Рекомендації з виконання розділу «Охорона праці» при дипломному проектуванні

 

При виконанні розділу «Охорона праці» дипломного проекту необхідно [32]:

— суворо дотримуватись ДНАОП, ГОСТів, норм, правил, інструкцій та інших нормативних документів з питань охорони праці при прийнятті та обґрунтовуванні відповідних рішень;

— питання щодо створювання здорових та безпечних умов праці супроводжувати посиланнями на нормативні документи, а в необхідних випадках — інженерними розрахунками, науково-дослідними і конструкторсько-дослідними даними;

— вибирати, розробляти та впроваджувати у виробництво найбільш раціональні та передові технологічні розробки і таку організацію виробництва та праці, яка зводить до мінімуму вплив на працюючу людину небезпечних та шкідливих виробничих факторів;

— проектувати прогресивну, з високим ступенем автоматизації техніку (машини, верстати, агрегати, пристрої тощо), при експлуатації якої виключається потенційна небезпека аварій, вибухів, пожеж, нещасних випадків, професійних захворювань незалежно від кваліфікації та психофізіологічного стану обслуговуючого персоналу;

— розробляти заходи щодо профілактики травматизму, професійних захворювань, аварій, пожеж, а також щодо підвищення культури виробництва, технічної естетики організації праці, ергономіки.

Розділ «Охорона праці» складається з таких підрозділів:

- аналіз небезпечних і шкідливих виробничих факторів;

- розробка заходів щодо забезпечення безпечних і комфортних умов праці;

- розрахунок захисного пристрою найбільш важливого для забезпечення безпечних і комфортних умов праці.

Аналіз виробничих факторів здійснюється для базового варіанта на основі даних роботи існуючих виробництв (дивись підрозділ 2.1). Якщо базовій варіант відсутній, для порівняння використовують об’єкт - аналог. Метою першого підрозділу є обґрунтування вибору заходів щодо забезпечення відповідних умов праці.

Другий підрозділ - розробка заходів щодо забезпечення безпечних і комфортних умов праці. У ньому необхідно навести переваги об’єкту, що проектується, з точки зору охорони праці: аналіз з точки зору техніки безпеки, ергономіки, технічної естетики - зручність та безпека при експлуатації, ремонті, налагодженні, монтажі, демонтажі устаткування; зменшення трудомісткості виконання технологічних операцій на основі фізіологічної оцінки рухів працівника під час роботи; ергономічна розробка органів керування; застосування надійніших запобіжних та блокувальних пристосувань, гальмових пристроїв, систем сигналізації, захисних огорож; зниження концентрації шкідливих речовин у повітрі робочої зони; зниження рівнів шуму та вібрації; покращення зовнішнього вигляду устаткування та ін. [ 32, 35, 45].

Примірний перелік питань цього підрозділу при проектуванні нового підприємства (цеху, дільниці) або реконструкції діючого:

1 Вибір технології, устаткування та організації виробництва з точки зору охорони праці. Навести аргументи стосовно того, що прийняті рішення сприяють полегшенню та створенню безпечних і здорових умов праці (підрозділи 2.2 – 2.4).

2 Генеральний план підприємства. Обґрунтувати рішення щодо розміщення виробничих та адміністративно-побутових будівель, допоміжних та підсобних споруд. Визначити необхідну вогнестійкість будівель виробничого призначення, їх поверховість, площу поверху в межах пожежного відсіку. Обґрунтувати раціональність запропонованого розташування основного та допоміжного устаткування, проходів та проїздів у цеху (дільниці), організації робочих місць. Визначити необхідну кількість площі адміністративних і побутових приміщень, їх обладнання. Вибрати раціональне їх розташування (підрозділ 2.9).

3 Опалення, вентиляція та кондиціонування повітря. Визначити параметри метеорологічних умов, які необхідно забезпечити у виробничих приміщеннях, джерела виділення шкідливих газів, парів, пилу, їх концентрації у повітрі робочих зон, можливий вплив на працівників. Висвітлити питання щодо вибору системи опалення та обладнання припливно-витяжної загальнообмінної вентиляції, різних типів місцевої припливної (повітряні душі, теплові завіси) та місцевої витяжної вентиляції. Розглянути питання охорони навколишнього середовища (підрозділи 2.3, 2.6).

