Розширювальний бачок

 

Розширювальний бачок служить резервуаром для розширювальної при нагріванні охолоджувальної рідини. Для сполучення розширювального бачка з атмосферою в пробці 3 (рис. 7.65) є отвір.

Розширювальний бачок встановлений на кронштейні, привареному до кожуха вентилятора, і кріпиться стягнутою стрічкою.


Рис. 7. 65. Розширювальний бачок:

1 – верхня половина корпуса бачка; 2 – заправна горловина; 3 – пробка заправної горловини; 4 – нижня половина корпуса бачка; 5 – штуцер для з'єднання з радіатором

Термостати

 

Термостати призначені для автоматичного регулювання теплового режиму двигуна.

У системі охолодження двигуна встановлено два термостати з твердим наповнювачем і прямим ходом клапана. Вони розміщені в коробці 11 (охолоджуючих рис. 7.75), яка закріплена на корпусі-кронштейні гідромуфти. На холодному двигуні вхід рідини до радіатора перекритий клапаном 9 (рис. 7.66), а вхід в перепускну трубу до водяного насоса відкритий клапаном 11. Охолоджувальна рідина циркулює, минаючи радіатор, що прискорює прогрівання двигуна. При досягненні температури охолоджувальної рідини 78-82°С активна маса 3 (суміш церезину та алюмінієвого порошку), що знаходиться у балоні 2, плавиться, збільшуючись в об'ємі. При цьому балон 2 переміщається вниз, відкриваючи клапан 9, а клапан 11 закриває вхід в перепускну трубу до водяного насоса. Охолоджувальна рідина починає циркулювати через радіатор.

 

Рис. 7.66. Термостат:

1, 5 – стійкі; 2 – балон; 3 – активна маса; 4, 10 – пружини; 6 – шток; 7, 12 – регулювальні гайки; 8 – гумова вставка з шайбою; 9, 11 – клапани

 

Схема роботи термостатів показана на рис. 7.67.

У діапазоні температур від 80 до 93°С клапани 9 (рис. 7.66) і 11 відкриті частково і охолоджуюча рідина циркулює через радіатор і перепускну трубу на вхід насоса. При температурі 91-95°С відбувається повне відкриття клапана 9 і закриття клапана 11, при цьому вся рідина циркулює через радіатор. При зниженні температури охолоджувальної рідини до 80°С і нижче об'єм активної маси зменшується, і клапани 9 та 11 під дією пружини 4 і 10 займають початкове положення.

 


Рис. 7.67. Схема роботи термостатів:

I – термостати закриті; II – термостати відкриті

Насос

 

Насос призначений для створення безперервного примусового руху охолоджувальної рідини в системі охолодження.

Насос відцентрового типу встановлений на задній (по ходу машини) частині блока циліндрів. На шків 4 (рис. 7.68) насоса крутний момент передається ременями від шківа носка колінчастого вала через шків гідромуфти. Змащувати підшипники насоса через маслянку 6 до виходу мастила з контрольного отвору у корпусі насоса.

Сальник 8, що перешкоджає витіканню охолоджувальної рідини з порожнини насоса, складається з корпуса 4 (рис. 7.69), гумової ущільнювальної манжети 3, розтискної пружини 2 і графітового кільця 1 ковзання.

Сальник запресований у корпусі 10 (рис. 7.68) насоса, графітове кільце постійно притиснуте до упорного сталевого кільця 9; між упорним кільцем і крильчаткою встановлено гумове ущільнювальне кільце 12, вставлене в латунну обойму 15. Для контролю справності торцевого ущільнення в корпусі насоса є дренажний отвір. Помітне підтікання рідини через цей отвір свідчить про несправність ущільнення насоса. Необхідно пам'ятати, що його закупорка призводить до виходу з ладу підшипників.

 


Вентилятор і його привод

 

У системі охолодження встановлений відцентровий вентилятор. Вентилятор служить для створення потоку охолоджувального повітря через радіатори. Він виготовлений з алюмінієвого сплаву і розміщений у кормовій частині машини в спіральному корпусі повітровідводу.

