Сніданок 3 страница

Всередині закладу розміщений продовгуватий невеликий зал з барною стійкою, де з одного боку стоять кілька довгих столиків з дерев'яною лавою, а з іншого - столики зі стільцями на три - чотири місця. Бирштубе - це клуб, де можна відпочити на німецький лад, багато пити, довго веселитися.

Друга особливість бірштубе - пиво. Популярні сорти змінюються в кожному регіоні, тому слід орієнтуватися не за назвою пива, а за характерним словами в меню; наприклад, "з бочки". У кожній бірштубе своє бочкове пиво, відмінної якості. Крім пива, меню бірштубе пропонує ситні страви - айсбайн - відварну солону свинячу ніжку, зауербратен - яловичину в густому темно-коричневому м'ясному соусі. Найбільш популярні гарніри - квашена капуста, картопляний салат, кнєдлікі.

Бістро (Bistro) - підприємства швидкого обслуговування у сфері ресторанного господарства Німеччини. Пропонують відвідувачам обмежений асортимент німецьких вин і пива.

Кафе (Cafe) у Німеччині - це центри соціального життя для даного міського кварталу або кількох довколишніх кварталів. У кафе гостям подається кава, а також алкогольні напої. За місцевими мірками кафе є ідеальним місцем для зустрічі, де за мінімальні кошти з чашкою кави або чарочкою чогось міцного можна годинами сидіти, насолоджуючись спілкуванням і приємною атмосферою закладу.

Особливий різновид кафе в Німеччині - Stehcafe. Це закусочна, де відвідувачі вживають їжу, тільки стоячи за столиками. В асортименті кава і тістечка, а також безалкогольні прохолодні напої і пиво, в банках або пляшці. Алкогольні напої реалізовуються в дрібно штучній заводський розфасовці, не більше 15-20 м (шкалики).

Бари (Bars) у Німеччині - це також центри соціального життя для певного міського кварталу. Вони пропонують споживачам розширений асортимент пива, алкогольних напоїв, а також стандартний асортимент гарячих страв та закусок. Майже кожен бар - достатньо галасливе місце, де прийнято говорити голосно, цокатися пивним кухолями, співати народну пісню. Зазвичай гості бару відпочивають серед сигаретного диму. Дуже характерним є те, що в барах на кухоль пива любить збиратися галаслива чисто жіноча компанія.

Підприємства вуличної торгівлі (Imbiss або Schnellimbiss) - це намет у густонаселених місцях, де пропонують страви швидкого приготування на винос або де споживачі розташовуються за столиками, стоячи. Значною мірою ці підприємства вуличної торгівлі пропонують страви турецької кухні.

Десерт у Німеччині не відрізняється легкістю, на десерт подають традиційний гарячий яблучний, вишневий або сирний штрудель з ванільним соусом, морозивом або збитими вершками, або старовинну південнішну німецьку страву Dampf-nudeln - солодку галушку, яка гаситься в молочному соусі.

У Баварії, як і у всій Німеччині, в невеликих ресторанчиках і навіть у традиційній німецькїй пивній обов'язково повинні бути в меню страви для вегетаріанців: соєвий тофу, овочеві тости і паростки бобів.

У німецькому місті Нюремберг відкрився перший в світі повністю автоматизований ресторан. Повна автоматизація передбачає, що в закладі немає жодного офіціанта, а клієнтів повністю обслуговує електронна система, котру вже високо оцінили перші відвідувачі.

Те, що їжу можна замовляти за допомогою сенсорного екрану, вже давно не новина для жителів багатьох країн, у тому числі і росіян - у Москві теж є кілька закладів, обладнаних цим практичним пристроєм. Проте німецький ресторан Baggers, який відкрив бізнесмен Міхаель Мак (Michael Mack), повністю обходиться без офіціантів - замість людей, як у фантастичних історіях про майбутнє, працює техніка.

