Робоча гальмова система

 

Схема робочої гальмової системи показана на рис. 13.1.

 

 


Рис. 13.1. Схема робочої гальмової системи:

1 – головні циліндри з пневмопідсилювачами; 2 – колісний гальмовий механізм; 3 – педаль; 4 – гальмовий кран; 5 – клапан обмеження падіння тиску повітря; 6 – повітряний балон; 7 – лампа стоп-сигналу; 8 – лампа сигналізатора; 9 – зрівнювач гідравлічного привода; 10 – манометр тиску в балоні; 11 – гідравлічні вмикачі стоп-сигналу; А – трубопровід випускання повітря в атмосферу; Б – трубопровід до повітряного редуктора.

 

Гальмові механізми

 

Гальмові механізми двоколодкові, закритого типу, встановлені на цапфах колісних редукторів. Деталі гальм змонтовані на кронштейні 7 (рис. 13.2).

Гальмові колодки 6 і 12 притискаються пружинами 1 і 5 до опорного пальця 3. Нижні кінці колодок пружиною притискаються до регулювального механізму, що складається з корпуса 1, в який вкручений регулювальний гвинт 8 із зірочкою та опорною втулкою 10. До опорного пальця 3 кріпиться колісний циліндр. Поршні колісного циліндра штовхачами 13 з’єднані з колодками. Ущільнення кожного поршня здійснюється двома кільцями.

Всі вісім гальмових механізмів зібрані з однакових деталей. Гальмові механізми правих коліс відрізняються від гальмових механізмів лівих коліс розміщенням гальмових колодок.

Задні колодки 6 гальмових механізмів мають накладки більшої довжини. Тому без зміни положення колодок не можна переставляти гальмові механізми з коліс однієї сторони машини на колеса іншої сторони.

 

 


Рис. 13.2. Гальмовий механізм правого колеса:

1, 5, 9 – стяжні пружини; 2 – поршні циліндра; 3 – опорний палець; 4 – колісний циліндр; 6 – задня колодка; 7 – кронштейн; 8 – регулювальний гвинт; 10 – опорна втулка; 11 – корпус регулювального механізму; 12 – передня колодка; 13 – штовхачі

 

На рис. 13.2 зображений гальмовий механізм правого колеса.

При гальмуванні під дією тиску рідини поршні 2 розходяться у бік колодок. Штовхачі 13, діючи на колодки 6 і 12, притискають їх до гальмового барабана і гальмують його обертання.

Для контролю за станом гальмового механізму, його регулювання і прокачування гідравлічного гальмового привода в кришці є лючок, що закривається кришкою з гумовою прокладкою.

 

Привод робочої гальмової системи

 

На машині застосований гідравлічний гальмовий привод з пневматичним підсилювачем. Привод двоконтурний. Він складається з гальмової педалі 3 (рис. 13.1), двох паралельно розташованих головних циліндрів 1 з пневматичними підсилювачами, гальмового крана 4, зрівнювача 9 тиску в контурах, колісних гальмових механізмів 2, трубопроводів і шлангів.

Від лівого головного циліндра приводяться в дію гальмові механізми перших і третіх коліс машини (контур I), від правого – других і четвертих коліс (контур II).

При виході з ладу одного з контурів на щитку приборів спалахує сигнальна лампа ТОРМОЗА. Другий контур при цьому забезпечує працездатність системи, але з меншою ефективністю гальмування.

Пневматичне обладнання привода підключене до повітряного балона пневматичного обладнання машини через клапан 5 обмеження падіння тиску. Будова клапана викладена в пр. 10.6. Встановлення привода робочої гальмової системи показана на рис. 13.3.

Головні циліндри 1 закріплені на кронштейні гальмової педалі 5. На кожному з головних циліндрів укріплений пневмопідсилювач.

У верхній частині корпуса 1 (рис. 13.4) головного циліндра є порожнина для гальмової рідини, закрита зверху кришкою 7, в якій встановлена пробка 6 з фільтром.

Фільтр служить для оберігання порожнини циліндра від попадання механічних домішок при заливанні гальмової рідини. Пробка закривається пластмасовою кришкою 5 з ущільнювальним кільцем 4.

Для підтримання в головному циліндрі атмосферного тиску в кришці 5 є отвір. Порожнина корпуса сполучається з циліндром через два отвори: перепускний б і компенсаційний а.

