Приклади розв’язання задач

Задача 1. Довести що коли прямі і лежать в одній площині і пряма , яка перетинає прямі , утворює з ними рівні внутрішні навхрест лежачі кути, то прямі паралельні.

Доведення. Нехай пряма перетинає пряму в точці , а пряму – в точці . Скористаємося методом від супротивного. Припустимо, що існує така точка , що прямі перетинаються в ній. В утвореному трикутнику кут – внутрішній кут при вершині , кут – зовнішній кут при вершині і (за умовою). Отримали протиріччя з теоремою 30, отже наше припущення невірне, тобто прямі не перетинаються.

Задача 2.Довести, що для чотирикутника Саккері виконуються наступні твердження:

1. серединний перпендикуляр до нижньої основи перетинає верхню основу;

2. серединний перпендикуляр до нижньої основи є серединним перпендикуляром до верхньої основи;

3. Кути при верхній основі рівні.

Доведення.

1. У чотирикутнику Саккері розглянемо трикутник і серединний перпендикуляр до нижньої основи. Пряма за умовою перетинає відрізок , пряма і відрізок не перетинаються за теоремою 45. Отже, пряма і відрізок перетинаються (за аксіомою Паша). Далі розглянемо трикутник . З того, що і перетинаються, а і не перетинаються, випливає, що і перетинаються.

2. Розглянемо трикутники і . За умовою , , , а значить (за теоремою 14). З рівності трикутників випливає, що , . Оскільки , то . За теоремою 14 виконується також рівність трикутників і , а значить , (як суміжні). Отже, – серединний перпендикуляр до .

3. З рівності випливає, що , а з випливає, що . Тому .

Задача 3.Довести, що верхня основа чотирикутника Саккері не менша за нижню.

Доведення. В чотирикутнику позначимо кути: , , . В абсолютній геометрії має місце теорема: сума кутів трикутника не більша ніж . Тому можна записати наступні співвідношення , ,з яких слідує і . З останньої нерівності посилаючись на теорему 32 робимо висновок, що .

 

Задача 4.Довести, що середня лінія трикутника не більша за половину основи.

Доведення. Нехай в трикутнику побудована середня лінія . На пряму опустимо перпендикуляри з вершин трикутника Трикутники і рівні, тому . Також виконується рівність , а значить , отже . Отриманий чотирикутник є чотирикутником Саккері, а тому за попередньою задачею. З рівності вказаних пар трикутників випливають рівності , відповідних сторін цих трикутників.

Таким чином, , або , що і треба було довести.

Задача 5. Довести, якщо два серединних перпендикуляра до сторін трикутника перетинаються в точці , то і третій серединний перпендикуляр проходить через цю точку.

Доведення.Розглянемо трикутник , в якому – серединний перпендикуляр до сторони , – серединний перпендикуляр до сторони та прямі і перетинаються в точці Проведемо серединний перпендикуляр до сторони . Розглянемо трикутники та , вони рівні за першою ознакою рівності трикутників. Аналогічно . З цих рівностей випливає, що , а значить трикутник – рівнобедрений. Нехай – медіана цього трикутника, тоді за теоремою 17 bis та перпендикулярні, тобто співпадає з серединним перпендикуляром .

 








Дата добавления: 2016-12-08; просмотров: 838;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.