Заощаджуючи час на очікуванні офіціанта, клієнти ресторану вибирають бажані страви на екрані, після чого на табло з'являється час, через скільки їжа буде готова. Потім з міні-рейках, що перебувають під стелею ресторану, з кухні пересуваються замовлені страви. Легко вирішилось питання з оплатою: відвідувачами ресторану можуть стати тільки люди, що мають кредитну карту. Її вони надають при вході в заклад, нею ж і розплачуються при виході.

За словами Міхаеля, ідея автоматичного ресторану прийшла йому в голову після чергового Дня народження його друга, під час якого вони сиділи в кафе і витратили багато часу на очікування, коли принесуть з кухні замовлені страви. "Я подумав, що було б простіше, якби їжа просто ковзала до нашого столу. Цей принцип дуже простий, і я здивований, що ніхто до мене не реалізував його", - говорить Міхаель.

 

2.16. Польща

 

Польська кухня дуже схожа з українською та російською, і можна довго сперечатися з приводу історії походження багатьох страв. Причини тут перш за все історичні і, звичайно, великий вплив має географічне положення України та Польщі. Майже однакові кліматичні умови та близькість проживання обумовили подібність технології приготування страв та використання тих чи інших продуктів у їжу.

Тим не менше поляки за свою довгу історію набули певних звичок у харчуванні, що дозволяє виділити польську кухню серед кухонь Європи. Поляки люблять ситний сніданок та обід і легку вечерю. Страви здебільшого варять, тушкують та запікають. Для закусок часто використовують домашній сир, який готують з додаванням паприки, зелені петрушки, кмину та кропу, цибулі, часнику, солі.

Поляки мають дуже багатий асортимент перших страв. До борщів поляки подають не хліб, а гарячу відварену картоплю, а до інших перших страв — кльоцки, пиріжки, каші, грінки і т.д. Рідко пропонують соуси до других страв з м'яса. Багато споживають сметани та вершкового масла. Не люблять страви з баранини.

Поляки люблять борошняні вироби — кулінарні та кондитерські. З кулінарних виробів тут популярні пиріжки, кулеб'яки, млинці, налисники, оладки і т.д., а з кондитерських — торти, тістечка, печиво. Для їх виготовлення обов'язково використовують мак, горіхи, родзинки, цукати і т. д. З гарячих напоїв поляки п'ють каву (чорну та з молоком), чай.

Із солодких страв поляки дуже люблять киселі, які готують густими, як желе.

Кульмінаційні події для польської кулінарії - Різдво і Пасха, що овіяні сильними релігійними почуттями правовірних католиків і історичними традиціями. Сочельник (переддень Різдва) супроводжується приготуванням пісних страв, присутніх на святковому столі. Народна традиція вимагає, щоб у Сочельник на столі було дванадцять страв (по числу святих апостолів - вірних учнів Христа). Ці страви готуються, перш за все, з того, що “зростає в полі, лісі, саду і на городі”. Під скатертину святкового столу підкладається маленький клаптик сіна. На святковий стіл ставлять засвічені свічки в крупних двох - або трьохріжкових свічниках. У кутку кімнати, де відбувається урочиста трапеза, виставлялися снопи пшениці. В обов'язковому порядку на стіл у Сочельник подаються рибні страви, грибні супи, голубці, пиріжки з грибами і капустою. За канонічними правилами трапеза повинна завершуватися кутею, приготованою із зерен пшениці, маку, меду і сухофруктів.

Сучасна польська кулінарія постійно звертається до свого минулого. У поляків виразно простежується своєрідна ностальгія за минулим. У зв'язку із цим особливою популярністю користуються ресторани старопольської кухні (в основному, які спираються на кулінарні рецепти XVIII-XIX століть).