Вентилятор 8 (рис. 7.70) кріпиться болтами до фланця вала 14, встановленого на двох кулькопідшипниках 10 і 16 в литій алюмінієвій опорі 19.

Опора в зборі з вентилятором через гумову прокладку кріпиться до кожуха повітровідводу. Змащувати підшипники вентилятора через прес-маслянку 29.

Привод вентилятора здійснюється від маточини 2, закріпленої на веденому вала гідромуфти двигуна. Він складається з двох гумових муфт 4, короткої 5 і довгої 7 вилок і шліцьового вала 6. Для фіксації валика в шліцьових отворах вилок встановлений шплінт 20. Наявність в приводі гумових муфт з кульковими елементами центрувальних пальців 21 компенсує не співвісність вала вентилятора і веденого вала гідромуфти двигуна. Крутний момент на ведучу частину гідромуфти від колінчастого вала передається пасами 24.

 

 

 

 


Рис. 7.70. Вентилятор і його привод:

1 – шків; 2 – маточина привода вентилятора; 3 – фланець; 4 – муфта привода вентилятора; 5 – коротка вилка; 6 – вал привода вентилятора; 7 – довга вилка; 8 – вентилятор; 9 – прес-маслянка; 10, 16 – кулькопідшипники; 11 – шайба; 12 – гайка; 13 – кришка; 14 – вал вентилятора; 15 – кронштейн опори вентилятора; 17 – стопорне кільце; 18 – сальник; 19 – опора вентилятора; 20 – шплінт; 21 – центрувальний палець; 22 – манжета; 23 – стопорна шайба; 24 – паси; 25 – напрямне кільце; 26 – лопатка; 27 – диск вентилятора

 

Гідромуфта привода вентилятора

 

Гідромуфта 17 (рис. 7.5) призначена для передачі крутного моменту від колінчастого вала до вентилятора і гасіння інерційних навантажень, які виникають при різкій зміні частоти обертання колінчастого вала. Гідромуфта (рис. 7.71) встановлена в порожнині, що утворюється корпусом підшипника 21 (рис. 7.72) і корпусом-кронштейном 9.

Крутний момент на ведучу частину гідромуфти від колінчастого вала передається пасовою передачею через шків 5. Масло в гідромуфту підводиться через торцевий ущільнювач 15 по свердліннях у корпусі-кронштейні і кришці 17. У картер масло зливається через патрубок і кришку блока.

 

 


Рис. 7.71 .Гідромуфта привода вентилятора:

1 – упорна втулка; 2 - 4 – вал привода генератора; 2, 5, 10, 16 – кулькопідшипники; 6 – ведуче колесо гідромуфти; 7 – ведений вал гідромуфти; 9 – ведене колесо гідромуфти; 13 – кожух ведучого колеса з ведучим валом у зборі; 15 – вал привода гідромуфти

 

Ведучий вал 13 у зборі з кожухом 10, ведуче колесо 22, маточина 23 і шків 5 з’єднані болтами і складають ведучу частину гідромуфти, яка обертається в підшипниках 7 і 12. Ведене колесо 19 в зборі з валом 1, на якому закріплена маточина 2 привода вентилятора, складає ведену частину гідромуфти, що обертається в кулькових підшипниках 4 і 11. Гідромуфта ущільнена гумовими манжетами 3 і 6.

На внутрішніх тороїдних поверхнях ведучого і веденого коліс відлиті радіальні лопатки. Міжлопатковий простір коліс утворює робочу порожнину гідромуфти. Передача крутного моменту з ведучого колеса 22 гідромуфти на ведене колесо 19 відбувається при заповненні робочої порожнини маслом. Частота обертання веденої частини залежить від кількості масла, що поступає в гідромуфту. Масло в гідромуфту поступає через вмикач гідромуфти.

