Контроль за роботою двигуна та його систем

 

Експлуатаційний режим роботи двигуна та його систем (частота обертання колінчастого вала, температура охолоджувальної рідини в системі охолодження, температура і тиск масла в системі змащування) контролювати за показниками контрольно-вимірювальних приладів і підтримувати у межах, наведених в пр. 3.8. У всіх випадках забороняється експлуатація машини на суші з частотою обертання колінчастого вала двигуна вище 2930 об/хв., а на воді – вище 2400 об/хв.

При гальмуванні двигуном на спусках не допускати роботи двигуна з частотою обертання вище 2930 об/хв.

При експлуатації машини при температурах навколишнього повітря вище 40°С слідкувати за показниками покажчика температури охолоджувальної рідини і сигнальною лампою перегріву охолоджувальної рідини. Під час переходу стрілки на поділку на шкалі покажчика, що відповідає 100°С, або при засвдчуванні сигнальної лампи негайно переходити на нижчі передачі в КП, підтримуючи нормальний температурний режим роботи двигуна.

У цих умовах для покращення температурного режиму роботи двигуна допускається заправка системи охолодження водою з трикомпонентною присадкою.

Не допускати роботу двигуна під навантаженням при температурі охолоджувальної рідини нижче 70°С, оскільки при цьому значно погіршується згорання палива, на стінках гільз конденсуються продукти неповного згорання,внаслідок чого різко зростає знос гільз і поршневих кілець, знижується економічність роботи двигуна.

Якщо при роботі прогрітого до нормальної температури двигуна світиться сигнальна лампа масляного фільтра, необхідно замінити фільтрувальні елементи. Загоряння сигнальної лампи допустиме лише при пуску двигуна на холодному маслі, при прогріванні і при мінімальній частоті обертання холостого ходу прогрітого двигуна.

При появі червоного сигнального прапорця у вікні індикатора засміченості повітряного фільтра робота двигуна не допускається. Необхідно провести обслуговування або заміну фільтрувального елементу повітряного фільтра.

 

Зупинка двигуна

Перед зупинкою двигун повинен протягом 1-3 хв працювати без навантаження на середній частоті обертання (1400-1650 об/хв.). Для зупинки двигуна зменшити його частоту обертання до мінімальної і потім перевести рукоятку ручного привода подачі палива в положення ОСТАНОВ.

 

24.3. Керування машиною на суші

Рух з місця

Після того, як двигун прогрітий до температури охолоджувальної рідини не менше 40°С і працює цілком стійко, можна починати рух.

Порядок руху з місця на рівній ділянці такий:

– натиснути повністю на педаль зчеплення (повністю вимкнути зчеплення);

– увімкнути першу передачу в коробці передач; якщо з першої спроби не вдається вмикнути передачу, треба вмикнути, а потім знову вимкнути зчеплення і повторити вмикання першої передачі;

– перевести важіль стоянкової гальмової системи в крайнє переднє положення;

– плавно відпустити педаль зчеплення, одночасно натискаючи на педаль подачі палива.

Порядок руху машини з місця, якщо вона утримується на підйомі протискочувальним пристроєм, такий:

– натиснути повністю на педаль зчеплення, увімкнути першу передачу в коробці передач і плавно відпустити педаль зчеплення, одночасно натискаючи на педаль подачі палива;

– почавши рух вперед, повернути рукоятку керування протискочувальним пристроєм на 90° проти ходу годинникової стрілки і опустити її вниз.

У разі руху з місця вперед на крутому підйомі або підйомі з сипким ґрунтом і увімкнути передні мости і знижувальну передачу у роздавальній коробці. Вимикати протискочувальні пристрої в цьому випадку тільки після початку руху машини вперед.

Порядок рушання машини з місця на спуску залежить від крутизни спуску, стану ґрунту і перешкод на шляху руху. У всіх випадках спуск на нижчій передачі безпечніший і виконується, як правило, на тій передачі, на якій здійснюється підйом на такій ділянці шляху.

При рушанні машини з місця на крутих і довгих спусках, утримуючи машину стоянковою гальмовою системою, вимкнути зчеплення, ввімкнути першу передачу, після чого плавно ввімкнути зчеплення і одночасно відпустити важіль стоянкової гальмової системи. Рух здійснювати, пригальмовуючи при необхідності робочою гальмовою системою при повністю відпущеній педалі подачі палива.

Забороняється рушати з місця машину шляхом прокручування трансмісії стартером. Це призведе до поломки стартера.

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 811;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.