Типовою стравою ставропольської кухні є бігос. Його значення для польського суспільства важко переоцінити, оскільки він оспіваний в польських народних піснях, а також у польській класичній художній літературі і поезії. Бігос - це тушкована страва з яловичини, копченої свинини, краківської ковбаси, шпику з квашеною капустою, кислими яблуками, помідорами, сушеними грибами, цибулею, м'ясним бульйоном, червоним сухим вином, спеціями. Існує багато рецептів приготування бігосу (більше 100). Бігос обов'язкова страва будь-якого святкового обіду, у тому числі на католицьке Різдво, а також протягом Великого посту.

За обіднім польським столом, особливо під час сімейних свят, гуляння неможливе без горілки. В Польщі виробляється широкий асортимент цього напою. Причому польські чоловіки віддають перевагу горілці в чистому вигляді, яку п'ють абсолютно так само, як і в російських традиціях. Польські жінки переважно орієнтовані на споживання горілки з різними смаковими добавками, наприклад, лимонної горілки і т.п. Найпопулярніша в Польщі горілка “Виборова”.

Поляки бажають один одному смачного, промовляючи “Смачнего!”. Вимовляючи тост за здоров'я всіх присутніх, говорять: “За здорове обецних!” і цокаються чарками або фужерами.

Під час обслуговування польських туристів переважним є багатий сніданок, ситний обід і легка вечеря. Слід також уникати страв з баранини, які є нетиповими для польської кулінарії. Поляки значно більше п'ють кави, ніж чаю.

Харчування в готелях Польщі дуже різноманітно. Все залежить безпосередньо від готелю. Якщо це хостел, то в ньому може надаватися тільки сніданок, або зовсім не надається харчування. Що стосується харчування в більш дорогих готелях, то тут теж є багато варіантів: від двох або триразового харчування в чітко визначений час та в місці до шведського столу у форматі "все включено". Майже у всіх готелях можна замовити їжу в номер. Що стосується невеликих приватних пансіонів, які розташовані на гірськолижних курортах Польщі, то тут, як правило, для гостей готують "домашню" їжу самі господарі або спеціальні кухаря. Це надає відпочинку в подібних пансіонах особливий шарм і відчуття "домашності".

У Варшаві можна знайти кафе або ресторан на будь-який смак. У польській столиці представлені практично всі кухні світу. Тут працюють ресторани міжнародних мереж - McDonalds, KFC, а також безліч етнічних ресторанів. Ціни можуть сильно відрізнятися, але знайти ресторан зі свого гаманця не складно. Єдина проблема в тому, що кафе і ресторанів у Варшаві більше шестисот.

У Варшаві можна скуштувати страви будь-якої кухні світу. Поляки люблять все нове. Вони з задоволенням відвідують ресторани, що пропонують екзотичні страви. Кілька років тому найбільш популярною стравою була піца, тепер її місце зайняла японська кухня. Сьогодні великий інтерес викликає стиль фьюжн, коли в одному блюді змішуються, здавалося б, непоєднувані продукти та стилі приготування.

Протягом століть польська кухня вважалася нудною і важкою, але і в неї є вірні прихильники. Польські ресторани переживають справжнє відродження. У меню входять страви, які раніше подавалися лише в аристократичних будинках. Дуже популярна місцева кухня, заснована на використанні недорогих компонентів.

Незважаючи на те що мед і горілка - це старовинні національні напої, великою популярністю у Польщі користується пиво, яке подають в пивних залах і літніх садах уздовж Вісли. Вино в Польщі не виробляють, але пити люблять. У барах і ресторанах завжди великий вибір італійських, французьких та іспанських вин.

Поляки далеко не завжди вечеряють у ресторанах, воліючи домашню кухню. У Варшаві знайдеться ресторан навіть для найвибагливішого туриста. На вулицях Варшави ви побачите безліч кафе і барів, де подають запіканки і інші прості страви. Це швидко і недорого. Іноді в таких барах можна і пообідати.

Якщо ви хочете пообідати в урочистій обстановці, до ваших послуг кілька сотень ресторанів, що пропонують страви будь-якої кухні світу. Найбільше ресторанів, звичайно ж, зосереджено в центрі міста, але і подалі, навіть на околицях, є дуже пристойні місця. Оскільки у Варшаву приїжджає багато туристів і бізнесменів, місця в ресторанах має сенс бронювати заздалегідь.

