Роль товарних запасів у забезпеченні стійкості товарного асортименту

Процеси виробництва, обігу і споживання в суспільстві відбуваються безперервно. Однак, в розвиненому суспільстві ці процеси не співпадають ні в просторі, ні у часі. Тому для забезпечення їх безперервності і необхідні товарні запаси.

Неспівпадання виробництва і споживання в просторі і у часі зумовлюється економічними інтересами суспільства. Так, виробництво може бути сконцентроване в місцях сировинної бази, де формуються товарні запаси, які потім доставляються в пункти споживання.

В економіці країни великий розвиток отримала спеціалізація виробництва. Вона передбачає зосередження діяльності підприємств на випуску певних виробів у вузькому (обмеженому) асортименті. При створенні запасів у сфері обігу вирішується питання задоволення різноманітних потреб людей шляхом надання їм вибору товарів з широкого асортименту. Вирішити це питання без необхідних запасів неможливо.

Товарні запаси знаходяться в постійному русі та оновленні. Кінцевою стадією руху є споживання, причому на місце спожитих товарів виробництво постачає нові. Товари протягом більшого або меншого часу утворять запас, поки їх не замінять нові примірники того ж роду. Тільки за допомогою такого утворення запасу забезпечується постійність і безперервність процесу обігу, а тому і процесу відтворювання, що включає і процес обігу.

Саме тому з ринковій економіці важливе значення мають питання, пов'язані з регулюванням товарних запасів в оптових і роздрібних торгових підприємствах.

Основне призначення товарних запасів в оптовому підприємстві - обслуговування потреби в товарах своїх покупців, а в роздрібних торгових підприємствах - забезпечення стійкої пропозиції товарів з урахуванням купівельного попиту. Причому пропозиція товарів повинна бути виражена у вигляді сформованого асортименту для даного типу торгового підприємства.

Управління товарними запасами завжди має на меті їх оптимізацію, тобто забезпечення торгової організації товарами в такому асортименті і в таких кількостях, які максимально відповідають попиту, що передбачується. Отже, і цій найважливішій управлінській функції передує вивчення і прогнозування можливостей ринку.

Управляти товарними запасами - значить планувати певний об'єм і структуру запасів відповідно до поставлених перед торговою організацією цілей і контролювати, щоб товарні запаси постійно відповідали встановленим критеріям. Управління повинне бути систематичним. Іншими словами, повинен бути передбачений деякий організаційний механізм, який сам по собі забезпечував би підтримку потрібних товарних запасів. Втручання керівника повинно вимагатися лише тоді, коли цей механізм чомусь не спрацьовує, а також у виняткових випадках, які не могли бути завчасно передбачені системою і програмою.

 

Товарні запаси, які необхідно мати на початок місяця, визначають шляхом складання базового товарного запасу і об'єму реалізації, що намічається на місяць:

Запас на початок місяця =

= об'єм реалізації намічається на цей місяць +

+ (середня величина товарних запасів - середньомісячний об'єм реалізації)

або

Запас на початок місяця = середній запас х 0,5 (1 + реалізація за місяць / середньо міс. об’єм реалізації)

а поточні

товарні запаси визначають виходячи з даних останньої інвентаризації і даних бухгалтерського обліку за подальший період.

За результатами інвентаризації неважко визначити орієнтовний об'єм реалізації за період між двома інвентаризаціями:

Товарні запаси за даними попередньої інвентаризації + Товари, закуплені в період між інвентаризаціями - Товарні запаси за даними останньої інвентаризації = Об'єм реалізації + Поправки (уцінення товарів, втрати і розкрадання)

Виходячи з наявності цих «поправою результати таких розрахунків будуть тільки орієнтовними. ^

ЕОМ надає неоціниму допомогу в управлінні товарними запасами як в окремих підприємствах, так і в масштабі всієї торгової фірми. Наприклад, в магазинах спеціалізовані контрольно-касові машини видають магнітні стрічки, а також інші носії інформації, на яких записана інформація про номер товарного відділу, суму, вид і різновид товару і т.д. По закінченні торгового дня через ряд проміжних пристроїв інформація з цих магнітних стрічок вводиться в ЕОМ; в машину вводиться також інформація з інших носіїв, з яких вона прочитується скануючими пристроями або читаючими автоматами. До ранку наступного дня керівники торгівлі отримують короткі довідки про підсумки продажу за попередній день, а потім і докладні звіти по товарних відділах, секціях і закупниках. Періодично (звичайно щотижня) ЕОМ видає аналітичний звіт, в якому об'єм реалізації зіставлений з наявними товарними запасами. Подібні аналітичні звіти машина може видавати і по разовим запитам. Вводячи в ЕОМ кодові номери окремих найменувань товарів, можна отримати докладні дані про рух їх запасів і динаміку реалізації.

 








Дата добавления: 2016-12-26; просмотров: 1456;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.