.).

Первинна хірургічна обробка повинна бути одномоментною і радикальною, і слід так її проводити, щоб у подальшому не відбулося повторної операції із-за не вірної техніки першої операції. Однак, враховуючи досвід сучасних локальних війн - на прикладі війни в Афганістані, не завжди е можливість провести цю операцію одномоментно. Обсяг допомоги нерідко змінюється в зв'язку з особливостями бойової і медичної обстановки. Тому, виходячи з головної вимоги приблизити медичну допомогу до поранених, іноді приходиться деякі втручання по хірургічній обробці рани проводити на більш ранніх етапах медичної евакуації.








Дата добавления: 2015-01-02; просмотров: 2825;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.