Варшав’яни люблять зустрічатися в кафе за чашкою кави з тістечком або морозивом. Найбільш популярні стильні кафе

Не так давно знайти вегетаріанський ресторан у Варшаві було нелегкою справою. Але зростаюча популярність середземноморської кухні і мінливі кулінарні пристрасті поляків змушують рестораторів переглядати меню. Сьогодні у варшавському ресторані можна знайти не тільки м'ясні, але і чисто вегетаріанські страви. У невеликих ресторанчиках вегетаріанські страви пропонують за цілком розумними цінами.

Ресторани

Кількість зірочок показує середню вартість обіду з трьох страв з вином і обслуговуванням (в польських злотих):

* до 50;

** 50-80;

*** 80-120;

**** 120-160;

Кухарі Польщі дуже добре готують, а що стосується туристів, то для них вони особливо прагнуть і завжди раді пригостити іноземців своїми фірмовими стравами національної кухні.

 

2.17. Португалія

 

У Португалії дуже м'який клімат, вона невелика за територією і тому не має таких великих територіальних відмінностей в кухні, як Іспанія. Страви португальсь­кої кухні не такі гострі, їжа соковита, ситна, дуже жирна, можна сказати, важка для середнього європейця.

Особливість португальської кухні — застосування різних жирів у різних провін­ціях — оливкової олії в одних, смальцю - у інших, вершкового масла — у третіх.

Як і французька, португальська кухня багата на соуси. Гарніри подають, як правило, з картоплі та овочів, а також рису. Причому рис використовують і для приготування десертів (з ваніллю, корицею, лимонними шкірочками).

Для приготування перших страв використовують м'ясо, рибу, молюсків. М'ясний бульйон приправляють оливковою олією. Перші страви їдять двічі на день — в обід і ввечері.

Важливе місце в португальській кухні займають яйця. Їх широко використовують для приготування супів, закусок та других страв. Наприклад, біфштекс подають з яєчнею.

Португалія — морська держава, тому португальці люблять готувати страви з морсь­кої риби, молюсків й інших продуктів моря. Національна страва португальців — солона тріска, яку готують більш ніж 150 способами. До неї подають гарнір, який складається з картоплі, твердо зварених яєць і стебел ріпи, приправлених олив­ковою олією та оцтом.

Для португальців не існує конкурентів у кондитерському виробництві. В їх монастирях збереглися унікальні рецепти тортів та тістечок, які вже багато віків передаються з покоління в покоління і є справжніми шедеврами кулінарного мистецтва. Люблять португальці також цукерки та східні солодощі. З прянощів найбільш застосовуваними є кориця, мускатний горіх, гвоздика.

Португалія — батьківщина двох найвідоміших сортів вина — мадери та портвейну, більшу частину яких експортує. Аперитиви розповсюджені мало, вживаються різноманітні лікери. Міцні алкогольні напої в Португалії виготовляють не тільки з винограду, а й фініків, слив, цукрової тростини. Настоянки з вишень та черешень подають у закладах харчування повсюдно. Португалія — країна із жарким кліматом, тому тут споживають багато прохолоджувальних напоїв. Найчастіше це лимонад, мандариновий напій, виноградний, ананасовий та інші соки, які подають з льодом або газованою водою (фізи). Пиво пропонують всюди, але португальці більше люблять свій напій “капле”, який готують із суміші води, сиропу та лимонної цедри.

З гарячих напоїв найпопулярнішим є чорна кава, відтак чай і нарешті різно­манітні ароматні настоянки на липі, м'яті, цедрі лимона.

На столі має постійно бути чорний та червоний перець, олія та сіль.