 


Рис. 7.72. Гідромуфта привода вентилятора:

1 – ведений вал; 2 – маточина привода вентилятора; 3, 6 – манжети; 4, 7, 11, 12 – кулько-підшипники; 5 – шків привода генератора; 8 – масловідбивач; 9 – корпус-кронштейн гідромуфти; 10 – кожух; 13 – ведучий вал; 14 – пружина ущільнювача; 15 – ущільнювач ведучого вала гідромуфти; 16 – упорне пружинне кільце; 17 – кришка корпуса-кронштейна; 18, 20, 24 – про-кладки; 19 – ведене колесо; 21 – корпус підшипника; 22 – ведуче колесо; 23 – маточина ведучого колеса; 25 – упорна втулка

 

Вмикач гідромуфти

 

Вмикач гідромуфти (рис. 7.73) керує роботою гідромуфти привода вентилятора. Він встановлений на патрубку, що підводить охолоджувальну рідину до лівого (по ходу машини) ряду циліндрів.

       
   
Рис. 7.73. Вмикач гідромуфти: 1 – важіль пробки; 2 – кришка; 3 – кулька; 4 – пробка; 5 – корпус вмикача; 6 – термосиловий клапан; 7 – датчик; 8 – клапан; 9 – кільця ущільнювачів; 10 – пружина
 
 

 


Вмикач має три фіксовані положення і забезпечує роботу вентилятора в одному з трьох режимів:

автоматичний – стрілка важеля вмикача установлена навпроти букви А (рис. 7.74), що відповідає крайньому правому положенню рукоятки перемикання режимів (рис. 7.75). У цьому випадку при підвищенні температури охолоджувальної рідини, що омиває термосиловий датчик 7 (рис. 7.73), активна маса, яка знаходиться в балоні датчика, починає плавитися і, збільшуючись в об'ємі, переміщає клапан 8 в корпусі термосилового клапана 6. При температурі рідини 86-90°С клапан 8 відкриває масляний канал в корпусі термосилового клапана 6. Масло з головної масляної магістралі двигуна по каналах в корпусі вмикача, блока, у ведучому вала і по отворах у веденому колесі поступає в робочу порожнину гідромуфти.

При температурі охолоджувальної рідини нижче 86°С клапан 8 під дією зворотної пружини перекриває масляний канал в корпусі термосилового клапана і подача масла в гідромуфту припиняється; при цьому масло, що знаходиться у гідромуфті, через отвори в кожусі 10 (рис. 7.72) зливається в картер двигуна і вентилятор відключається;

 

 

 


Рис. 7.74. Схема роботи вмикача гідромуфти:

А – автоматичний режим; П – постійне увімкнення вентилятора; О – вимикання вентилятора; I – подача масла з системи двигуна; II – подача масла в гідромуфту

 



Рис. 7.75. Схема перемикання режимів роботи гідромуфти:

А – автоматичний режим; П – постійне увімкнення вентилятора; О – вимикання вентилятора

вимкнення вентилятора – стрілка важеля вмикача встановлена навпроти букви О, що відповідає крайньому лівому положенню рукоятки перемикання режимів. У цьому випадку масло в гідромуфту не подається; при цьому маточина привода вентилятора може обертатися з невеликою частотою, за рахунок тертя в підшипниках і ущільненнях гідромуфти;

постійне ввімкнення вентилятора – стрілка важеля вмикача встановлена навпроти букви П (середнє положення рукоятки перемикання режимів). При цьому в гідромуфту постійно подається масло незалежно від температури охолоджувальної рідини, вентилятор обертається постійно з частотою, приблизно рівній частоті обертання колінчастого вала.

Основний режим роботи гідромуфти – автоматичний. При відмові вмикача гідромуфти в автоматичному режимі (характеризується перегріванням двигуна) вмикнути гідромуфту у постійний режим (встановити важіль в положення П) і при першій нагоді усунути несправність вмикача.

 








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 832;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.017 сек.