 

 

 

 


Рис. 13.3. Встановлення привода робочої гальмової системи:

1 – головний циліндр; 2 – відтяжна пружина; 3 – буфер упору педалі; 4 – стержень штовхача; 5 – педаль; 6 – вісь; 7 – контргайка; 8 – штовхач; 9 – тяга привода гальмового крана; 10 – нижня тяга; 11 – компенсаційна пружина; 12 – клапан обмеження падіння тиску; 13 – зрівнювач; 14 – трубка підведення повітря у гальмовий кран; 15 – гальмовий кран; 16 – шланг підведення повітря від гальмового крана у підсилювачі; 17 – регулювальна вилка; 18 – трубка випуску повітря в атмосферу

 

 


Рис. 13.4.Головний циліндр з пневмопідсилювачем:

1 – корпус циліндра; 2, 3 – прокладки; 4 – ущільнювальне кільце; 5 – кришка; 6 – пробка з фільтром; 7 – кришка корпуса; 8 – поршень циліндра; 9, 22 – ущільнювальні манжети; 10 – штовхачі поршня підсилювача; 11 – пружина; 12, 15 – повстяні ущільнювачі; 13 – корпус підсилювача; 14, 18 – гумові ущільнювальні кільця; 16 – штовхач поршня підсилювача; 17 – пор-шень підсилювача; 19 – стопорне кільце; 20 – шайба; 21 – фільтр; 23 – шайба; 24 – зворотна пружина; 25 – пружина клапана; 26 – впускний клапан; 27 – випускний клапан; 28 – гідравлічний вмикач стоп-сигналу; а – компенсаційний отвір; б – перепускний отвір; в – отвір у поршні

 

 


Рис. 13.5. Гальмовий кран:

1 – регулювальний гвинт; 2 – стопорне кільце; 3 – шайба діафрагми; 4 – поворотна пружина діафрагми; 5 – кришка; 6 – регулювальна прокладка; 7 – сідло впускного клапана; 8 – ущіль-нювальна прокладка; 9 – пробка; 10 – впускний клапан; 11 – поворотна пружина клапана; 12 – ви-пускний клапан; 13 – гайка; 14 – сідло випускного клапана; 15 – діафрагма; 16 – шайба врівноважувальної пружини; 17 – врівноважувальна пружина; 18 – корпус крана; 19 – стакан; 20 – п'ята; 21 – важіль; а – отвір для випуску повітря з пневмопідсилювача; б – отвір подачі повітря в пневмопідсилювачі

 

Всередині циліндра переміщається поршень 8, в головці якого зроблено шість наскрізних отворів в, що прикриваються гумовою манжетою 22.

Між головкою поршня 8 і манжетою 22 встановлена плоска шайба 23. Манжета 22 притискається до поршня пружиною 24 впускного клапана 26. У тарілці впускного клапана вмонтований випускний клапан 27 з пружиною 25. Обидва клапана перекривають вихідний отвір, що сполучає циліндр з порожниною відведення рідини в колісні циліндри.

У поршні 8 є напрямний фланець з гумовою ущільнювальною манжетою 9. Для утримання поршня в циліндрі служить упорна шайба 20, що закріплена в циліндрі стопорним кільцем 19.

У корпусі 13 пневмопідсилювача переміщується поршень 17 підсилювача, що зв'язаний штовхачем 10 з поршнем 8 головного циліндра, а штовхачем 16 – з педаллю 5 (рис. 13.3). Поршень підсилювача ущільнюється двома гумовими ущільнювачами 12 і 15. Для очищення повітря, що поступає у запоршневий простір підсилювача при розгальмуванні, служить фільтр 21.

Гальмовий кран призначений для керування подачею повітря у пневмопідсилювачі робочої гальмової системи.

Працює гальмовий кран таким чином. При натисканні на гальмову педаль 5 (рис. 13.3) зусилля через тягу 9 та вилку 17 передається на важіль 21 (рис. 13.5) гальмового крана і далі через п'яту 20 на стакан 19 і пружину 17. Шайба 16, що запирає пружину, тисне на сідло 14 випускного клапана 12 і заставляє сідло переміщатися, прогинаючи діафрагму 15. При цьому випускний клапан, закриваючи канал сідла 14, роз'єднує пневмопідсилювач і випускну порожнину гальмового крана, що сполучається з атмосферою. При подальшому переміщенні сідла 14 впускний клапан 10, що сидить на одному стержні з випускним клапаном 12, відходить від свого сідла 7 і пропускає стисле повітря в порожнину під діафрагму 15 і далі до пневмопідсилювача.