Для більшості португальців сніданок не має принципового значення. Сніданок обмежуються легкими закусками - реtiscos. Ланч традиційно супроводжується вином. Вечеря (jantar) подається в інтервалі між 19-ю і 20-ю годинами. Будь-яка трапеза по-португальськи обов'язково вимагає хліба і багато вина. Португальська закуска реtiscos порівнянна з іспанським аналогом tapas, відрізняється невеликими порціями. Подається до столу на мілких (пиріжкових) тарілках, званих pratinho.

У Португалії широкою популярністю користуються pousadas, casas de rados, adegas tipicas - маленькі ресторани, в яких можна спробувати національні португальські страви і напої в незмінному музичному супроводі rado (португальських народних пісень).

Ресторан (Adega tipica) - типовий малий португальський ресторан, в якому Ви зможете насолодитися виконанням rado.

Кафе (сafe) - закусочна, бар, де до Ваших послуг міцні і прохолодні напої. Тут можна перекусити.

Їдальня (кантіна) - у такому підприємстві можна скуштувати страви традиційної італійської кухні.

Ресторан (Casa de fados) каза ді фа душ здивує Вас оригінальними стравами національної кухні. З rado вечір буде незабутнім. Ресторани і бари в Португалії підлягаються добровільної класифікації дирекцією туризму. Ресторан, у якого є знак, не забуде прикріпити його біля входу, оскільки це предмет особливої гордості. Ресторан може бути класифікований як розкішний (табличка LUXO), або як типовий (що іноді навіть цікавіше), в останньому випадку на знакові присутній трикутна чарка, виделка та ніж. Тільки чарка свідчить про типовості бару. Типизм означає, що кухня в ресторані відмінна, а страви, подаються до столу, приготовлені з регіональних продуктів за традиційними національними рецептами.

Сєрвєжарйя (Cervejaria) - пивна, в якій подають закуски з морепродуктів.

Шуррашкарйя (Churrascaria) - ресторан, де готують шашлик і м'ясо на грилі.

Буфет (Comida a quilo/Buffet). Деякі ресторани відкриті тільки під час обідньої перерви (12.00-14.00). В асортименті різноманітні салати, м'ясні і овочеві страви, а також фрукти. Вартість страви залежить від його ваги.

Кунфэйтарія (Confeitaria) - кондитерська, в якій Вам також запропонують каву, чай та інші напої.

Таверна (Estalagem) - де можна спробувати місцеві делікатеси.

Марішкєйра (Marisqueira) - ресторан, у якому готують страви з морепродуктів.

Рєштаурантє (Restaurante) - ресторани, в залежності від якості обслуговування та особливостей страв, підрозділяються на: luxo (люкс), primeira, seguna або terceira classe (першого, другого або третього класу).

Ресторан-шашлична (Churrascaria) зі шведським столом.

Сніданок (core do manna) подається, як правило, з 7:00 до 10:00 ранку. У Португалії Вам запропонують каву і булочки з маслом і джемом.

Обід - головний прийом їжі протягом дня. Починається о 12:30 і триває до 14:30. У закусочних і кафе обід може тривати з 12:30 до самого вечора. Зазвичай складається із супу, риби або м'яса і десерту. Замість супу часто подається салат.

Вечеря починається приблизно в 19:30 і триває до 21:30. Виняток становлять португальські casas de fado, де програма вечора, як правило, починається з 22:00 годин.

При обслуговуванні туристів з Португалії слід враховувати, що гості віддають перевагу м'ясу, тушкованому в горщику з овочами (перш за все з квасолею).

 

2.18. Румунія

 

Румунія як держава виникла на перехресті міжнародних шляхів. Вона постійно зазнавала впливу інших культур і на сьогодні її кухня містить рецепти страв, що мають турецьке, грецьке, арабське або слов'янське походження. У цілому румунська кухня дуже схожа на болгарську, молдавську та грузинську.

Серед м'ясних страв переважають страви з натурального м'яса, більшість з яких смажать на відкритому вугіллі. М’ясо добре засмажують.

