Організація комерційної роботи з роздрібного продажу товарів

Комерційна робота з роздрібного продажу товарів складається з наступних етапів: - вивчення і прогнозування купівельного попиту на товари, що реалізовуються в магазинах;

- формування оптимального асортименту товарів в магазині;

- рекламно-інформаційна діяльність роздрібних торгових підприємств;

- вибір найбільш ефективних методів роздрібного продажу товарів;

У роздрібній торгівлі застосовують наступні методи продажу товарів:

- самообслуговування;

- через прилавок обслуговування; 4 за зразками;

- з відкритим викладенням і вільним доступом покупців до товарів;

- за попередніми замовленнями.

 

Якість торгового обслуговування значною мірою визначаються кількістю і якість додаткових торгових послуг, що надаються магазинами покупцям товарів. У розвиненій торгівлі їх питома вага дуже висока. Здійснення актів купівлі-продажу товарів при високій якості організації торгівлі нерозривно пов'язане з різноманітними операціями по обслуговуванню покупців. Саме ці додаткові послуги по своїй суті стають домінуючими за масою праці, що затрачується на них (розкрій куплених тканин, прийом замовлень на пошиття одягу; доставка товарів додому, установка куплених технічно складних товарів вдома у покупців, прийом замовлень БІД покупців на виготовлення і ремонт трикотажних виробів, дрібна переробка і підгонка одягу, дрібний ремонт технічно складних товарів, розтяжка головних уборів і взуття, виконання граверних робіт, комплектування і оформлення подарунків і т.д.).

Додаткові торгові послуги можна поділити на три види:

- пов'язані з купівлею товарів;

- пов'язані з наданням допомоги покупцям при використанні придбаних товарів;

- пов'язані із створенням сприятливої обстановки для відвідування магазину.

Перша група послуг включає прийом попередніх замовлень на тимчасово відсутні в продажу товари, упаковку товарів, доставку великогабаритних товарів додому покупцеві та інш.

Досить широке коло послуг, що надаються покупцям після придбання товарів. До них відносять розкрій куплених в магазині тканин; дрібну переробку і підгонку за зростом і фігурою покупця готового плаття, придбаного в магазині; прийом замовлень на пошиття одягу, столової І постільної білизни з тканини, купленої в магазині; установку вдома у покупців придбаних в магазині холодильників, телевізорів, електричних І газових плит та інш.

До третьої групи входять такі послуги, як організація кафетерію або буфету при універмазі або іншому великому магазині; ремонт технічно складних товарів; улаштування при магазинах дитячих кімнат або кутків, камер зберігання куплених в магазині товарів і речей покупців, обладнання поблизу магазинів стоянок для велосипедів, мотоциклів, автомашин і критих майданчиків для дитячих колясок і т.д.

Послуги, що надаються магазинами, можуть бути платними або безкоштовними. До безкоштовних відносять послуги, безпосередньо пов'язані з продажем товарів (консультації продавців і фахівців, рекламна інформація

Інші послуги, надання яких пов'язане для магазинів з додатковими витратами (розкрій тканин, доставка товарів додому та інш.), повинні виконуватися за плату згідно тарифів, затверджених на місцях, хоч останнім часом багато які магазини, «борючись» за покупця, надають деякі з таких послуг безкоштовно (наприклад, доставку холодильників покупцеві додому).

 








Дата добавления: 2016-12-26; просмотров: 519;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.