ПЕРЕЛОМИ ЗУБІВ 1 АЛЬВЕОЛЯРНИХ ВІДРОСТКІВ

Невогнепальні пошкодження зубів і альвеолярних відростків бувають різноманітними. По відношенню до зубів розрізняють: переломи та вивихи, і при вивихові корінь зуба частково чи повністю виходить з лунки. По відношенню до сусідніх зубів коронка такого зуба зміщена, розміщується вище них, перешкоджаючи змиканню щелеп. В деяких випадках коронка зуба виявляється нижче рівня сусідніх зубів, а корінь - просунутий в товщу !кісткової тканини альвеолярного відростку або під слизову оболонку. При цьому відмічаються ті, чи інші пошкодження альвеолярного відростку щелепи. )

Класифікація пошкоджень зубів за Г.М.Іващеиком (1963);

1. Неповні переломи зубів і тріщини емалі та дентин», крайові переломи коронки і відрив емалі та дентина; ;

2. Повні переломи зубів: а) відкриті; 6) закриті;

3. Вивихи зубів - неповні, повні, з відривом краю альвеолярного відростка, вколочені.

На рентгенограмі при вивихах зубів відзначається збільшення ширини періодонтальної щілини, зміна положення кореня у вигляді часткового або \ повного виходу його з лунки або ж, навпаки, переміщення кореня в товщу альвеолярного відростку. При вивихові майже завжди відбувається розрив , судинно-нервового пучка зуба з наступним омертвінням пульпи.

При переломі зуба відламується частина або вся коронка, інколи виникає перелом тільки кореня зуба на різних рівнях. Частіше всього зуби ламаються в поперечному напрямку, проте спостерігаються і поздовжні переломи коронки і кореня одночасно. На відміну від вивиху, при переломі рухома лише відламана частина зуба або ж вона відсутня зовсім з оголенням живої пульпи зуба. В останньому випадку потерпілі скаржаться на болі в зубі, які посилюються не тільки при дотику до зуба, але навіть при диханні відкритим ротом. Уточненню локалізації і глибини перелому кореня допомагає рентгенографія.

Класифікація переломів альвеолярного відростка за Ядровой К.С (І?68)

1. Часткові;

2. Повні; '

3. Неповні;

4. Осколкові; .

5. З дефектом кістки.

Перелом альвеолярного відростку виникає в результаті Прямої безпосередньої механічної дії. Відображених переломів альвеолярних відростків, як правило не спостерігається. Частіше всього мають місце переломи альвеолярного відростку верхньої щелепи, особливо в передньому відділі. Зміщення відламків альвеолярного відростку зумовлено виключно напрямком сили механічної дії і частіше всього має напрям до заду чи до середини. Рідше спостерігаються вколочені переломи альвеолярного відростку переважно верхньої щелепи. В цих випадках відламки тугорухомі і важко піддаються одномоментному вправленню.

При часткових переломах чи надломах альвеолярного відростку відламки також рухомі, але незначно, і вони не потребують вправлення. При повних переломах відламок альвеолярного відростку рухливий, деколи він утримується лише на м'яких тканинах. При діагностиці перелому альвеолярного відростку дуже важливо уточнити локалізацію перелому відносно коренів зубів, а також виключити або підтвердити пошкодження тічок верхньощелепної пазухи на верхній щелепі і крилоподібних відростках основної кістки. Це здійснюється при допомозі прямих і бокових рентгенограм пошкоджених ділянок щелепи. Переломи альвеолярним відростків можуть супроводжуватися більш чи менш значними пошкодженнями слизової оболонки присінку чи власне порожнини рота, язика, піднебіння.

Вогнепальні пошкодження зубів і альвеолярних відростків, по досвіду великої Вітчизняної війни, складали 7,8 % по відношенню до всіх переломів щелеп (Я.М. Збарж), причому на верхній щелепі частіше, ніж на нижній.

Пошкодження вказаних утворень бувають самими різноманітними: відломи частини коронки, розколювання зуба вздовж, підвивих зуба, повний вивих з видаленням із лунки, переломи альвеолярних відростків. При цих пораненнях, як правило, ушкоджуються і оточуючі м'які тканини обличчя. ;

Огляд порожнини рота, установлення зміщення або патологічної| рухомості зубів чи ділянки альвеолярного відростку мають можливість скласти чітку уяву про характер травми.








Дата добавления: 2015-01-02; просмотров: 2291;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.