Румунська кухня славиться холодними закусками, найвишуканішою є ікра із стерляді. Обід, як правило, починається з риби. Популярними є страви з овочів в усіх відомих варіантах приготування. Румуни дуже люблять квашені овочі і подають їх до всіх других страв. Улюблена риба в Румунії — короп. Його смажать на рожні, використовують для приготування супів, маринують, фарширують, подають у холодному вигляді, смаженим і т. д. Дуже цінуються раки, які готуються у пряному духмяному відварі, приправленому корвелем, горіховим пюре з олією, часником або рисом.

У румунській кухні широко представлена дичина (перепілки, куріпки, фазани, косулі, дикі кабани).

Із молочних продуктів популярними є бринза, домашній сир, різні сорти твердого сиру. Молоко п'ють, як правило, підігрітим.

Більшість борошняних кондитерських виробів турецького походження: баклава з горіхами, сараіліє з мигдалем, катаїф та ін. Славиться варення з пелюстків троянди, шоколадний та кавовий твердий мармелад. З баштанних споживають дині та кавуни.

Румунія — виноробна держава. Тут виробляють прекрасні сорти білих та рожевих столових вин, виготовляють виноградне, абрикосове та персикове бренді, а також бренді “Сливовіца”, яке тут називається “Цуйка”. Чорної кави п'ють багато і всюди.

Румуни не їдять страв з баранини, обмежено споживають страви із січеного м'яса, соуси та киселі.

До столу потрібно подавати мінеральну та фруктову воду.

Під обслуговування делегацій з Румунії рекомендується триразовий режим харчування - легкий сніданок, багатий обід і ситна вечеря. В меню, для обслуговування румунських гостей, слід виключити страви з баранини, січеного м'яса, різні соуси і киселі.

 

2.19. Угорщина

 

Угорська кухня відома у світі своїми традиційними стравами. Це гуляш, перкельт, токаня.

Особливістю угорської кухні є її гострота і широке застосування овочів та прянощів. Серед прянощів найрозповсюдженіші цибуля, кориця, часник, селера, кріп, чорний та червоний перець. Паприка, вино “Токай” і торт “Добоша” харак­теризують смакові уподобання угорців і є окрасою їх національної кухні. Однак невірним є твердження про те, що червоний перець є неодмінним компонентом усіх угорських страв.

Угорські кулінари дуже люблять вживати для приготування страв сметану. Найвідоміша угорська страва — гуляш — зовсім несхожа на той гуляш, який готують наші кухарі. Наш гуляш більше схожий на угорський перкелт. Справжній угорський гуляш — напівщільна страва, більше схожа на суп. Угорці готують всі страви на смальці, бо вважають, що він краще за смаком гармонує з паприкою. Смальця додають багато, тому страви угорської кухні виходять жирними та дуже ситними. У зв'язку з тим, що угорці для приготування соусів використовують багато цибулі, соуси виходять густі і не потребують борошна. В угорській кулінарії використовуються всі види м'яса, переважно молоду баранину.

Угорці їдять салати тільки з другими стравами, окремо їх подавати не слід. Для приготування страв широко застосовують гриби - печериці. З перших страв популярні заправні супи та бульйони. Рибу найбільше вживають прісноводну, зокрема судак та стерлядь.

На гарнір до других страв подають відварену та смажену картоплю, відварену капусту, зелений горошок, боби, квасолю, свіжі огірки, помідори та різноманітні консервовані овочі та фрукти. Готують багато овочевих страв із солодкого перцю, кабачків, баклажанів, капусти, помідорів.

До найбільш улюблених борошняних виробів належить рване або нарізане соломкою тісто з домашнім сиром, відварна локшина, посипана дрібно нарізаною шинкою, маком або тертими горіхами.

Серед кондитерських виробів дуже популярні яблучний та вишневий рулети. Угорці не полюбляють страви з котлетної маси, з морських та гостросолоних продуктів, не люблять кетову ікру, кільку, балики, щі, гречану кашу, киселі. До столу обов'язково потрібно подавати гірчицю, оцет, чорний та червоний перець, різні соуси. Хліб подають до столу тільки білий. З гарячих напоїв найбільше люблять каву, хоча п'ють і чай з лимоном. Угорці за їжею споживають багато рідини, тому на стол потрібно ставити глечики з перевареною водою та льодом.