Величина тиску стислого повітря, а значить, і величина гальмового зусилля, що передається через пневмопідсилювачі до гальмових механізмів коліс, залежать від зусилля, прикладеного механіком-водієм до гальмової педалі.

Повітря, поступаючи під діафрагму 15 гальмового крана, чинить протидію переміщенню сідла 14 випускного клапана і діафрагми. У той момент, коли величина цієї протидії почне перевершувати силу, що передається на стакан 19 важелем 21, діафрагма 15 прогнеться в зворотну сторону і, натискаючи сідлом 14 на шайбу 16 врівноважувальної пружини, стисне пружину. При цьому впускний клапан 10 закриється, перекривши доступ стислого повітря в пневмопідсилювачі. Таким чином відбувається автоматичне регулювання величини тиску стислого повітря, що подається гальмовим краном до пневмопідсилювачів, залежно від зусилля натиснення на гальмову педаль. Таке регулювання називається «слідкувальною дією» гальмового крана.

При розгальмуванні гальмовий кран також регулює випуск повітря з пневмопідсилювачів в атмосферу. При відпущеній педалі важіль 21 звільняє пружину 17 і діафрагма 15 з сідлом 14 переміщуються в своє початкове положення. Впускний клапан 10 закривається; випускний клапан 12, що відкрився, дозволяє стиснутому повітрю через отвір у сідлі 14 і випускний отвір у корпусі 18 крана вийти з пневмопідсилювачів назовні (в атмосферу). Поршні головного циліндра повертаються у вихідне положення. При цьому гальмові механізми коліс розгальмовуються.

Зрівнювач гальмового привода служить для вирівнювання тиску в обох контурах при гальмуванні, а також для сигналізації про несправність гідравлічного привода одного з контурів.

Зрівнювання тиску відбувається за рахунок переміщення поршня 6 (рис. 13.6) в корпусі 2 зрівнювача під дією різниці тисків рідини в контурах, яка виникає в гідроприводі через неможливість абсолютно точно відрегулювати рівномірні зазори між гальмовими барабанами і колодками гальмових механізмів, між штовхачами і поршнями головних циліндрів.

 


Рис. 13.6. Зрівнювач гідравлічного привода робочої гальмової системи:

1 – кришка корпуса; 2 – корпус; 3 – датчик аварійної сигналізації; 4 – кулька; 5 – кільце ущільнювача; 6 – поршень; 7 – пружина

При порушенні герметичності одного з контурів відбувається витікання робочої рідини із контуру з падінням у ньому тиску. При цьому поршень 6 переміщається у бік пошкодженого контуру, замикаючи через кульку 4 контакти вмикача сигнальної лампи ТОРМОЗА на щитку приборів.

Робота гальмового привода. При натисненні на педаль 5 (рис. 13.3) штовхач 16 (рис. 13.4) через поршні 17 і штовхачі 10 починають переміщувати поршні 8 обох головних циліндрів.

Одночасно з переміщенням гальмової педалі через тягу 9 (рис. 13.3) і важіль 21 (рис. 13.5) відкривається впускний клапан 10 гальмового крана, забезпечуючи надходження через боковий отвір б повітря з повітряного балона 6 (рис. 13.1) у пневмопідсилювачі, які створюють додаткове зусилля на поршні 8 (рис. 13.4).

Цим досягається зменшення зусилля, яке необхідно прикладати до педалі для гальмування машини. Таким чином, в головних циліндрах створюється необхідний тиск робочої рідини, під дією якого поршні колісних циліндрів через штовхачі розсовують колодки гальмових механізмів, притискаючи їх до робочих поверхонь гальмових барабанів.

При знятті навантаження з гальмової педалі гальмовий кран випускає повітря з пневмопідсилювача; рідина, витиснена при гальмуванні в магістраль, повертається назад в головний циліндр, і гальмова система повністю розгальмовується.

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 967;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.