Розширювальний бачок

Розширювальний бачок 4 служить резервуаром для охолоджувальної рідини, що розширюється при нагріванні, заправлення системи охолодження рідиною, збору і конденсації пари, що відводиться від блоків циліндрів і радіатора. Бачок розміщений над двигуном і кріпиться болтами до знімної балки корпуса.

Розширювальний бачок складається з корпуса, заливної горловини, що закривається пароповітряним клапаном, знімного патрубка, з’єднаного трубопроводами із водяним насосом, і патрубка паровідвідної трубки. Усередині розширювального бачка розміщена контрольна лінійка з гребенями для виміру рівня рідини.

 

 

5.5.3. Пароповітряний клапан

Пароповітряний клапан в пробці 3 призначений для підтримки тиску в системі. Він складається з корпуса 29, кришки 23, штока з пружиною 27, парового клапана 25, повітряного клапана 24 з пружиною 24.

Пружина парового клапана відрегульована на тиск 200-220 кПа (2,0-2,2 кгс/см2), пружина повітряного клапана – на розрідження 210 кПа (0,02-0,1 кгс/см2).

З підвищенням температури охолоджувальної рідини в системі підвищується тиск. Якщо сила тиску пари перевищить силу тиску пружини 27, клапан відкриється, пара через отвори в корпусі пароповітряного клапана вийде в атмосферу.

При охолодженні охолоджувальної рідини в системі відбувається розрідження. Якщо розрідження буде більше величини тиску, на яку відрегульована пружина 26, клапан 24 відкриється, повітря поступить в систему і розрідження в ній зменшиться.

Ежектор

 

Ежектор призначений для створення потоку охолоджувального повітря через радіатори за рахунок використання енергії відпрацьованих газів двигуна.

Ежектор розміщений в силовому відділенні і кріпиться до поперечних балок корпуса. Ежектор включає: короб 6 (рис. 5.16), два випускні колектори 12 з соплами, ежектор 28 відсмоктування газів з силового відділення, ежектор 7 відсмоктування пилу з пилозбірника повітроочисника. Колектори ежектора з’єднані із випускними колекторами двигуна системою трубопроводів, кульових компенсаторів 16 і клапанних коробок 23.

На коробі ежектора розміщена заслінка 14 лючка для з’єднання із повітроочисником при зимовому заборі повітря.

Для зливання води, що потрапила в короб ежектора, в нижній його частині є кран 32, з’єднаний трубопроводом із зливним клапаном 21 (рис. 5.15). Кран 32 (рис. 5.16) складається з корпуса 34, штока 35 із запірним конусом і кільця 38.

Для закриття або відкриття крана необхідно обертати шток за кільце відповідно за або проти годинникової стрілки.



Клапан 21 (рис. 5.15) зливання води з ежектора встановлений на днищі в передньому правому кутку бойового відділення. Його конструкція аналогічна конструкції клапана зливання води з системи охолодження.

Випускні колектори 12 (рис. 5.16) з соплами служать для створення розрідження за рахунок витікання через сопла відпрацьованих газів з великою швидкістю.

Ежектор 28 відсмоктування газів із силового відділення закріплений на коробі болтами. З торця ежектора встановлений клапан 19, який запобігає попаданню води в силове відділення під час подолання водних перешкод при зупинці двигуна.

Привод клапана об'єднаний із приводом клапанів захисту двигуна. Клапан закривається автоматично разом із клапанами захисту при зупинці двигуна, а відкривається вручну рукояткою 1 (див. рис. 5.24).

З протилежного боку короба закріплений ежектор 7 (рис. 5.16) відсмоктування пилу із повітроочисника.

Клапанна коробка 23 повітроочисника в нижній частині має отвір для зливання води, що потрапила в ежектор відсмоктування пилу.

Ежектор відсмоктування газів і ежектор відсмоктування пилу мають сопла, які з’єднані з випускною трасою двигуна. Гази, які проходять через сопла, створюють в порожнинах ежекторів розрідження, яке забезпечує відсмоктування газів із силового відділення і пилу з повітроочисника.

5.5.5. Кран обігрівачів

Для відключення обігрівачів 10 і 11 (рис. 5.15) від системи охолодження двигуна служить кран 12, що розміщений біля задньої стінки відсіку ФВУ. Кран складається з корпуса 32, штока 34, рукоятки 38, клапана 33 з ущільненнями і пружини 35.

Кран відкривається натисненням на рукоятку 38 з переводом її в положення ВІДКРИТО, закривається – переведенням рукоятки в положення ЗАКРИТО.

5.5.4. Жалюзі і заслінки ежектора

 

Жалюзі 3 (рис. 5.17) служать для регулювання інтенсивності охолодження рідини і масла в радіаторах. Крім того, жалюзі і заслінки 2 ежектора захищають агрегати силового відділення від попадання сторонніх предметів і від ураження їх кулями та осколками гранат. Жалюзі і заслінки закриті сітками 1.

Жалюзі, розміщені над радіаторами двигуна і КП, є решіткою із рухомими і нерухомими броньовими планками, укріпленими в спеціальній рамці.

Заслінки2 ежектора, розміщені над випускною частиною ежектора, є решіткою із двома рухомими та однією нерухомою броньовими планками в спеціальній рамці.

Привод керування жалюзі і заслінками ежектора забезпечує ручне керування в звичайних умовах експлуатації та автоматичне закривання жалюзі й заслінок ежектора при спрацьовуванні системи захисту.

Привод складається з рукоятки 9, двох тяг 22 і 24 із перехідним містком 27, відтягувальних пружин 21, 23 і 33, містка і механізму відключення 17 привода, що здійснює автоматичне закривання. При автоматичному закриванні жалюзі і заслінок ежектора наконечник 35 і гільза 36 механізму відключення роз’єднуються. Щоб з'єднати наконечник і гільзу механізму відключення, тобто привести привод керування в робочий стан, необхідно встановити защіпку 10 у вертикальне положення і перевести рукоятку в положення ЗАКРИТО і потім в положення ВІДКРИТО, після чого защіпку 10 повинна бути переведена в горизонтальне положення.


 

 

Для послідовного відкриття спочатку заслінок 2 ежектора, а потім жалюзі 3 служить місток, що складається кронштейну 28, важелів 30, 19, 20 і кулачка 29.

Поворотом рукоятки 9 вправо вверх тяги і важелі, послідовно переміщаючись, діють через тягу 24 на важіль 25, який повертається і відкриває заслінки 2. При подальшому повороті рукоятки 9 важіль 30, діючи на двоплечий важіль 31 і тягу 32, відкриває жалюзі.








Дата добавления: 2016-11-28; просмотров: 1040;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.