Ресторанів (Étterem) в Угорщині багато. Не тільки в Будапешті, але і в будь-якому місті, селі, селищі, придорожньому закладі можна добре поїсти. При цьому ціни логічні, а порції пристойного розміру.

В Угорщині досить багато тематичних ресторанів, оформлення і меню яких підпорядковані якоїсь ідеєю. Але при цьому кухня все ж на першому місці. Власники знаходять, насамперед, гарного шеф-кухаря і складають відмінне меню, а ефектний інтер'єр служить доповненням до кулінарних примх.

В Угорщини представлено практично все розмаїття ресторанів національної кухні. Важко сказати, кулінарія якої зарубіжної країни переважає. Чимало ресторанів східної кухні, середземноморської кухні, кухні європейських і американських країн, ресторанів так званої міжнародної кухні. І, звичайно ж, багато ресторанів угорської кухні. Є шикарні ресторани 1 категорії, інтер'єри яких наче створені для зйомки фільмів про життя аристократів минулого сторіччя. Чимало гідних ресторанів скромніші. Невеликі провінційні ресторанчики (Vendéglő) відрізняються інтер'єром і гарною кухнею. Навіть в тавернах (Csárda) представлений непоганий вибір страв, а в пивних (Söröző) і винних погребках (Borozó) знайдуться нехитрі страви та гарячі закуски.

 

2.20. Фінляндія

 

Фінська кухня за набором продуктів мало відрізняється від своїх сусідів — шведів та норвежців.

Фіни полюбляють, оленину, настругану фінським ножем, карельські пиріжки і копченого лосося. Повсякденні продукти у фінів такі ж, як і у багатьох інших народів: м'ясо, риба, злаки, коренеплоди, масло, молоко, вершки. Із усіх видів м'яса на першому місці оленина. М'ясо оленя, що було колись єдиною їжею оленярів, знаходить місце і в повсякденному, і в святковому меню. До м’ясних делікатесів належить “корона” і “сідло оленя”, тобто середня частина спини. Ці шматочки оленини, запечені в духовці з додаванням запашних ялівцевих дров, потрапляють на обідній стіл фінів у найбільші свята.

У Фінляндії близько 60 тисяч озер. І її справедливо називають країною озер. У них виловлюють багато сьомги, яку їдять сирою або солоною, вугрів і т. д. Цю рибу коптять, маринують, з неї роблять паштети та фарші.

Фіни люблять ситний сніданок, а обідають досить пізно. Гарячі страви спо­живають один раз на день. Основу денного раціону складають бутерброди та холодні закуски, популярні багатоповерхові сандвічі, так звані датські бутерброди.

Багато фінів під час їжі п'ють свіже охолоджене молоко, люблять кефір, рідко споживають домашній сир.

Улюблена страва фінів — оселедець з картоплею, млинці з рибними начинками, пельмені, гречана каша зі шкварками або сосисками. Люблять фіни бобові, капусту та всілякі салати. Картоплю та моркву споживають відвареними, густо посипаючи їх петрушкою. Дуже люблять гриби та страви з них.

Фіни не полюбляють масло, його переважно змішують з іншими продуктами, а тоді намащують на хліб. Не люблять картоплю-фрі.

Каву п'ють у будь-яку пору дня. Найрозповсюдженіші ягоди — це малина, чорниця та брусниця. З полярної малини фіни виготовляють знаменитий лікер з неповторним смаком “Лакка”.

Найпопулярніша страва з Фінляндії — пиріг з рибою “калєкукко”, а карельські пироги “кар'ялан-піракка” завжди отримують похвалу від іноземних гурманів.