4 Природне та штучне освітлення. На основі характеристики зорових робіт та ступеня точності виробничих процесів обрати потрібну систему природного освітлення. Визначити кількість та площу світлових отворів. Обґрунтувати вибір системи штучного освітлення. Вибрати вид джерел світла, тип світильників, виходячи з санітарно-гігієнічної, світлотехнічної та протипожежної точок зору. Визначити найбільш раціональне розташування світильників у приміщенні. Передбачити (при необхідності) встановлення інших видів освітлення (аварійного, евакуаційного). Обґрунтувати необхідність встановлення світильників для місцевого освітлення (підрозділ 2.7).

5 Заходи щодо захисту від шуму та вібрацій. Визначити джерела шуму та розрахувати сумарний очікуваний рівень шуму в цеху та на окремих робочих місцях. Обґрунтувати вибір заходів щодо захисту працівників від дії шуму. Визначити джерела вібрацій та обґрунтувати запроектовані заходи щодо захисту від їх дії (підрозділ 2.8).

6 Заходи електробезпеки. Необхідно визначити категорію приміщення щодо небезпеки ураження людей електричним струмом та характеристику середовища в приміщенні (згідно з ПУЕ). Обґрунтувати запроектовані заходи та засоби електробезпеки (підрозділи 2.3 – 2.4). Передбачити заходи (при необхідності) щодо запобігання появі та накопичення статичних електричних зарядів [13, 32].

7 Заходи пожежної безпеки. Визначити, до якої категорії за вибухо- та пожежонебезпекою належить виробнича будівля та окремі приміщення. Провести класифікацію приміщень (зон) за вибуховою та пожежною небезпекою. Вибрати ступіні вогнестійкості будівлі, а також необхідні межі вогнестійкості будівельних конструкцій. Обґрунтувати необхідність встановлення протипожежного перекриття та перепон, а також застосування автоматичних установок пожежегасіння. Розробити об'ємно-планувальні та конструктивні рішення шляхів евакуації. Визначити необхідну кількість та місця розташування первинних засобів пожежегасіння. Запроектувати протипожежне водопостачання у виробничій будівлі. Розробити систему пожежного зв'язку та сигналізації (підрозділ 2.9).

Примірний перелік питань цього підрозділу при проектуванні нового устаткування або модернізації діючого устаткування:

1 Переваги об'єкта, що проектується, з точки зору охорони праці: порівняльний аналіз з точки зору техніки безпеки, ергономіки, технічної естетики - зручність та безпека при експлуатації, ремонті, налагодженні, монтажі, демонтажі устаткування; зменшення трудомісткості виконання технологічних операцій на основі фізіологічної оцінки рухів працівника під час роботи; ергономічна розробка органів керування; застосування надійніших запобіжних та блокувальних пристосувань, гальмових пристроїв, систем сигналізації, захисних огорож; зниження концентрації шкідливих речовин у повітрі робочої зони; зменшення метало- та енергоємності устаткування; зниження рівнів шуму та вібрації; покращення зовнішнього вигляду устаткування та інші.

2 Технічні засоби безпеки, що передбачені проектом (підрозділи 2.2 – 2.3).

Захисні огорожі. Визначити найбільш травмaнебезпечні зони устаткування, що потребують встановлення захисних огорож (матеріали, заготовки, вироби та частини устаткування, що рухаються; струмопровідні неізольовані частини; частинки матеріалу, що відлітають при обробці; хімічні речовини, розчини мастильно-охолоджувальних рідин тощо). Обґрунтувати вибір виду захисної огорожі та її конструктивного виконання. Аргументувати доцільність встановлення захисних огорож з автоматичним блокуванням. Урахувати міцність захисної огорожі із врахуванням зусиль, які виникають при можливій дії на неї працівника. Навести рисунок конструктивного виконання захисної огорожі, її закріплення та фіксацію на устаткуванні.

Запобіжні пристосування. Обґрунтувати вибір відповідних запобіжних пристосувань, призначених для попереджування поломок окремих частин устаткування та аварійних ситуацій.

Блокувальні пристрої. Обґрунтувати вибір відповідних типів блокувальних пристроїв та місць їх встановлення.

