Система охолодження

Система охолодження (рис. 7.61) призначена для відведення надлишкового тепла від деталей двигуна, що стикаються з гарячими газами і підтримки температури цих деталей у необхідних межах.

Тактико-технічні характеристики системи охолодження двигуна КАМАЗ 7403 наведені у розділі 3.

Система охолодження двигуна складається з:

- радіатора;

- розширювального бачка з пароповітряним клапаном;

- термостатів;

- водяного насоса;

- відцентрового вентилятора;

- гідромуфти привода вентилятора;

- теплообмінника системи охолодження.

Система охолодження – рідинна, закритого типу, з примусовою циркуляцією охолоджувальної рідини.

Радіатори, розширювальний бачок, вентилятор і його кожух об'єднані в окремий агрегат, який кріпиться в кормовій частині машини за двигуном на чотирьох гумових опорах.

 

Радіатор

На машині встановлений трубчасто-стрічковий, шестирядний радіатор з алюмінієвих сплавів. Радіатор призначений для розсіювання в навколишнє середовище тепла, що відводиться охолоджувальною рідиною від деталей двигуна.

Радіатор складається з правої 6 (рис. 7.62) і лівої 3 серцевин, верхнього 4 і нижнього 9 бачків. Кожна серцевина складається з охолоджувальних трубок, гофрованих стрічок і бокових пластин 1, 10 і 11, що збільшують жорсткість радіатора.

На верхньому бачку радіатора є підвідний патрубок 7, заправна горловина 2 і паропідвідна трубка 5.

На нижньому бачку радіатора приварений відвідний патрубок 8. Внутрішня порожнина кожного бачка радіатора розділена перегородками на два відсіки. Тому охолоджуюча рідина робить у радіаторі три ходи, що сприяє кращому розсіюванню тепла в навколишнє середовище.

 

       
   
 
 


У середній частині радіатора є отвір для вала привода вентилятора.

Радіатор встановлений на двох гумових подушках на рамі і кріпиться до кожуха вентилятора двома хомутами 13 (рис. 7.61).


Рис. 7.62. Радіатор:

1, 10, 11 – бокові пластини; 2 – заправна горловина; 3, 6 – серцевини; 4 – верхній бачок; 5 – паропровідна трубка; 7 – підвідний патрубок; 8 – відвідний патрубок; 9 – нижній бачок

Теплообмінник

 

Теплообмінник служить для відведення тепла від охолоджувальної рідини в забортну воду при русі машини на плаву.

Знизу до корпуса теплообмінника припаяний фланець 10 (рис. 7.63) зливного крана. Теплообмінник кріпиться двома стягнутими хомутами до кронштейна, привареного з правого боку до балки задньої підвіски двигуна. При русі машини на плаву забортна вода поступає через патрубок 11 в середину теплообмінника, проходить по трубках і охолоджує рідину системи охолоджування, що поступає в корпус 5 через патрубок 3.

Рис. 7.63. Теплообмінник системи охолодження:

1 – патрубок відведення забортної води; 2 – патрубок відведення охолоджувальної рідини; 3 – патрубок підведення охолоджувальної рідини; 4, 6 – кришки; 5 – корпус; 7 – прокладка; 8 – решітчаста перегородка; 9 – охолоджуюча трубка; 10 – фланець зливного крана; 11 – патрубок підведення забортної води

 

Пароповітряний клапан

 

Пароповітрянийклапан служить для підтримання тиску в системі охолодження в оптимальних межах, що виключають кипіння рідини при температурі до 105°С. Пароповітрянийклапан встановлений на заливній горловині 6 (рис. 7.64) верхнього бачка 14 радіатора.

Впускний клапан (повітряний) складається з чашки 10, упорної шайби 13, прокладки 11 і з’єднувального пальця 12.

Впускний клапан служить для впускання охолоджувальної рідини, якої не вистачає, з розширювального бачка у систему охолодження при розрядженні в системі 1-10 кПа (0,01-0,1 кгс/см2).

Випускний клапан (паровий) складається з чашки 15, пружини 4, прокладки 9.

Випускний клапан служить для випускання надлишку охолоджувальної рідини з системи охолодження, коли тиск у системі перевищить 64-78 кПа (0,65-0,8 кгс/см2).

З підвищенням температури охолоджувальної рідини в системі підвищується тиск, що виникає через розширення охолоджувальної рідини при нагріванні.

Якщо сила тиску перевищить силу опори пружини 4, то клапан відкриється, надлишок охолоджувальної рідини або пар вийде через трубку 7 в розширювальний бачок і тиск в системі зменшиться. Клапан закриється.

 

 

 


Рис. 7.64. Пароповітряний клапан:

1 – кришка; 2 – прокладка; 3 – тарілчаста пружина; 4 – пружина випускного клапана; 5 – стійка; 6 – заливна горловина радіатора; 7 – паровідвідна трубка; 8 – паровідвідний шланг; 9 – прокладка випускного клапана; 10 – чашка впускного клапана; 11 – прокладка впускного клапана; 12 – палець; 13 – упорна шайба впускного клапана; 14 – верхній бачок радіатора; 15 – чашка

 

При остиганні охолоджувальної рідини в системі охолодження створюється розрядження. Оскільки впускний клапан не має пружини, то під дією зовнішнього атмосферного тиску він переміщується вниз (відкривається) і охолоджуюча рідина між чашкою та прокладкою впускного клапана повертається з розширювального бачка в систему охолодження.

Для розрізнення пароповітряного клапана від клапанів інших марок машин на кришці 1 вибите маркування «80».

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 820;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.015 сек.