На Новий рік фіни печуть пиріг “ріїсіпууро”. За легендою, та дівчина, котра знайде вкладений туди мигдаль, у наступному році вийде заміж. На десерт туристам з Фінляндії можна запропонувати пироги, рулет, торт з ягодами, варення, яблука, фруктові салати зі збитими вершками.

До столу потрібно подавати житній та пшеничний хліб, мінеральну та фруктову воду.

Фіни відзначають католицьке Різдво. Перед входом в житлові будинки, ресторани, кафе встановлюють снопи вівса для птахів. Новорічна ялинка встановлюється 23 грудня, тобто напередодні Сочельника - кульмінації різдвяного свята. Прикраса різдвяного святкового столу — свинячий огузок. Запікається в духовці в ніч з 23 грудня, вважається головною різдвяною стравою. Гарнірується чорносливом і горохом. На Різдво готують різноманітні запіканки з брукви, моркви, картоплі, рису, які подають до основних страв.

На різдвяний стіл подається вінегрет і окремо соус до вінегрету (зі збитих вершків, цукру і оцту), закуска з риби - сьомги, сиги, оселедця. У центрі святкового столу встановлюється тарілка з рисовою кашею. Саме з рисової каші починається урочиста трапеза. У рисову кашу кладеться один обчищений мигдальний горішок (“на щастя”). Вважається, кому цей горішок попадеться на тарілку або в рот, тому весь рік сприятиме успіх.

Під час гуляння п'ють хлібний квас і глінтвейн. До гарячого глінтвейну прийнято пропонувати хрустке печиво з корицею. Міцні алкогольні напої на Різдво вживати не прийнято.

Рішенням ООН з 1984 р. Лапландія (північна територія Фінляндії) офіційно проголошена “Землею Діда Мороза” (по-фінськи Йоу-лупуккі).

У фінсько-скандінавській традиції їсти гарячі страви тільки один раз на день - під час обіду, який проходить досить пізно. Протягом дня їдять холодні закуски, прості і більш складні бутерброди. П'ють багато кави (на сніданок, обід і вечерю, а також у будь-який інший час дня).

Під час обслуговування фінських делегацій рекомендується традиційне російське меню. З алкогольних напоїв — російська горілка. При цьому, формуючи меню, слід уникати страв з баранини, сиру, а також не пропонувати, як гарнір картоплю, смажену соломкою.

Класифікація ресторанів і кафе у Фінляндії може здійснюватися по-різному.

Тут можна знайти музичні бари і танцювальні ресторани. Найчастіше в класифікації закладу вказують право на продаж алкогольних напоїв. Частина ресторанів працює без права продажу алкоголю. Зазвичай, класифікація вказується при вході і означає, що категорія А дає закладу повне право на продаж будь-яких алкогольних напоїв, категорія В передбачає продаж алкогольних напоїв міцністю 22%, а категорія С - це продаж алкогольних напоїв максимальної міцності 4,7 %.

Палити в барах або ресторанах можна тільки в спеціально відведених для цього приміщеннях, які називають "tupakkahuone". Частіше всього, правилами заборонено вносити в "курилку" алкогольні напої,

Нічні клуби, дансинг шоу відкриваються в різний час. Деякі з них починають працювати вже вдень, інші відкриваються ввечері, близько 20.00-22.00.год, п'ятницю і суботу вхід платний, а в будні дні нічні клуби не стягують плату за вхід. У неділю більшість розважальних закладів закриті.

У Хельсінкі можна знайти ресторани різних кухонь світу. Як правило, найвигідніше можна поїсти в обідній час - з 10:30 до 14:00 - у цей час багато ресторанів пропонують обіди за 6-10 EUR. У вечірній час заощадити можна лише в бюджетних ресторанах - вартість вечері становить близько 10 EUR, у той час як у дорогих ресторанах ця сума становитиме приблизно 30 EUR за особу. Що дивно, влітку велика частина ресторанів закривається на місяць або більше.








Дата добавления: 2014-12-22; просмотров: 966;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.034 сек.