Засоби сигналізації та індикації. Охарактеризувати вибір засобів сигналізації (звукові, світлові) для сповіщення обслуговуючого персоналу про подачу напруги на устаткування, його пуск, несправності відповідальних вузлів та механізмів, порушення режимів роботи чи технологічного процесу, виникнення аварійних ситуацій тощо. Обґрунтувати необхідність застосування засобів індикації (показників тиску, напруги, температури, рівня мастила). Визначити місця встановлення засобів сигналізації та індикації. Навести рисунок (при необхідності) панелі сигналізації та індикації.

3 Засоби автоматизації та механізації. Визначити технологічні операції на устаткуванні, які необхідно було б механізувати та (або) автоматизувати (трудомісткі, важкі, небезпечні, монотонні, такі, що потребують значної швидкодії з боку обслуговуючого персоналу). Обґрунтувати вибір засобів механізації та (або) автоматизації (підрозділ 2.5).

4 Організація робочих місць. Розробити раціональну організацію робочих місць, яка б забезпечувала високу ефективність та безпеку праці при виконанні кожної технологічної операції. Передбачити на робочих місцях необхідні площі для розміщення основного та допоміжного устаткування, а також відповідних пристосувань. Навести схеми організації основних робочих місць (підрозділи 2.2 – 2.4, 2.9).

5 Боротьба з шумом та вібраціями. Обґрунтувати вибір методів та засобів боротьби з шумом та вібраціями (підрозділ 2.8).

6 Вентиляційні та аспіраційні установки. Проаналізувати технологічні операції, що виконуються на запроектованому устаткуванні, та виявити місця, де можуть утворюватися та виділятися в робочу зону шкідливі гази, пари, пил. Вибрати найбільш раціональний тип та конструкцію місцевої вентиляційної чи аспіраційної установки. Навести схему її розміщення та закріплення (підрозділи 2.3 – 2.4).

7 Місцеве освітлення. Обґрунтувати необхідність встановлення на устаткуванні місцевого освітлення. Вибрати необхідне значення напруги, тип джерела світла, та конструктивне виконання світильника. Навести схему закріплення світильника місцевого освітлення на корпусі устаткування (підрозділ 2.7).

8 Електробезпека. Враховуючи клас вибухо- та пожежонебезпеки приміщення (відповідно до ПУЕ), в якому буде встановлено устаткування, вибрати необхідне виконання електродвигунів та пускорегулювальної апаратури, тип електропроводки. Обґрунтувати необхідність застосування захисних огорож, блокування, запобіжних пристроїв, заземлення, занулення, відключення тощо (підрозділи 2.3 – 2.4).

9 Пожежна безпека. Проаналізувати причини займань та пожеж, що можуть статися під час експлуатації запроектованого устаткування, та передбачити засоби щодо їх недопущення. Визначити, які первинні засоби пожежегасіння можна використовувати при виникненні займання під час експлуатації устаткування (підрозділи 2.3 – 2.4, 2.9).

Вибір типу третього підрозділу- розрахунок захисного пристрою – здійснюється залежно відособливостей теми дипломного проекту:

- розрахунок системи віддалення пилу від верстату(ів) - підрозділ 2.6.2;

- розрахунок системи опалення або загальнообмінної вентиляції - підрозділ 2.6.1, 2.6.3;

- розрахунок загального чи місцевого штучного освітлення робочого місця або приміщення - підрозділ 2.7;

- розрахунок засобів захисту від шуму та вібрації - підрозділ 2.8,

- розрахунок захисного пристрою від механічного травмування - підрозділ 2.3.9;

- ергономічна оцінка організації робочого місця згідно зі схемою - підрозділ 2.9.3 (додаток П);

- розрахунок системи захисного заземлення - підрозділ 2.3.10;

- аналіз можливих аварійних ситуації при роботі устаткування - підрозділ 2.3.

При виконанні всіх підрозділів необхідно обов’язково наводити у тексті найменування нормативних документів, котрі освітлюють питання, які розглядаються.

Список використаної літератури наводиться в загальному списку залежно від побудови записки в цілому.

При захисті дипломного проекту необхідно висвітлити основні, принципові питання з охорони праці, які розроблені в проекті.








Дата добавления: 2016-05-11; просмотров: 1094;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.013 сек.